香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

除跑步外, 有否其他輔助運動??

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-6-18 10:46 發表
你地會唔會以游水來作跑步間的輔助運動?? 如果有, 你地會游幾耐和幾遠? 用甚麼泳式?

我自己就會這樣做, 通常我儘量每朝以自由式游1.5km (35min). 然後才返工, 目的是減肥加操練, 有時在假日, 我會嘗試游2.4km(60 ...

係呀三項鐵人真係好好玩,1.5km in 35min真係一d都唔慢啦, 睇返ITU的成績,呢個時間係中上o架啦
http://www.triathlon.com.hk/racing/e_races_result.html

我覺得跑步最難, 但你都跑到, 咁ok啦, 攰先好玩, 唔攰不如唔好做運動
單車方面, 唔洗驚, 慢慢踩, 一定踩到

我上年都係玩繽紛組, 今年5月就完成到奧運距離, 好開心, 所以你都試下啦!

以下係我玩鐵的少少紀錄, 大家交流下
http://ginnywong9111978.mysinablog.com/index.php?op=ArticleListing&postCategoryId=77267

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2008-6-20 09:37 發表

呢樣我答到,係有既,有時游到攰,都會用蛙式舒緩吓!
不過最怕起步時,俾d蛙手蛙腳阻住晒!h" />

同埋會搞到隻腳攰D LAW

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-20 09:44 發表
如果小弟玩三項, 游水個part一定輸幾條街, 因為自由姿勢不正確, 成日游游下變成自由手蛙腳, 游左一陣就好倦. 蛙式就正宗小小.

游多D 就得O架啦, 而且我覺得游水慢都唔係好緊要, 最緊要跑得快,可以追番好多