香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

長跑新手數問

升級   2.11%

該用戶從未簽到

大家好,我是一名中五生,快要考完會考,打算在會考後開始練習長跑。旨在鍛煉身體和練氣,今次發貼是為了詢問一下以下的問題,煩請各位解答。

1. 跑鞋需具備什麼特點?又有沒有好介紹?(最好平平地.......)

2. 跑步時需注意什麼?練習的頻率應為多少?

3. 初練跑步又應點跑?一口氣快跑 還是 慢跑?

打算跑既路線:
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        http://www.hkmarathon.com/marath ... it/yuenlong/tsw.jsp
+1 0
上一篇︰請教下一篇︰呢度有冇澳門跑友??

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 tslney 於 2008-5-8 23:30 發表
hello ken
i am also a green
i  think 鞋一定要夠輕, 抓地力夠強, 透氣強等.... you can know more if you search the post
練習的頻率
it is depends on your health, (like the factors you always  play s ...

那麼,每次練跑,我應該跑幾耐?

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2008-5-8 23:50 發表

Better do  a 20 to 30 mins run at first until you could run further.

20-30 min夠唔夠?因為我記得以前有人講過30分鐘或以上既帶氧運動先有用....定係我記錯左.....

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 00:12 發表
我也是新手,我個人意見
1. 初學者,鞋跑宜買保護性較强的,不宜買薄鞋。美津濃會是不錯的選擇,因為較平
2. 初學者最好先了解自己身體狀況先,如:肥定瘦、耐力如何、有無病痛等,因為呢d野決定你開始時點練 ...

保護性較強即是怎樣?避震?還是其他?

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 00:27 發表

避震好(但最好唔好買有air o個d),有一定厚度
個人建議可以考慮美津濃wave rider或者wave aero系列,都係平靚正既初學鞋(有其他跑左好耐既c兄都用緊)

價錢大約幾錢度?

練跑前後又應該飲幾多水?

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 00:52 發表

價錢無記錯應該400-500左右
飲水我自己則以飲夠為原則,無特定要飲幾多,少則可能500ml,多則幾升水都得。一般黎講,正常跑得越長飲得越多

有無$300或以下,又唔錯既跑鞋....

升級   2.11%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-5-9 01:08 發表

比較少........或者有睇得唔跑得o個類跑鞋
(converse都成$200....不過絕對唔係好)

唉,知唔知有無地方大特價=.=

升級   2.11%

該用戶從未簽到

首先多謝各位的意見,但不知道air bag 同cushion係唔係兩樣野黎?因為好似差唔多咁,唔係太識分

升級   2.11%

該用戶從未簽到

首先,多謝各位既意見!

而家已經對選鞋同跑步需要注意既野有左一定既認識

奈何沒有經濟能力,看到lvrunner兄提供的網站中推介的鞋最低也要7x美金,實在嚇了一跳......我買鞋時,必定會問清楚適唔適合自己的,感謝各位。

P.S. 我是underpronation, neutral的----> neutral就可以了,所以應該都幾容易買到對適合我既鞋XD