香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

強烈反對渣打馬拉松加價

升級   67.67%

該用戶從未簽到

從大家唔想要T恤的反應,都知道呢件衫幾不受歡迎。聽跑友說:「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」聽完都覺得好笑又傷心。馬拉松衫,原本係一項身份,正正因為不思進取的田總,結果係搞到人人唔想要...

平心而論,全世界已發展中國家地區,香港的馬拉松收費最平,美國至少過千,歐洲至少五、六百。

當然一分錢、一分貨,外國其實相當好玩,一千元換來一個極難忘的回憶絕對值得,而香港馬拉松也將近是全世界最沉悶、最少節目、最沒有趣味和人情味的馬拉松。

如果今年賽會一改頹風,追近些少國際水平,付多一點報名費也合理,但只怕最後渣打加了價,但賽事仍是如舊一樣沉悶、無人情味,加價便相當不值了...

升級   67.67%

該用戶從未簽到

其實香港跑友都好合理。我跑過要在街邊買水、買食物的比賽;跑過沒有流動紙巾提供,要自己用手敏屎的比賽,我都唔會有乜抱怨,因為至少睇到賽會是有心辦,只是要欠缺經驗,有甩漏在所難免。

田總最大的問題,是搞手的熱誠太少,對他們來說,這賽事可能只是每年賺經費的例行公事。所以我們的T恤設計是年年一樣;跑不完的跑手上車也算了(外地馬拉松,六、七小時時限很普遍),還要在號碼布上打X,在傷口上灑鹽(聽不止一名跑友說),馬拉松不是為了令跑手有自信,讓他們有些成就滿足感嗎?為甚麼要這樣做呢?

其實搞設計有多難,要多少錢?你想慳錢設計,咪搞個T恤設計比賽囉,實有人參加設計!只是搞手在過去多年來,連這些腦筋點子也懶得去做。

希望大家爭取成功,今年有件新T恤!

升級   67.67%

該用戶從未簽到

比因君:要搞比賽,其實倫敦、紐約和東京,不會比香港容易的,只是看看政府和主辦單位,有沒有意志去辦,是否明白馬拉松對城市的效益。

若香港只是一個三流城市,不必追求卓越,這樣的確會「無咁谷氣」。既然香港號稱國際都會,發展要追求國際水平,為甚麼我們的馬拉松,跟人家相差這麼遠呢?香港跑手的認真和投入,不輸其他地方,我們絕對應該有一個更好玩的比賽。

升級   67.67%

該用戶從未簽到

比因君:我住英國兩年,睇兩年英國報紙,只可以講英國政府同香港政府,唔會有太大分別。

我明白你所講,但如果個個都係咁,香港只會一直退步下去的...我真係好希望,有生之年,會碰到外國人同你講:呢個比賽好正,一定要來香港參賽,感受香港的氣氛...

升級   67.67%

該用戶從未簽到

比因君:咁掘路工人人工,同寫字樓打工仔人工差幾多,又真係睇唔到同搞馬拉松有好直接的關係(況且英國稅率又較香港高,失業率也較高)。其實好多比香港更唔發達的地方,好似東歐、中歐咁咁,佢地的比賽都好靚架。

每個社會都有不同固然,但這些不同也未必是理由,解釋有些地方發展得好、有些地方沒有機會發展。若果這樣正確,那麼窮國是永遠無法追到富國,中國也不可能有經濟奇蹟,因為每個地方不同。

點都好啦,總之希望搞好些啦,受惠的係廣大跑友。

升級   67.67%

該用戶從未簽到

Chisuet君,

反對馬拉松不止香港人。我有朋友住洛杉磯,洛城搞馬拉松,佢形容是disaster,洛杉磯人人駕車,你封一日城,當天不用駕車出街了。但至少主辦單位和政府有意志,今年設計一條from stadium to sea的dream route,每一mile找明星去站台打氣(有高比拜仁等),去令impossible becomes possible。

馬拉松不是沒有商機,倫敦是要出觀戰指南,教大家去邊度有野睇、有乜名人精英運動員跑、附近有乜野食同野買。大家當睇煙花趁墟的心態。

只是香港人,沒有機會見到馬拉松的魔力,大家起身忽然看到有一截封路,覺得不方便可以理解。

若果,政府當馬拉松一場大騷節日舉辦,沿途搞些音樂,搵名星藝人打氣,盡量搞到歡歡樂樂。派名人觀戰指南話,劉心悠著乜衫幾號、方力申著乜衫幾號、梁耀忠又著乜衫幾號,早些宣傳當日乜band、歌星名人在邊度打氣。

令市民覺得,睇馬拉松好似睇煙花咁,咁係可以搞到好好、好正、好有氣氛的...

升級   67.67%

該用戶從未簽到

講咁多,我都係希望唔好放棄認命,要爭真普選太難了,但搞好馬拉松至少中央唔反對,可能性高好多。

只要有夢想,凡事可成真!

呢兩日講咁多,如果大家覺得煩,小弟向大家抱歉。

升級   67.67%

該用戶從未簽到

Joserose君:
「睇到呢度,個人想法係覺得大家好有趣。香法跑友、本地賽事,變成講人地點好點好,好似都幾搞笑。美國總統老甘講咗句流傳萬世嘅笑話:『唔好問國家比咗咩你,先問自己為國家付出咗咩!』」

討論一個比賽貴不貴、好不好,拿外國比賽和經驗作對照,應該沒有離題嘛。參與討論的跑手,也是因為對比賽有心,所以才發言。

不是大家不想付出,而是根本沒有途徑,讓大家付出。我去年曾問田總,可否在expo給我一個counter,付租也不緊要,讓我向跑手宣傳外國比賽,盡點綿力豐富一下expo的節目。答案是:「對不起,counter只提供給贊助商。」

布拉格馬拉松賽會主席訪港,想拜會田總。我曾經代問田總有沒有時間見客交流?田總第一個答案是:「對不起,我們的馬拉松是二月底。」我再問田總:「不如forward你個答案到布拉格?」他們改口說,看安排吧,但到他來港一天,田總仍是不置可否。其實沒有時間見,拒絕也可以,但一直不回覆,的確有點奇怪兼難預時間。

如果你有途徑,讓我們出力,請告訴我們。

「人地國家、人地城市點點點…小弟去過七個國家比賽,唔敢話咩都見過,但該見嘅應該都見過!42公里比4個水站見過未?42公里限時4個半鐘,水站3點之後開始收見過未?依家有成14個水站,個個站都滿水,有晒醫療睇場。比賽收你2萬港幣,完全冇SUPPORT,連水同食都要自己帶,見過未?年年都有開比賽,見過就唔會覺得有咩問題!」

我完全同意你的觀點,有些不發達的地方,辦得成比賽是難能可貴。但令人失望是,香港的主辦單位熱誠太少,若賽會多點熱誠,顧及參賽者的感受(上車的跑手號碼布要打X),細節上花點心思(T恤),其實已可以紓解很多人的不滿。這些要求,並不是不合理和苛求。以香港的條件,要求這些也合理吧。

「覺得好笑嘅係,大家話要支持跑馬,但大家所討論嘅正正就係負面嘅動作!
300蚊貴?250好唔好?25夠未?唔使錢都仲得~」

若有不同意見和討論是負面,大概這個討論區不需要存在了。

其實我都有諗過,組織打氣團在西隧出口打氣,不知你有沒有興趣參加?

Potsuen君:
「“「我個仔話,倒垃圾果個挺住個肚腩都係著呢件衫啦!佢都唔似跑步啦!」”
我未跑步長都幾想有件渣打衫,覺得幾型, 當我玩比賽後就無了呢個感覺,因此件衫太普通了.
跑步無外型睇既, 好多比賽你都會見d唔似跑友既人跑, 以貌取人不是太好.」

對不起,是我表達得不清楚,我的重點不是說倒圾培,不是肚腩,而是想講,馬拉松衫大家都不想要,寧可拿去送給別人,令小孩子有這些感覺。我可以找回該跑手,為我作證,我是於三項鐵人日聽他說的,他說衣服開都未開就送給人了。但我當下沒有寫埋這句。