香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

HI ~~新鮮人

升級   46.33%

該用戶從未簽到

我早你個半月開始跑步,比你輕少少,高你少少,所以我的經驗或者對你有用。

鞋我用緊NB1064,原本只係想買1063 $400,但冇貨,1064貴左150元 ,對鞋保護OK,目前我只跑運動場平地,未知日後跑街並要上落坡時保護仍否足夠。買鞋時留意鞋頭是否夠闊,我之前有三對跑鞋,真係比賽級的,好輕,但太窄,初初開始跑時未買新鞋著佢地,依家仲有兩隻腳甲是黑色的。

好多書都會教人不要too far, too fast too soon,所以你最好找本書或上網找個programme跟。我自己就因為睇左本書教我點感覺自己每次workout的效果,所以比較放胆用較快的進度。目前練了個半月,我每星期LSD的一次是15k及兩個小時左右,另外就會有較短時間的workout,練一些速度和力量之類。目前大致上一星期跑4次,多在早上,但十月開始會改帶狗夜跑東壩。

留意開始時不要跑太快,這點很難,尤其是在運動場上給別人一圈又一圈的追上時自己要按奈得住。當自己能夠跑一定時距一定距離後才想加快速度。我看的資料說的:心肺功能很易提升,但筋腱的適應慢很多,過急的進度會令自己受傷。

如果想鼓勵自己,可以買個GPS心跳表,把你跑步的紀錄留在電腦內,也是很有用和好玩的。不過這個昂貴的玩兒不是必須的﹝我用Garmin Forerunner 310XT要3k+,以目前跑左20小時來計,要16元一小時﹞,享受跑步比其他一切更重要。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

美津濃是我喜愛的牌子,不過我對wave space就鞋頭太窄﹝我頭像果隻就係我自己用AI畫的﹞,買鞋時試清楚,因為跑步裝備中,最主要都係對鞋。注意下鞋底的厚度,電台聽雷雄德講腳跟處最少要有2cm。

網上的資料多數係英文,不過都唔難明。我search下中文的,都不是什麼有系統的介紹。
http://www.hksport.com.hk/viewthread.php?tid=200

初初跑步當然平地最好,運動場是我目前主要跑步地方。如果以前很少運動,當然由步行開始最好,如果體重過大,亦有建議用步行減少一些重量先開始跑。我自己就因為以前踩單車,停左運動兩三年,開始跑下步,所以跳過了步行這一期。

留意每次運動前後的熱身和cool down,拉筋等,以免受傷。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

回復 11# 的帖子

>今天開始去左和宜合道運動場跑 放工 8:00PM

有開始就有希望呀,努力。重新開始,真係好難,我個半月前再開始做運動,都係只跑左15分鐘就收工,但沒有放棄,每次加D,個半月後都可以跑2個鐘一次了。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

報告師兄,跑左6個星期,目前一星期跑三或四次,主要在早上跑,一次LSD,一次recovery,再加一次跑公路,LSD大概跑兩個鐘,recovery跑一個鐘至個半鐘,公路就只是開始,5公里左右。速度方面,剛做到10k 63分鐘,希望改善下步頻,可以平日練跑都sub-60,步顏方面好難數,終於有次跑到第14個圈時俾心機數左自己跑左257步﹝同一腳計,即514步﹞,計返時間,步頻是163,比起有師兄提議180步慢了許多,故此以後要練步頻。步幅計出來是0.914米,唔知是否太細步,所以我好慢下。

十月開始運動場有好多運動會,所以研究緊改晚上跑入萬宜水庫,又可以帶我三隻狗一齊跑....