香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

赤腳跑之入門-五指跑鞋

升級   20.85%

開心
  • 簽到天數: 4 天

#

對鞋好貼地,好似冇著鞋外加一層厚厚既皮膚咁
    好創服,但係有小小凸既野都會有小小痛
    跑唔夠1K就開始小腿痛
    去到最後1K都可以爆4'16
    最後跑完停隻腳的痛冇再有,好鬆,唔知點形容

感覺好好,一間再POST相
    +1 0
    上一篇︰沙田友報到下一篇︰2010.10.1 國慶長跑 10公里比賽 (已截止報名)

升級   30%

該用戶從未簽到

新手應唔應該著呢對鞋呢..
    我係之前冇做過運動
    我22歲 175CM 80KG...

升級   70.7%

該用戶從未簽到

五指襪

家住TKO, 請問香港便度有得賣。

升級   24%

該用戶從未簽到

尋日著 kso 跑左9k, 很爽呀.

提腿, 抽腿都很輕, 如果腳仔頂得順, 其實跑馬拉松可以慳好多力

升級   59.8%

該用戶從未簽到

ching有冇試過跑跑下D腳趾移咗位,過埋隔離個趾套?

升級   35.79%

該用戶從未簽到

Vibram五指鞋KSO 黑色特價

Vibram五指鞋KSO(M148) 黑色及幾款男女KSO特價,Megabox_G..yasport $789,試夠size再買,不用上taobo斷估買正貨!試鞋記得穿5趾襪,厚寬掌可能要大一size,後踉位會長半吋。小弟比較過正貨真的軟熟好多,內部平滑舒適,相信其他零售商都會做特價。
    http://item.taobao.com/item.htm?id=14233973642

Vibram五指鞋男/女款KSO TREK (袋鼠皮棕/黑) 無特價!要$14XX,超貴!

2012款KOMODOSPORT後踉位多一個魔術貼,設計好好多,但無特價,$1040正貨。
    http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=15826804757

升級   20.85%

開心

升級   10%

該用戶從未簽到

請問在 taobao 買的, 用不用買大一個碼?
    http://item.taobao.com/item.htm? ... &id=15826804757
    我nike, adi 穿 42, 用買 43?

升級   35.79%

該用戶從未簽到

回復 236# 的帖子

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.5.0.42&id=15826804757
    跑山要200%專注每一步,分細步跑快步速跑,路面千變樂趣無窮,好玩!
    但一趾一步錯,就知錯
    Nike ,Newton,Adidas,Fila,Vibr..,VIVO,NB,Terra...等牌子都出薄底鞋&Toe Shoes,都是過千的售價!
    暫時我都系沒有放棄舊愛M記AR3佢個鞋底都好薄,底著!如果M記出低價薄底鞋,小弟一定支持,有寬頭合東方人腳型。
    對薄底鞋未完全適應!
    傳統跑鞋和無跟薄底鞋&Toe Shoes分別是無鞋跟和鞋的輕薄透氣、透水、彈性和柔軟度。
    今年祈著Toe Shoes能繼續改進Natural Running技巧,膝頭不再痛,長跑長有!
    youtube好多野看:
    http://www.youtube.com/watch?v=nfNsll_11qU&feature=related
    Barefoot running is booming but is it safe?重磅友要小心!
    http://www.youtube.com/watch?NR=1&feature=endscreen&v=UtG9HXkvM08

升級   20.85%

開心

原帖由 lau700609 於 2012-8-13 14:51 發表
    週六大雨天著趾鞋遊走榕樹澳、璋上、水浪窩之間數里山路,好好feel,但踏落水泥階梯就覺得很硬,泥地、水澗、碎石、草地最正! 小腿及足弓痛左兩日!操之過急,容易受傷!訓練手冊寫道:落地要腳步輕盈....對長 ...

我試過跑山,,比石仔吉倒,,痛到我呢,想喊

升級   20.85%

開心

升級   24%

該用戶從未簽到

回復 235# 的帖子

請問你著既係邊隻 型號?

升級   35.79%

該用戶從未簽到

跑山路好正!

週六大雨天著趾鞋遊走榕樹澳、璋上、水浪窩之間數里山路,好好feel,但踏落水泥階梯就覺得很硬,泥地、水澗、碎石、草地最正! 小腿及足弓痛左兩日!操之過急,容易受傷!訓練手冊寫道:落地要腳步輕盈....對長期著跑鞋的運動員,要數月至一年的訓練和慢慢適應。

升級   0.95%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

五指鞋感覺冇左個鞋頭左住
    番步抽腳快左自然d個人輕鬆好多

升級   20.85%

開心

原帖由 eugwg123 於 2012-8-10 09:11 發表
    你比賽會唔會著番普通跑鞋跑?

看清況,但著慣左五指鞋,著番跑鞋比賽會唔慣之前
    香港越野錦標賽都係著五指鞋,,發揮會比著跑鞋好

升級   0.95%

慵懶
  • 簽到天數: 3 天

其實五指鞋最蝦人著就係腳指位加上冇大半碼
    比較合腳夠闊人士

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

我a貨同正貨都有, a貨偏硬, 正貨軟啲
    反而係a貨刮腳, 尤其係腳指位, 正貨好似冇著鞋咁舒服, 可能人人腳型都有啲唔同, 因人而異!!

升級   35.79%

該用戶從未簽到

第一次找回腳趾的敏感度!

上2週在馬鞍山運動場大雨下赤腳跑了8K,爽!雙腳的落地位各起2個血水泡都照跑,腳部完全很舒服,膝蓋無痛, 決定買趾鞋路跑。
    第一次穿趾鞋是痛苦的開始,右趾鞋頭內皮與布之間有黑色線頭結突出,硬如小尖石,跑5K後被刺痛得受不了!翻開剪掉後才OK!
    不過穿趾鞋小腿會很累,與赤腳跑的完全放輕鬆的感覺有點不同!穿趾鞋要慢慢適應!
    我買的A貨外觀和觸感OK、品質舒適!但鞋底較硬,TB無得試穿比較,只靠眼光和前輩的分享!
    http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z09.5.0.42&id=15826804757
    我日常穿美記41寬頭鞋,穿5趾襪再穿41號極貼身有點窄,可能42會好些。建議腳厚寬者一定要買大1-2個碼!
    有Ching成千蚊正貨買返都刮腳起水泡,可能太貼身,或個人皮膚厚薄都有關系!
    我會試下買P5C27Ching個款會唔會好些?見到兩款鞋底設計不同:
    http://item.taobao.com/item.htm?id=14558673548

升級   24%

該用戶從未簽到

回復 228# 的帖子

你比賽會唔會著番普通跑鞋跑?

升級   20.85%

開心

原帖由 Rick724 於 2012-7-27 12:24 發表

無咩事就好,我第一次條亞基里斯腱都硬左幾日
    最好留意番腳掌落係身體正下方同落腳後唔好停留太後,亞基里斯腱就唔會拉扯太緊要
    左腳掌有D"緊緊地"係咪運動場轉灣問題?

我第一次都係痛左幾日,次後冇野,現在著黎跑2XK都唔成問題

升級   20.85%

開心

原帖由 gc9543 於 2012-7-26 21:13 發表
    收到了;像真度高;真的很高, 鞋十分輕巧。 今晚係 TKO 運動場Jogg左 5 km ,約 30 mins  
    感覺良好。唯跑街感覺十分敏感;有待適應。 

公喜師兄,成為五指鞋大軍