香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   26.85%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

有日我朝早五點半起身煮個麵食完, 諗住落樓跑步, 點知六點未到就見到太陽....最後懶到搵佐老周跑佐個馬拉松 , 竟然當其時意志咁薄弱, 都係跑夜晚C服D

升級   26.85%

擦汗

原帖由 阿聰 於 2010/7/13 14:38 發表
    昨晚和Stephen 再次係大埔練跑,
    由於晚上天氣悶熱, 開始時還可以一氣呵成跑到科學園,
    但回程時最終都變成"又行又跑",
    令我相當失望

其實自己都已經跑了這個路段咁多次
    照道理是可以再延長路程
    不過始終都 ... 有時只得我和他兩個人去練跑, 感覺郤非常良好
    人少去跑 , 也有當中的樂趣 ...

記住你自己所講既說話, 就會明白你自己其實已領略到當中既樂趣, 記住人多有人多既樂趣, 人少有人少既樂趣。人有時唔好太計較, 好辛苦架, 無晒人生樂趣

升級   26.85%

擦汗

仲話唔好時間, 呢個距離係1/4馬喎並不是10K路程, 跑1:08差不多係10K/H 喎...努力

升級   26.85%

擦汗

原帖由 阿聰 於 2010/10/23 21:50 發表
    2010 年10月23日 (星期六)

今早跟跑友們去練跑"將軍澳大圈",另外再加運動場的兩個外圈。

今早在正式起跑之前,我跟Cat 姐,文輝先在運動場跑一個外圈 (1.9km)
    之後他們都返回運動場,等埋其他人才正式開跑 ...
    ....期望由下星期開始,能夠逐步增加到15K ,讓自己都可以適應到節奏

開始你既長課訓練未呀? 努力加油呀

升級   26.85%

擦汗

原帖由 阿聰 於 2010/11/25 23:41 發表
    2010年11月25日 (星期四)

今晚去了慈雲山浦岡村道公園練跑,合共跑了22個圈 (650m x 22 = 14.3 km) ,但時間則變成 1:56:30 ;我都估不到這樣練跑,反而令成績倒退,而且身體還因為應付不了長期操勞而作出反應.. ...

乜蒲崗村道運動場變短佐既, 乜唔係700米 一圈咩, 仲乜食佐50米呀, 你每圈食佐50米梗係飽到跑唔郁啦。你其實跑佐15.4KM 架喇, 努力D啦你得既。

升級   26.85%

擦汗

原帖由 迪迪仔 於 2010/11/26 23:00 發表

做完運動立即飲凍野,好傷身架.

因為運動完左,D血去晒肌肉,
    你跟住飲凍野,即係叫全身抽晒返D血去個胃幫手煲水,
    你咁攬法,仲衰過唔做運動,
    下次唔好啦.

聰聰你係唔係一口氣係咁飲落肚呀, 跑完最好就係去濕下個口唔好飲, 就算飲都係好細淡可濕下個喉嚨, 唔好飲得太急

升級   26.85%

擦汗

原帖由 阿聰 於 2011/2/20 21:54 發表
    2011年2月20日 (星期日) - 渣打馬拉松2011

地點: 尖沙咀-> 美孚-> 西隧-> 上環-> 灣仔-> 維園
    長度:  21.10KM
    時間 : 2:15:44
    氣溫: 13度

今日是渣打馬拉松的日子,也是自己一年訓練後的成績表。
    講 ... 但當我見其他人的成績後,原來我都仍是最差的一個。

恭喜你PB先啦...睇睇下又唔係咁想讚你...你要記住, 千祈唔好睇別人成績呀, 你要睇既, 要參考既係自己成績, 每人都有自己時間, 千祈唔好諗住自己係最尾就係最差個一個...

你自要記住...成績位置係唔重要 (唔通考試100分就第一....但考90分就全班第尾就係最差, 咁90分係唔係代表唔得好差好唔掂)

你要話俾自己聽, 我得佐喇, 我又PB喇, 呢一種喜悅唔單只你自己, 朋友都會"鄧"你高興架, 加油喇, 唔好俾D無謂既藉口自己.....努力