香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

CTSE 報到區

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 7# 的帖子

唔通去晒跑步, over over, calling calling, 女跑手聽唔聽到呀 不過e個網真係少d女跑手, 恐怕開了這版也少人發言

升級   0%

該用戶從未簽到

同意.
唔, 係女跑手站起來的時間喇

升級   0%

該用戶從未簽到

叮噹ctse, 我地都好夾呀, 你一言我一語

升級   0%

該用戶從未簽到

叮噹ctse係邊區跑多呀? 我係斧山道跑多  我不是ching, 也不是什麼ctse, 只是一名女慢跑手. 正經跑步只是跑了半年左右, 以前跑步是為了練氣, 練體能, 可能是玩行山比賽, 玩龍舟, 玩獨木舟. (樣樣玩d但一d也不精). 由此至終也覺得跑步是一件很辛苦的運動, 現在也是 (炎炎夏日都唔知點算la)

自從在"長跑網"做了數月隱形俠, 最近買了人生第一隻計lap的手錶, 唔, 跑步有d目標喇 又參考了ching們怎樣怎樣練跑, 又學下人.但邊有咁易學丫.

講住咁多先, 多謝ching們也關注到一群小數人士, 開闢這小天地. 感激感激

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 14# 的帖子

nc 吧, 其實obaa是一個會簡寫, 慢慢估下啦

n年之前也玩過10k 大概3次左右, 跟住就沒有玩了, 以前也多行山, 但這一年少了, 多個人化活動如跑步游水. 我目標也是半馬, 玩到半馬已心滿意足

現在通常跑15個圈 (6k), 但好似係極限, 看見網上ching話每個星期要練長課, 好想試但去到6k已謝了, 都唔知點算

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-6-8 23:12 發表

Ctse 你揾日試吓跑多100米,OK嘅話,就下次加100米,少少咁加,就不知不覺越跑越長越遠。

謝謝Alfred ching意見, 會試下逐步加上.我會記住堅持架喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-6-7 19:22 發表
點解無咩女跑友入黎傾?

redred 歡迎你/妳加入"長跑網", 多d發言喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-6-9 22:31 發表
e...終於多左女跑手留言, 太好啦
其實宜家好多女仔都跑步
今日落街跑
都遇到好多

redred ctse請問係邊區跑多

升級   0%

該用戶從未簽到

唔好意思個名長左d, 叫我nc可以了

家住九東, 所以放工後都係運動場跑多

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-10 15:26 發表

小弟建議如下︰
暫時3分半 400 米連休(即鄧記一圏)
跑400米是用比均速加快"少少"的速度。如閣下正常平均為2分半一圏,則閣下須用2分15秒以下的速度完成一圏。請留意時間,不能走得太快。假設 ...

等我也參考ching這個plan, 明天試玩下interval先, 今晚跑了20個, 超勁慢, 54 mins  

從來都未試過勁跑完一個跟著休息分幾鐘, 試下咩感覺先 這個幾星期是在最後100-200m加速少少, 初初100m超慢來recover, 這樣比前整體快了少許1-2mins, 已很開心了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-10 09:41 發表
嘩實在太多屯門友啦,,,hkjhk" />
幾時攪返個屯門慢步..

屯門慢步?? 一定會支持呀, 跨區支持添  

係唔係全女班 因為慢步唔多o岩跑得咁快的ching們

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-10 22:09 發表

nc,
妳不是東九區嗎?
跨區入屯門支持!
我主場當然要跑一份啦!

常常跑運動場, 我就快"巔"喇, 係出"城"時候了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-6-10 23:46 發表

但係D師姐怕肥喎!

食左朱古力再跑多10個圈, 朱古力加跑步都係會開心, 這樣就變左開心死

升級   0%

該用戶從未簽到

"69#nc姐,開頭幾個圏感覺很容易,但之後就 ,記住要控制速度,是比均速快少少便可。"

報告: 今天是小女子人生中第一次這麼有系統地去跑. 首先多謝屈兄的賜教 (多謝你張藥方, 剛巧給我在網上看到), 2'15"跑一圈連休3分半.

第一二個圈時都唔知自己做緊什麼, 一個"亂"字, 好似唔記得晒點樣去跑, 並且時快時慢. 後來feel到2'15"的均速大概應該要怎樣, 到第4,5個圈就可以2'15", 但只得兩個圈咁多, 之後都要2'18, 2'2x", 想快都唔得, 跑了10個咋, 欠住10個先, 下星期還

估唔到1分鐘係咁快就過, 一個圈裏 頭200都ok, 後半程真係無能為力  真係慢慢長路.

其實係咪跑20個點都好過跑10個? 請名位ching ctse指教.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-11 21:49 發表
呢個練法幾好,幾有效架,keep住啦,,,

我睇怕都係, 咁多ching ctse都係咁練, 希望keep得住、頂得住 .

多謝 7 ching 鼓勵

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-12 09:09 發表

據小弟所知" /> ,oscar hing 早就落了地獄訓練(屯荃來回一次)hj" /> 。

"地獄"? 咁快就要落地獄, 我都有今日喇, 哈哈哈...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-6-12 09:41 發表

查實我都係嘜都唔識,,
你的問題我教早前都問題,,以下是Gills兄...

:目標係緞練速度同係極短既時間恢復既能力, 當跑步運動於極佳既速度進行, 閣下既耐力會慢慢減弱, 而當回氣時寄要保持相當速度, 又要準備下次既 ...

Thank you for forwarding the message.  現在明白d喇. 謝謝711兄.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BB+ 於 2008-6-23 09:34 發表

家住黃大仙, 都會在這區跑多

歡迎妳BB+ ctse, 我都係住那附近, 所以跑斧山道運動場多, 多d上來blow blow water喇

升級   0%

該用戶從未簽到

wongctse, 妳好呀, 我都係東九人, 跑斧山道運動場多, 妳個頭像好得呀, 唔知妳真人似唔似妳個頭像

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BB+ 於 2008-6-30 10:50 發表

這幾天如果無下雨, 跑步會是很舒服 , 但最怕是突然又傾盤大雨

BB+ ctse, 今晚不下雨妳來屯門一起跑步嗎, 很多人, 而且還有幾位女跑手, 一起來玩吧