香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

你地一星期會練幾多日跑?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

我暫時一星期會練三日, 二四六, 唔知會唔會練得太多或太少.

因為報左半馬, 上網睇了好多練半馬既練習schedule, 咩tempo run, easy run (LSD), 就定了以下個schedule

Tue: Tempo - 8K @ 9.5km/hr
Thu: Tempo - 8K @ 9.5km/hr
Sat: 18K-21K @9km/hr

不過上網睇番人地果D, 佢地話長課最好係LSD, 約平時的60%~70%既speed, 咁即係要 7km/hr, 咁跑一個半馬咪要三個鐘?

你地又會點練半馬?
+1 0
上一篇︰平時跑完半馬, 你地膝頭會唔會痛?下一篇︰10公里競步賽 男子暈倒 (轉貼)

升級   79.4%

該用戶從未簽到

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Mike_Li 於 2010-9-20 19:59 發表
Tommyleung ching, yours LSD run seems to be so slow that I believe 6mins to 5.5 mins per km is an appropriate speed for my target time (1:45). So you can adjust your LSD speed that subject to your tar ...

其實我都唔明LSD係點, 睇佢地既定義就係練氣量不是練速度.

所以我都照樣用9km/hr跑, 依你經驗, 如果我想半馬想sub215(10km約60mins), 平時練習個LSD要定幾快呢?

ps: 跑齡6個月

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Frankie7 於 2010-9-20 20:32 發表
Tommy,

Tempo run speed at 9.5k/Hr??
You are eighter a person:

1. just started to run
2. physically unfit
3. not doing your best (not a tempo run)
4. an old man like me

1, 2, 3 都對 :p

咁你地又點定tempo run既speed, 相對應既10km完成時間又多少?

升級   79.4%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2010-9-20 22:53 發表

7km/hr=急步行   唔洗跑架

哈哈, 咪係囉, 數就係咁計, 但唔係個個都跑得咁快, 所以我都係9km/hr咁跑半馬練習.

升級   79.4%

該用戶從未簽到

睇完呢個blog, 原來要準備一個半馬, 一週50K都不夠, 更加唔洗追求咩時間完成啦
http://runninggeorge.blogspot.com/2009/09/4.html