香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

除跑步外, 有否其他輔助運動??

升級   49.45%

該用戶從未簽到

你地會唔會以游水來作跑步間的輔助運動?? 如果有, 你地會游幾耐和幾遠? 用甚麼泳式?

我自己就會這樣做, 通常我儘量每朝以自由式游1.5km (35min). 然後才返工, 目的是減肥加操練, 有時在假日, 我會嘗試游2.4km(60min), 隨即跑十公里來試自己有否能力玩三項鐵人. 幾好玩,不過超攰 . 但我減極都好肥, 食少少就即打回原形.
+1 0
上一篇︰今日都落雨有無人去跑步........下一篇︰果然係禍不單行,昨日行!!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2008-6-18 10:56 發表
1.5km in 35min 都好快呀,我游自由式都係咁上下咋!
游水同跑步以及單車都係我主要運動,因為我玩三鐵,三項都係相輔相成既!
三項鐵人真係幾好玩,有時間玩下都唔錯架!trfyrftufg ...

你介唔介意話我聽你三項鐵人的分項時間? 你玩是否奧運式的三項? 我想試玩, 但我的單車好"雞", 所以好少當比賽咁踏.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

lvrunner C Hing,

聽說你身處Las Vegas, 我月初都去咗LV 做嘢. 我帶埋跑鞋去, 打算沿 Las Vegas bvld跑吓步. 不過條路太多路口, 很難集中精神來跑. 我試過在Phoenix, 中午時段跑步,頂大概20分鐘就唔掂, 太熱, 不過, 濕度低還可以.

我有時都會玩elliptical 來代替跑步, 因我唔鍾意跑步機. 但aqua jog 則完全沒有概念是什麼! 在水中你怎樣保持平均?