香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

約跑,維園 or 香港仔水塘 or 黃竹坑運動場 or 柏架山大風坳

關閉 [複製鏈接]

升級   30.2%

該用戶從未簽到

我初練跑時也是在維園緩跑徑, 不過實在太窄, 有時遇著公公婆婆散步或成班人一齊慢跑, 要左閃右避.
所以不適宜練interval.

而家就算偶爾返維園跑, 都係差不多繞住成個維園跑(約1.6km, 有部份會係維園外面的行人路)

不過維園都有個好處, 就係整個緩跑徑都有樹遮擋, 既可遮陽光, 就算下雨, 只要不太大雨其實也可以照跑.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

我都試過3分半1圈(625米), 但我覺得快過呢一個速度就唔係適宜, 好易撞到人.

如果係回復跑, 不太在意時間, 倒不如在外圈跑.
一個外圈若包埋網球場, 約1k.

若要快跑, 又不想去馬場, 可考慮寶雲道, 來回8k, 有里數牌.
我習慣是由堅尼地道一路跑上去. 見到油站後就上寶雲徑, 之後拉拉筋才再開始.
但寶雲道最大問題是沒有locker, 所以入冬後的訓練都是回馬場. (馬糞有時係幾臭, 不過我都忍得到).

升級   30.2%

該用戶從未簽到

\

當然記得, 你好嗎?
我而家係寶雲道, 維園及馬場3個地方遊走.
如果我在馬場多數係長跑或競步的長課.

如果你晨早係馬場見到一個人在競步, 那人很有機會是我.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 adur661 於 2010-9-12 03:18 發表
唔講唔知寶雲道有里數牌,
我都只係跑過一次,
住南區搭車出黎灣仔,跑呢條只有等放假個日。
(如果由灣仔狹上落去寶雲道,對鞋會爛的)

寶雲道同馬場都係一個好地方

寶雲道的里數牌好細, 你要好細心睇至睇到.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 adur661 於 2010-9-26 22:46 發表
我諗緊半馬好定10KM好
真頭痛
半馬要跑多D長課rtr16rytr
唔係唔夠氣rtr13rytr

你比賽完快D一齊rtr06rytr

-長課
-運動場操1KM 3:30-400

如果你是指渣打, 就報半馬吧. 10K跑東廊很悶的, 最多跑一次就夠.

我黎緊都會上半馬,
不過我跑得比較悠, 不是你們的級數, 而且我喜歡長課多過衝圈.