香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2010北京國際馬拉松

升級   73.7%

該用戶從未簽到

以前是业余选手要推迟15分钟的,现在看来实则没必要,高手本来就排在最前面,业余的哪里追的上啊,不用担心影响专业运动员比赛的,个别的专业选手真让我们干掉的话,那也正常。
这样,比赛的时候在中途看到时间钟和到终点冲刺里的计时钟,不要再在心里算算术(减15分钟)了。

呢個改善有進步,以往開槍之後都仲要唔知等乜,同埋大會個鐘一個都無望,因為唔得閒計數,望自己隻錶仲準。

另外,如果大會可以係起點度,加多一塊紅地氈,會更好。

咁就一年了,仍然好掛住34K-38K的世外途源!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

哈哈,世外桃源個名其實只係我自己作的。

嗰個地方正確的名稱叫奧林匹克公園,係賽道既34K-38K出現。即是在鳥巢和水立方再北。
http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=40.013022,116.387937&spn=0.011718,0.01929&z=16

以我這些里數不足夠的業餘跑手,去到34K,應該是就死的階段,但係喺呢個公園入面,景色好靚、空氣清新、大會仲會沿途播放任好舒服既音樂,令我當時沉重的步伐也輕鬆起來。所以,我印象好深刻,好鐘意嗰個地方。

不過去呢個世外桃源之前,會經過一條好悶、無人、無車、無野睇既高速公路,那一部份由30K開始,即係全馬既真正比賽開始,舊年好多人都係嗰度開始行,所以要有心理準備,嗰段路心理上係幾辛苦的(雖然實際上係全平路)。

你今年會去馬北京,先預祝你成功,現在還有時間,努力練習吧,其實北京條路唔難跑,不過喺10月舉行,對於香港跑手黎講,要準備呢個比賽通常都係喺夏天,意志力不夠就好容易練習得不足夠。

http://connect.garmin.com/activity/16566307

這是我舊年跑的賽道,給你參考吧!加油!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 LIKINWO 於 2010-6-27 23:38 發表

多謝晒, awyh Ching !

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-6-28 14:47 發表
有興趣!

各位師兄,
1, 北馬會不會很早便額滿?
2, 北馬與廈門馬難度相此如何?
3, 比賽日會否很泠?

1.舊年8月Offical先開始報名,無留意最後有無爆。反而報名既過程你會好勞氣!
2.未跑過廈門,唔識答。
3.舊年起步嗰陣9度,慢慢太陽伯伯會開工,溫度都係維持十幾度。我記得嗰日全程都係短袖衫。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 odinmusashi 於 2010-6-29 14:43 發表

再請教師兄。

8月才開始報名,機票酒店會否很難訂?

又報名有什麼勞氣事?

正如KF所講,機票酒店應該唔難訂。

勞氣係當你俾左錢,永遠都無confirmation letter,要不停send e-mail追佢。而家已經好一點,因為support支付寶,以前未support嗰陣,仲煩!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 laputa99 於 2010-7-25 00:17 發表
已報

登錄/註冊後可看大圖

正喎,有張咁既Cert,往年填晒Form,俾晒錢,都仲未係好知自己報到名未。有進步!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-7-31 11:14 發表
不如請已報名的,或打算報名的師兄/姐在此報一報,大家可以相約在北京! 大家加油啊!

已報名:
1. gchanch (FM #10570)
2. chanlouis911 (FM 10820)
3. LIKINWO (全馬 10859)
4. 李健文 (全馬 10858)  
5. l ...

sub3 sub3 sub3 sub3

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-8-1 22:08 發表
幾位大哥...唔好玩小弟啦
北馬係打算預賽於操,主要係想去感受下我國首都馬拉虫既氣氛" />" />時間上就隨緣啦" />" />

無錯,全中,啱晒,跑步北馬就攞住張成績表去跑波士頓!

當然,時間上都係隨緣啦。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2010-8-2 00:56 發表
阿狗跑廈門果時已經可以去跑波士頓啦

吓?係咩?真係唔知添.......

死喇,狗哥會唔會唔俾細佬做佢Fans架,對唔住呀,狗哥.......

升級   73.7%

該用戶從未簽到

件衫真係靚喎!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

段片好正,好多舊年既回憶,好開心呀!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-14 13:15 發表
2010北京國際馬拉松尚有幾天便到了,各位網友請在上述時間地點來揮揮手,映張大合照吧!

亮哥,唔好介意細佬多事。

到時起跑點好多人,同埋好多公安封路,呢到又唔去得,嗰到又唔去得,好鬼麻煩。

所以我會Suggest係天安門東地鐵站集合,然後到時才視乎決定係邊個位影相。

同埋唔好咁遲上線,尤其是全馬,否則好難去到全馬的起跑點。咁就好難做時間了。

升級   73.7%

該用戶從未簽到

暫時資料去到星期六,最熱都係15度,應該好好跑,不過起身未Warm Up既時候記住著番件衫,免得著涼。

今日開始要前腳趾甲喇!

加油呀,各位!

升級   73.7%

該用戶從未簽到

正呀,呢到係邊到?

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 狗哥 於 2010-10-28 13:36 發表

呢度應該係奧森公園既 入口 定 出口位...走緊去 觀景大道 (2旁係鳥巢 & 水立方)

再次謝謝蝗尚同KF~!

無錯喇,我都估係嗰個位,如無意外,你當時就係34K,就係我之前所講望一望對面38K,跟住心諗:「死喇,重有4K先去到對面,都唔知點死!」,跟住就入左個世外桃源喇。

今年個公園有無播D好舒服既歌同音樂?

升級   73.7%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-10-29 23:33 發表
我返來了!
跑完北馬,和幾個視障運動員登長城及遊北京,返港後又隨即去了澳門一天遊睇水舞間,盡興而回,Sorry要大家等!

這個北馬跑得好辛苦! 寒冷、大風(頂頭風)加上落雨,氣溫由原來的6度跌到可能得1-2度,跑 ...

亮哥,睇你的賽後報告既時候,我諗起個聘用再陪訓僱員既廣告──「當初我以為我幫你,點知最後原來係你幫我!」

好心真係有好報架,再加上時間都唔差,恭喜晒亮哥!