香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

My never ending story - Gills 長跑故事

升級   0%

該用戶從未簽到

其實小妹係一個惰性好強既人, 有人叫軟皮蛇, 你見我唔寫Blog, 唔做跑步紀錄就知, 不過唔知點解堅持左跑步咁奈, 今次倒下令我有感而發寫吓自己長跑的故事. 一於用倒敍講吓6月9日個比賽, 再與各位分享多年長跑之親身體驗.
+1 0
上一篇︰6月30日衝城後兩日 屯<>元來回網友網跑 照片在244#下一篇︰Hello!

升級   0%

該用戶從未簽到

工聯會60週年暨奧運倒數60天

日期: 2008年6月9日
地點: 馬鞍山運動場.水廠街來回
腳程: 8.8K
天氣: 25-30度 | 濕度85-90

大清早起來,窗外眺望,薄薄殘雲,早個星期大雨連綿不斷,雲也有被摧殘之 感覺,雖然天未全亮,仿佛看見陽光要從夾縫中洗勁地迫出來,反正已無睡意,即跳床著機簡單梳洗,滑進熟識之網上世界,嘩...雖則清晨5 時許,已有C 兄在 線.原來係RAM 兄,即時打個招呼及互報天氣情況,直至C 兄離線出發,就到廚房找些早點,哦...原來太太早已預備早餐留下字條,叫我別忘記享用,點解太 太會知? 因為家中門後掛有福字月曆, 寫上孩子平日考試及活動, 我亦順道記上已報比賽以防遺漏, 食過2 片麥包1 條香蕉, 匆匆跳上列車直奔馬鞍山.列車駛進大學站月台, 忽然車窗外傳來"的得"聲音, 由淺至深, 車外變得白茫茫, 終於都要打場水戰, 列車緩緩駛進大圍站踏上馬鐵線, 剛才場雨虎頭蛇尾, 到達了大水坑後消失得無影無踪, 剛步進月台看見瘋狂兄快步走進扶手電梯, 原來未取號碼布, 即喚他不用等小弟, C 兄亦疾步消失於眼前.時間尚早, 沿路漫步往運動場, 不少參加者已抵達, 亦開始熱身做好準備, 連忙走進更衣室換上戰衣熱身去也. 剛到行李寄存區附近, 又撞見瘋狂兄, 因為C 兄忘記攜帶行李吊牌, 所以放於同一袋中, 跑道上已擠滿跑友, 個個好似閘前馬匹打圈熱身, 自己亦不敢怠慢赤身跑了兩個圈, 陽光開始照射在場內, 兩圈後整個人已汗流浹背, 正想搵水解渴, 各C 兄們已提示跑手們開始排隊起步, 衡量過飲水及排隊之輕重, 最後選擇排隊, 跟住發生咩事有參與的跑手一定知, 項目嘉賓一個接一個長編大論開場白, 換來係喝倒采, 此時跑手們已暴曬了15 分鐘, 身體水份隨汗水已流失了7788, 10 吓倒數聲及風鳴器一響,被困熱鍋之健兒應聲彈出, 今次賽前戰略是postive paging, 於是加速跟著前領跑手, 穿過行人隧道走進聽濤雅苑旁小路, 前領有兩位熟悉身影, 分別是樂華會胡其佳教練與及hkrunner 陳華貴先生, 有點奇怪係胡教練手握蒸餾水樽, 後來先知尼種係最聰明既做法,知道兩位都是頭號人馬, 唔敢提速去追, 一直Keep 係7 至8 位中, 身邊又另一熟悉身影經過, 我與尼位跑手相遇不下數十次,而亦是同組冠軍級人馬,年初同賽8K 擇冠,今次剪了個平頭裝髮型, 感覺非常涼快, 看他的速度沒有前面兩位前輩級的快速, 轉眼間兩位前輩已經以極速消失於人群中, 而平頭跑手和我開始拉開數十米距離, 但剛過了聽濤一段, 到達海旁巴士站附近, 路人開多, 跑手們都要左閃右避, 幸好不遠處有一些工作人員站崗, 一邊提醒途人, 一路指示跑手, 身旁海邊之障礙版經過灣灣開始消失, 原來已經到達德信中學, 迎面而來之陣風, 比冷氣機噴出之冷風還要涼快, 連忙大口大口吸納肺中, 不遠處看見第一個水站, 正值需要, 連忙埋身取水, 正當一手取杯, 嘩…水杯細得可憐, 如水杯盛滿最多只有150ml, 更何況只裝半滿, 大口渴下只比一啖口水多點點, 此時邊走邊喝, 已經走過水站, 唯有回程再補, 唯一安慰是河邊之感覺與剛才起步一段路, 走上來有天淵之別, 樹木與人於陽光中各取所需, 清新的香草味, 除了水廠街及此, 別處難尋, 經一輪回氣, 又再走近平頭跑手, 經過緩緩斜路, 跑進跑友熟識的雙橋, 遠處橋頭看見兩位前輩及一眾高手已經過了橋進入馬場旁紅地路, 而平頭跑手可能已知悉路程到了大半, 開始提速, 而我也亦步亦趨不敢怠慢, 跑至紅地路盡頭, 踏進水廠街, 奇怪的是遠望還未見掉頭Check Point, 可能預算中想見的不見了, 人有點氣餒, 步伐開始慢下來, 迎面而來之腳步聲, 又再煥醒鬥志,原來兩位前輩及高手們開始回程, 見胡教練舉樽大口大口渴, 餘下殘滴亦迎頭而沖, 我只有一個恨字, 幸好死下死下終於也到達Check Point, 踏上紅地毯, BB 一聲表示比賽已到了一半, 痛苦也只剩下一半了, 看看手中時計16"22', 痛苦過程相當折磨, 但時間比上次8K 慢了很多, 可能太悶熱及流失了不少水份, 雙腿也發軟, 左腿不時向右腿投訴,右腿不下數次被左腿踢中, 此時唯有咬緊牙關, 繼續向前奔跑, 再踏上紅色地段, 身旁建築物外牆玻璃鏡, 看見自己滿面通紅全身濕透, 倒有點嚇人, 見平頭跑手呼吸也急速起來, 便知相當辛苦, 終於跑到了雙橋之始, 見到長跑網第一位C 兄, 原來係711 兄, 7 兄的確進步神速, 來不及與C 兄打氣, 已經直奔雙橋, 遠處傳來熟識之聲, 在之前比賽也多次聽過, 一聲"亞嬌加油"令疲倦身軀再充電, 來不及回應對面去程C 兄, 煥醒了鬥志, 直衝林蔭海旁, 良久…終於見到渴望已久之水站, 連忙埋身取水, 誰知前面一些高手C 兄及平頭跑手已經佔據水站, 沒法埋身, 一個愚蠢之決定, 心想:[一杯小小之水倒不如回終點再渴, 返正自己跑10K 都很少飲水], 就沒有排隊取水, 雖然就此帶離了跑手們一點,但跑至巴士站附近, 平頭跑手也追了上來,不愧為前列份子, 平頭跑手一手還有一小杯水, 當迎頭而沖後, 仍然發力向前, 而我與他一路埋身狂衝, 一路上你前我後, 而我亦迎頭再上, 一時間身邊其他跑手都消失於無影無影踪, 好像只有我兩在競賽, 痛苦之邊緣帶領我地返回聽濤之隧道, 此時人也開始沒有明顯知覺, 只是潛意識引領跑回運動場,之後發生之事情, 其他C 兄比我還清楚.

總結: 今次失敗之原因:

1.天氣太悶熱, 一定要帶水降溫.
2.中途水站補給, 一定要排隊取水, 一時之快, 只會悔不當初.
3.與對手競爭, 緊記量力而為, 可以跟隨而作最後衝刺, 爭取勝利

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩...有咁多位C兄/C姐追稿, 睇怕都係時後寫埋落去, 期待係永遠令人著迷....

升級   0%

該用戶從未簽到

體育推廣社舉辦.城門隧道競跑賽
日期: 1990年N月N日
地點: 荃灣城門隧道管道收費廣場至沙田出口來回
腳程: 6K
天氣: 陰天間中有陽光

預告...唔想聽到的, 好多跑友話唔再跑, 無時間, 無左火, 無熱情...分享呢個比賽, 令各位對長跑有另一番體會.....

"體育推廣社"唔知有冇跑友認識, 英文short form係"AP",Office係灣仔近灣仔道, 跟現在的HKMP相似, 90代資訊無現時般發達, 冇話一上網就搵到比賽資料, 通常每次玩完比賽, 就會有唔少人係終點派宣傳單張, 一個接一個咁玩落去, 有時比賽會去完全唔熟悉的路, 或者係冇車去既地方, 好似荃灣城門隧道競跑賽, 就係荃灣城門隧道管道收費廣場跑至沙田來回, 當時城隧尚未通車,  亦係第一次也是唯一一次跑行車隧道, 由荃灣收費亭跑去沙田出口折返,

登錄/註冊後可看大圖

因隧道是貫穿兩座山, 中段會又出隧道再入沙田另一邊山既隧道,

登錄/註冊後可看大圖

相當特別, 當年玩長跑既人相對現在唔係特別多, 細賽都係二三百人, 唔同現在動下都成千人, 此賽有幾位跑友一同報名, 但當日唔知係搵唔到人, 定係比人放飛機, 得番自己跑, 由可風中學行去收費亭, 花了數十分鐘, 嘩...心想好彩唔駛跑該段路, 又長又甘, 到達收費亭, 可以用壯闊黎形容(鄉下妹以前未去過天安門,及後發覺天安門果種先叫做壯闊), 整齊闊大既收費廣場, 相比當年獅隧, 簡直係蚊比同牛比, 此時好多C兄/C姐已經開始熱身, 我亦連忙變身去也, 時間愈來愈近起步時間, 人亦漸漸多, 四處張望也有不少熟悉身影, 通常玩來玩去都見到個幾班人, 有些是一大夥像跑會的, 另外也有像我般單打獨鬥, 起步初段, 其實打算留前鬥後跑法, 但因排得較前, 不自覺地開快左, 但亦有唔少快腳好似一陣風咁係身邊漂過, 此時有位口痕又大聲講:[烏龜唔好係前面阻住], 說話都未講完, 已經擦身而過, 當時聽到D咁挑釁性既說話, 火都離....一直跟隨口痕友,你一步我一步咁, 原來已經走上了第2/3集團, 前面相若不到50米, 就係前領既跑手, 成世人都未跑過咁既速度, 當然咁跑法一定要付代價, 跑跑吓前面管道露出柱光, 好喇...終於到左一半, 一出管道口, 嘩...原來四周還是山草叢林, 不遠還有一個入口, 我的天...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 20-4-2009 17:16 發表

1990年? 19年前??

Right! Not typo mistake. 正正是十九年前的一場比賽. 令我對長跑有別的體會.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 20-4-2009 18:37 發表

19年前.....真係難以想像,想問吓Gills兄咁多年裡面有冇試過長跑失去興趣? 如果有....之後又係點樣可以重新著起跑鞋呢?

大圍兄, 如C兄視跑步為生活一部份, 咁閣下就會自動自覺走去玩, 如果偶然覺得乏味, 可以轉換路線長短, 或相約友人, 必能重燃.

升級   0%

該用戶從未簽到

...唔係釣癮, 要搵番一D野先, N年前係屋企有張証書, 記載了當日比賽的成績, 唔...好快記番係邊架喇.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 22-4-2009 16:36 發表
Gills 兄
睇返你個長跑故事.就諗返當初當初入長跑網好多故事......

7哥, 大家咪又係度創造緊各自的路, 但這條路唔會再孤單, 會有好多人一齊玩架.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 22-4-2009 16:45 發表

唔緊要, 慢慢搵, 搵到先至寫落去, 第二期年刊好需要呢d有份量既文章吸引讀者既注意.

吓...仲諗住供獻我的第一次...10K....添. 寫完呢篇再算.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 22-4-2009 17:47 發表
Gills,
19 years before.... Is it your 1st match?

Alex兄, 印象中首次參加公開賽係1989年, 玩過一個10K比賽, 之後玩愛迪達大路之王, 城門水塘半馬, 山頂萬歲跑, 龍騰虎步上獅山...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 23-4-2009 16:06 發表

唔係掛!
請開以下的檔案即可!

嘩...上年份業績報告, 到家吓都有咁多人有興趣睇.利害

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 23-4-2009 16:03 發表

瘋兄,開唔到喎

嬌兄,19年都一直keep到跑落去,好野
我而家先跑緊第2年

Standley兄, 有心唔怕遲, 葉伯到今時今日仲跑緊, 何況C兄正值壯年, 大勇大熟, 收身上力, 去年到現在已經判若兩人, 再者每次立定目標而進發(於目標時間內完成全馬), 值得學習

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 23-4-2009 19:29 發表

上年份業績報告都冇好好閱讀過...
明白在炎夏時比賽,飲水的重要性...
一次好好的教訓...
今年還會再玩此8k賽事嘛?~

曲奇C姐, 工聯會個比賽唔係年年搞, 不過8K應該會玩下, 當係遇賽於操, 不過夏季會玩少D.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 nc 於 23-4-2009 19:38 發表
嬌姐, 點解你個靚樣攪成咁?

NC姐都成日百變型像啦! 夏季又到...又要向著太陽奔跑, 唯有咬緊牙關.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 慢子 Wilson 於 24-4-2009 09:31 發表

小弟也在89 - 91年跑了三次

還記得條斜 路 十分之甘

跑到上最頂, 好似雲中漫步咁, 又斜又索氣又大霧又慢步...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 24-4-2009 10:27 發表

gills兄,希望他朝有一日去到比賽,唔係睇住你背影,係跑係你附近啦

唔駛附近喇, Stanley兄絕對有potential係我前面, 睇好你架,
點解咁講:
- 夠認真
- 有系統操練
- 有目標
Sure win

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 24-4-2009 12:39 發表

龍騰虎步上獅山 looked pretty interesting.  Never tried the race before.....................no chance now!  

香港電台及政府搞, 每年都要請好多跑會一決高下, Blurmax兄呢排玩咩比賽呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 24-4-2009 12:42 發表
驕屎兄,
點解唔見左你既嬌頭相?

夏天到喇....係時候要往太陽處走....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 24-4-2009 14:12 發表

Only the RRAC on 2009/5/17 - will U join this race?

冇報任何比賽, 正在閉關練功.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 24-4-2009 15:00 發表

認真?.....咁練得都要認真
系統?.....自己無天份,都係跟program跑
目標?.....個個都可以set到,不過大家都無咩目標咁練o者

都係個句, 大家加油, 朝自己目標進發. Yeah...