香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

赤腳跑之入門-五指跑鞋

升級   95.6%

該用戶從未簽到

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-3 16:10 發表

短期內都唔會買,哩排陰d陰d咁使左唔少,又未買頭盔,風鏡買左但未配個近視框
不如你PM樓主,問下邊個淘寶賣家
你睇啱幫你訂

唔急唔急, 呢d 玩具黎架啫, 遲下先買未遲,

不過樓上係咪有ching 係陶寶見過? 俾條link 黎吸下毒先丫

升級   95.6%

該用戶從未簽到

睇睇下真係好想買返對, 今日試過係公園赤腳跑左大約400M, 赤腳跑又真係幾好FEEL WO,
後面有個妹妹仔仲同佢媽咪講「嘩! 呢個人好勁呀」

升級   95.6%

該用戶從未簽到

香港又無得賣, 覺得要買到好FIT 先啱, 所以買時一定要試, 郵寄返黎如果大左或細左又無得退, 好苦腦

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2010-6-14 09:50 發表
香港有得買,尋日去旺角荷里活十二樓間overxxxxer見到有,不過好貴,一張金牛要補幾拾。

太貴了吧......

如果係一般跑鞋價錢都仲可考慮....

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-6-14 21:40 發表
就算都係made in china, 都有分係咪老翻~

如果淘寶貨同堅野冇分別我一開始未必會reply帖,我一定bid左先至講

我話做左功課,係睇左好多鬼佬在forum上比較左堅野同中國A貨既分別~ 夜d再講我睇到d咩... ...

CHING 等你落完街上返樓報料

小小題外話, 今日走左去試 NIKE FREE RUN+ 3.0
著左上去都真係覺得幾好咁WO, 都有D 赤腳FEEL

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-6-15 03:01 發表
1) 有d著開正牌既用家話fakes在質料/fittng方面都差d~ 由外底至footbed都唔同feel, 趾位偏短, 彈性弱易變形,唔舒服
2) 在淘寶上大把平名牌鞋.睇下五趾鞋賣家同時賣既其他鞋入面一d你熟既牌子(nxke/birkxnxtxxk).你一 ...

CHING 係咪知香港邊度有得賣, 可否pm 個地址俾我, thanks~~

此終呢d 係新野(對我黎講) 試左先再諗~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

尋日去旺角試左對五趾鞋, 感覺真係同無著一樣, 只係多左塊布同膠底保護對腳, 感覺好好!!
好想買呀, 但成 $1050 , 又無乜色揀

同時間有位ching 就試左仲買埋, 聽佢講野佢都係買黎跑步用, 佢就好啦

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-6-18 12:51 發表

唔知對鞋跑倒幾多k

我問個sales 噤唔噤著, 佢話個底隻料係飛機車呔隻料, 可以著好耐wo

真係信不信由你, 成千蚊

但我估我最終一日都係會抵受唔住買左佢.......

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-6-18 23:13 發表

ching, 你糸咪咩住個花花gegory側袋....而買埋個位ching糸咪肥肥地4眼呢?嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

係WO, 我咩住個花花GEGORY 側袋
你就係買左對鞋0個位4眼哥哥?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-6-19 21:30 發表
>而買埋個位ching糸咪肥肥地4眼呢?嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

唔好意思,路過8一下.
"佢好勁架",係指sales定4眼仔?睇左好耐都諗唔通

我理解係

嗰個sales係細細粒中年女子?(佢好勁架...行山,跳澗同代表overlander去跑比賽架~~~)

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-6-19 22:16 發表

yes ar! thz kit ching...下次打字留多個spacing sin~~
(如果你决定買鞋時pm我吖...我有overlander VIP card...應該可以平DD )

THANKS CHING!!

下個月諗下先~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-6-24 23:41 發表

user report~~~~~~

user report~~~~~~ X2

我地三個真有緣

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 calvinlo 於 2010-6-26 09:20 發表
好正囉, 開頭都驚會唔會腳板底好痛, 原來真係有D......行路會有D痛, 跑就完全唔痛,hehe..同埋好明顯跑起來對腳會鬆好多, 速度一定快左. 有d人話開頭著左跑2K, 比目魚肌會好痛, 我又唔覺囉. 第一次落地 ...

CHING 你覺得個底耐唔耐磨? 我見佢個底其實坑紋唔深, 會唔會好快玩完?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2010-6-28 23:20 發表

ching, had u try nike free? if yes, can tell more for compare of both ok ma?

我買左對nike free 3.0, 試落的確唔錯, 跑左唔係好多次, 我再跑多兩次先再寫個report 出黎,
不過著左一次跑左 8k 感覺唔錯, 真係同其他鞋有分別, 個底好薄好輕

升級   95.6%

該用戶從未簽到

等緊睇下幾時有折, 有折時就會去買~~

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2010-7-31 12:54 發表
Born to Run is an excellent book to read and keep!  I first introduced the English version to everyone more than a year ago and now they finally have the Chinese version!

http://www.long ...

依家出左中文版, 我呢D 英文唔好都有得睇! 真係大力推介!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

尋日卒之的起心肝去買左對, 正式加入五指跑鞋行列!!

特別多謝阿民ching 借左會員卡俾我可以有九折!!

今晚睇下有無時間跑幾k 先

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 WalkBreaks 於 2010-8-21 15:15 發表

kso?

對呀, 買了kos呢隻色, 前日跑左7k, 本來個感覺都幾好, 但係腳板內側好刮腳, 返到屋企兩邊都起左水泡
希望著多幾次d 布軟左會無事啦, 唔係成千蚊買返黎....

登錄/註冊後可看大圖

遲下再向大家報告!

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 街坊鄭 於 2010-8-21 14:34 發表
傑仔.厘對貴野泥播.今日係東方日報見到賣890元.話用來登山涉水,跑步都得.

890 都ok wo, 我買折埋都要 900, 不過佢有幾款, 唔知 890 係講邊一款

跑落的確好似無著一樣, 可以好輕易咁改用前掌或中掌著地, 感覺好自然, 長遠對練習我覺得有幫助
跑完7k 後, 第二日小腿有d 痛, 感覺上唔係拉傷0個種痛, 係肌肉酸痛那一種。

雖然覺得佢括腳, 但會著多幾次睇下點先