香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

淡季的開始

升級   92.85%

該用戶從未簽到

踏入六月中是馬拉松淡季的開始, 由其是在花旗國. 要到九月左右才會開始熱鬧一番. 剛剛一號在加州聖地牙哥舉行嘅搖滾樂馬拉松都可以算是季尾賽. 很多中咗馬拉松毒嘅跑友(包括小弟在內) 為咗避免毒癮發作通常都會北上楓葉國解毒和打提神針. 花旗國賽事唔係話冇, 只不過淨係得番啲較小型嘅賽事(50人至1,000) 或在一啲細小嘅埠仔舉行.

看一看賽事表, 較為注目的有兩個賽事.

1)  14th to 16th, July ~ 2008 Badwater Ultramarthon ~
此乃是全世界最tough嘅超馬拉松比賽. 地點是在加州離賭城四小時車程的死亡谷沙漠(Death Valley)舉行. 全程217km. below海拔280尺跑上海拔8,360尺嘅山峰. 七月份死亡谷嘅平均日間嘅氣温係五十度左右. 平均要48小時完成. Cut off time60小時. 你點頂呀!

http://www.youtube.com/watch?v=Y2YvIkFvUpM&feature=related

2)  3rd, August ~ 2008 三藩市馬拉松~ 此亦是一個極tough嘅比賽, 跑斜多過跑平路. 如果冇練番咁上下嘅斜路長課, 肯定100%中途墮馬. 但有得在金門大橋奔跑, 風景簡直一流. 而且沿途又有舞獅舞龍表演助興. 我揾一年都會參加.

+1 0
上一篇︰轉換頭像下一篇︰祝已為人父的ching父親節快樂!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

奧斯卡兄,

多倫多七月有三個
http://www.events.runningroom.com/hm/index.php?sort=&step=&sub=1&y=2008&m=07&f_currentProv=ON&f_prov=ON&f_city=Toronto&tab=0
Beaches Jazz 跑完有BBQ食

八月有一個
http://www.events.runningroom.com/hm/index.php?sort=&step=&sub=1&y=2008&m=08&f_currentProv=ON&f_prov=ON&f_city=Toronto&tab=1

閣下可以去多倫多各Running Room公司攞entry form或上網register的.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Oscar hing,

You are welcome!

I think you can do the 20K too!  Enjoy you trip to Toronto!!