香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

以前的我 , 的確沒有寫 Blog 的習慣 ; 以往在我只是見個個都係寫如何跑幾多時間 , 以及造出幾多紀錄 ; 對我黎講 , 好似有點同我距離太遠…..

不過, 今日從這裡所見 , 大多數人仍然堅持練跑 , 造出最佳時間 , 原來都不是主要目的 ; 反而如何跑得健康 , 可以持之以恒 , 才是最主要的一步…..

之前我每次練跑完成後 , 我都會把自己當日所練跑的情況在這裡公開 , 目的都希望找到志同道合的人 , 繼而互相鞭策 , 互相勉勵 ; 而且也是向一些懷疑我決心的人說明: 我是做得到 , 並不是信口開河的人!! 不過 , 之前我沒有出現練跑 , 除了自己訓練不足外, 另外的是我以前從未出現過這些"網友聚會", 變成我一方面自己練跑, 一方面作出觀望 , 但現在我己決定 , 我將會儘快參加練跑活動, 始終一個人練習, 真是一件很苦悶的事....

不過經常貼在不同的帖子, 實在費時失事 , 因此經過考慮後 , 決定在這裡開 Blog 以集中自己所寫的一切 , 作為自己有效之證明

+1 0
    上一篇︰Love phobia (相思光年)下一篇︰...........

升級   100%

開心

對於我來說 , 我的目標暫時只得兩個 , 就是希望2011年的渣打馬拉松 , 我能夠參加半馬賽事;
    畢竟我已經有參加了渣打10K 的9次經驗 , 實在不想來年再"原地踏步"...

至於另一個目標, 就是希望藉著練跑 , 身體能夠健康 , 少左病痛之餘 , 更可以未來日子能夠重新捐血.
    回想以前讀書的年代 , 我自己都是捐血的常客; 不過 , 自從最近幾年越來越肥胖, 令我不能再捐血之後 ,
    自己彷彿好像沒有了目標 , 也失去了意義.
    現在既然這裡的跑友 , 很多都是捐血的常客 , 令我都覺得自己不想再懶惰起來, 希望能重拾以往的熱情..

我很怕自己會變成"三分鐘熱度", 亦不知道有沒有資格得到這裡跑友的支持 ,
    但期望以跑步來換取健康 , 換取豐盛的人生 , 則是目前所期待的.

練跑猶如行軍打仗,都是要不斷苦練才能成功。

升級   100%

開心

謝謝
    不過我寫既野會比其他跑友悶D , 冇咁多姿多采
    希望你地唔會介意啦?!

始終我未有資格同人講可以跑幾快 (時間)

升級   100%

開心

原帖由 烏拉 於 2010-6-20 22:23 發表
    努力吧!!!

謝謝 , 我會努力的了, 七月再見 !!

升級   100%

開心

原帖由 呀招 於 2010-6-20 22:39 發表
    阿聰加油呀, 等你同我一齊捐血

謝謝
    重新可以捐血, 對比目前練跑係更加困難
    而且路途漫長 (可能需時幾年)
    因為除左運動 , 戒口節食都好重要

但我自己呢方面真係較弱

升級   100%

開心

回復 6# 的帖子

謝謝"平兄"

期望好似你咁....."跑步成為我一生中的事業"

升級   100%

開心

回復 12# 的帖子

謝謝

升級   100%

開心

原帖由 非比 於 2010-6-21 01:16 發表
    恭喜開blog~~加油~~

謝謝....
    另外祝你生日快樂 !! (我都係遲左, sorry )

升級   100%

開心

原帖由 swtcheng 於 2010-6-21 11:58 發表
    恭喜阿聰開Blog 大吉..

你的名字甚至真人都見了好幾次. 不過無論新界東還是tko 總是沒有機會跟你一起跑. 希望盡快加入我們一起跑. 一起特訓

謝謝
    其實之前我都想跟你地跑 , 無奈之前從未跑過山路/ 斜路,
    因此唯有自己練跑下先

不過 , 星期六的逍遙跑 , 我快將會參加, 皆因今晚練跑過此路段, 都可以順利完成
    如果一切ok , 我可以跟你地一齊跑 lu...

我都想試下同你係沙田跑 , 你都好似有參加 6.26, 咁可能有機會了......

升級   100%

開心

將軍澳大圈 (三)

經過之前兩次馬拉兄帶領我去練跑此路段後,
    我對此路段都有少許信心
    見今晚天色咁好, 雖則天氣仍然炎熱
    但我決定今晚自己走去試一試....

一開始的時候都好順利
    直至跑到醫院後山的山路時, 我便放慢腳步緩緩跑上去
    只是當時是傍晚, 正值放工時間, 有很多巴士同小巴經過
    它們所排出的廢氣, 令我跑得舉步唯艱
    最後我一鼓作氣, 終能跑到上迴旋處的位置,
    雖則辛苦, 但成功了都是值得的

後來我跑下山, 一直沿著寶琳北路繼續向前跑,
    發覺到練氣比之前暢順得多, 使我更有信心繼續跑下去.
    之後的單車徑路段, 除了某些位置我幾乎跑錯方向之外, 一切都大致順利

直至最後的寶邑路段, 雙腳的確受到好大壓力,
    我唯有把速度再次放慢, 最終都可以跑回運動場
    後來我一看錶, 原來已花了1:30:15 黎跑呢段路,
    講真.....真係好慢 , 我以前跑10K 都唔需要用咁多時間......

雖然現在夏天季節, 天氣會很炎熱,
    但我仍希望堅持繼續練跑下去,
    始終完成後的感覺 , 心情是很難言喻的

明晚如果可行的話, 再試下練跑呢段路先.....

升級   100%

開心

原帖由 狗哥 於 2010-6-21 23:36 發表
    恭喜阿聰開blog大吉
    見你好努力咁練習,讚好

同有時唔駛介意快定慢或跑到幾長...你快d入黎tko齊齊跑+食
    果種氣份已足夠將你昇呢

謝謝
    我之所以要咁練習, 除左現在份工給予我彈性外
    另外我同你地唔同 , 我係"先天不足", 我練習起上黎會吃虧得多

星期三晚既"特訓"我都黎過兩次啦 , 真係好"升呢"喎?!

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2010-6-21 23:43 發表
    恭喜阿聰開blog大吉

謝謝"亮哥" , 你地唔好介意我寫得悶就得了, 我唔係好 funny 咋...

升級   100%

開心

原帖由 kan0902 於 2010-6-21 23:44 發表
    恭喜阿聰開blog大吉

謝謝
    不過上次真係唔好意思
    見到你跑 , 我都冇叫到你

升級   100%

開心

回復 25# 的帖子

謝謝

期望未來好似你咁, 可以跑足全國....

升級   100%

開心

今晚原本想再次"喪跑"將軍澳大圈,
    但一跑上醫院後山上山路段便小腿抽筋,
    之後我要忍著跑上山, 然後要拐下拐下去慢跑下山,
    最後想再練跑都要被迫放棄;
    睇黎連續兩日練跑上山, 都不是一個最好的方法,
    怕且明天都要"被迫"休息了.
    唉.......

升級   100%

開心

原帖由 大雄2009 於 2010-6-25 11:48 發表
    睇嚟你係上斜力量不足, 可以每次返屋企唔好搭電梯, 改為行樓梯, 咁可以訓到大腿力量, 有助上斜.

謝謝 , 不過好似直接練跑上斜可以更有效d呀?!

升級   100%

開心

原帖由 finewong 於 2010-6-26 00:06 發表

ching,
    長跑 無論練習定比賽都一樣, 無得急

我想急都冇得急, 只有"兇狠"咁做

升級   100%

開心

今晚原本是626約跑, 但因為天氣不好而取消
    結果今晚只是約了去食晚飯
    但去到的時候, 原來才發現之前他們另組team 繼續去跑
    或者我給他們感覺好像不想去跑, 因此才沒有通知我吧?!

不過無論如何, 自己最近真係練得太少, 甚至有點"罪過"
    或者下星期開始, 真係要抽點時間去練跑先 ......

升級   100%

開心

大埔 (四)

今晚和Stephen, 阿招兩位喪跑大埔;
    在出發前, Stpehen 曾經同我講, 不如今次我們跑得更遠的路程
    他叫我跑到馬料水碼頭, 而他們則再跑到接近沙田方向
    當時我口中話好, 但心中還是有點害怕, 始終未接受過超過10K的路程
    不過, 反正今晚又未食飯, 肚子都沒有負擔, 便膽粗粗試下自己的能耐..

我們由大埔元洲仔公園出發, 一直向馬料水方向跑去,
    雖然剛下完雨, 但始終濕度高, 練跑始終較為吃力
    不過, 正正就是這清爽的天氣, 令我跑起上黎都特別有幹勁
    後來我跑到科學園, 我決定再往前直衝
    穿過科學園傍邊的公園, 我一直去前繼續跑, 終於成功跑到馬料水碼頭,
    後來發覺自己還有力氣, 原本還希望繼續往前跑 , 直到見到他們掉頭才折返
    但始終都是第一次跑到這麼遠, 擔心自己回程時會後勁不繼
    結果我還是跑到馬料水碼頭沒多遠便折返回大埔(後來他們說大約12K);
    自己覺得終於衝破科學園, 可以向更遠的方向往前走,
    期望將來能夠達成"大埔-->沙田-->大埔"的練跑路程...
    .

後話: 在我回程的時候, 我見到 Stephen 慢慢由跑變成行路
    但當時我正在跑緊, 沒有理會他, 以為他想回氣才慢下來
    後來他回到元洲仔公園的時候, 才知道他是因整傷舊患才後半段慢行回來
    我有點後悔, 為何當時沒有察覺得到?!
    現在唯有在這裡向他說一聲: 對不起

升級   100%

開心

將軍澳大圈 (四) / 將軍澳逍遙跑 (一)

之前我係自己跑過, 又跟馬拉兄跑過此段路程 , 覺得已經ok
    因此今早終於首次參與他們逄星期六搞既"將軍澳逍遙跑"

今早的天氣真的很熱 ,
    當我7:45am 到達將軍澳運動場熱身時, 已經陽光普照
    還未到正式開跑 , 已經全身濕透

到了8:15am 正式開跑時,
    我知道自己是"慢腳"的一批人
    因此我把自己放在人群中最後的位置去開跑

當我們一出去運動場時, 終於感受到猛烈太陽下的威力
    由於自己以前從未在如此猛烈的太陽下練跑
    再加上在在33度酷熱高溫下, 自己表現的確有點吃力
    與之前自己所練跑同樣路段的感覺完全不同

在練跑的路上, 幸好JC 同活活都一直陪著我, 支持我繼續前進
    我真的要衷心謝謝他們
    只是 , 自己真的太不濟 , 由頭到尾都沒法加速前進
    反而到尾段還因為天氣太酷熱, 幾乎想放棄
    另外, 又要麻煩JC 同活活睇住我黎跟跑,
    好似有點拖累人家般, 令我都覺得有點唔好意思.....

他們讚我能夠"一直跑到尾" ,
    其實我也是聽從以前的人所講, 跑步可以放慢, 但絶不可停下, 否則你等同放棄!!
    因此即使幾辛苦都好,只要有氣力都要堅持下去....

今天只是跑了8.5K, 但都要用1:15才可以完成, 成績確實係相當不滿意
    唯一的得著, 就是能夠在烈日當空下練跑 , 令我有這方面經驗可加以改善...

經過今次, 只要星期六有時間的話 , 我都會來參加"將軍澳逍遙跑"