香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

強烈反對渣打馬拉松加價

升級   46.33%

該用戶從未簽到

其實渣馬是一項賺大錢的項目,大家又反應熱烈,點可以唔加﹝毅行都話有慈善成份,渣馬就純賺錢﹞

如果唔係要投入熱門話題,有大把其他比賽可以參加。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

hychong > 當然一分錢、一分貨,外國其實相當好玩,一千元換來一個極難忘的回憶絕對值得,而香港馬拉松也將近是全世界最沉悶、最少節目、最沒有趣味和人情味的馬拉松。
>>我諗同收費無關,香港立緊法,最低工資都係講緊唔過30元,睇wiki,UK有成80元以上,其實每個地方水準唔同,唔可以比較,香港用目前的水平供貨大家都搶住參加,主辦單位又點有動力改善。

miller > 岩岩星期日荃灣區有個長跑,有一段大約600-700米o既路要落水馬,成本要超過$50,000,你話佢地收$60點cover成個賽事o既使費?咪又係區議會出錢,即係有份交稅o既人津貼d跑手咯
>>區議會有錢要使姐,我住西貢區,區議會又咪係一樣大把錢使在不必要的地方,D錢都一樣係納稅人的錢。其實講真各個賽事的目的不同,有D為左搵錢,有D為左個名,有D有政治目的,有D要籌款,有D為左推廣運動﹝其實是否真係有?﹞好難橫向比較的。

Mike_Li > 加價是可以接受。加到300元並不是什麼天價,何必大驚小怪。
>>最近朋友相繼結婚,太太見到在清水灣酒店結婚朋友的相說好靚,我惟有說那裡好貴.... 收費水平各有各定,只是願者上釣而已,300元不貴,我計返我教書時的時薪﹝只以上課時間計 的話﹞,簡直唔使半小時就可以了,一笑。但認真D想下,田總的比賽,除左要專業外,我認為仲要有推廣作用,將收費高定,未必符合推廣目的。

另外,我估各位計算時,不要把T-shirt計入去,那是贊助商的,派或不派對收費沒有影響的。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

真係好難跟晒咁多位師兄的討論,不過,睇完又覺大開眼界,正如參加渣馬有65000人﹝2011﹞,有人想攞獎金,有人要做PB,有人要開心,有人要辛苦,但大部份人都只係想參與,而大部份這裡討論組的人都係後者,就如樓主提出討論,我相信都只不過是因為自己尚未有獨立工作能力,300元是一個大負擔,有『人』問收250好嗎?唔收錢好嗎?相信不用問,對未有經濟能力的人來說,答案自明。

莊兄其實不用太介意香港田總的主辦方式,如果你可以影響到果6500個位只得果100零個要sub-3hr﹝睇個未update list得70多人﹞參加,田總自然要改,如果65000個位一早爆滿,田總點解要改?65000乘300是接近2千萬元,是個不少的收入,除非有新贊助商,否則加一樣野就要在2億元裡分出來,點解要減少收入。倒不如就當香港的特色就是一個很mean很悶的比賽,反正總得有個特色。

幾個從專業跑手角度出發來討論的人兄,講得太多不如考慮自己如果攞獎金,依種精英心態相信是大家進步的泉源,不過渣馬不是世運不是亞運,始終是個大眾跑步運動﹝如果香港真係有65000個馬拉松選手,點只支持申辦亞運,申辦世運都是合理的呀﹞,請多點宽容,接受一般人的想法。

好多討論都係籨經濟角度出發,其實田總有冇將盤數交出來睇過?﹝我以前未留意過也沒有時間去找﹞,如果大家都學我想當然的諗,只會各有各諗,沒有結論的。我個人的諗法是點解唔係叫田總馬拉松而係叫渣馬,當然渣馬有好多贊助,所以T-shirt等等一定唔係果2千萬元內支出。又如記得有年smart﹝車﹞是指定大會車,咁你以為大會要買幾架smart coupe定smart要比贊助費呢?攪過大型event都知是一個大商機,又點會要大會自己出資買水買蕉,只有果D同政府有關的events先會由區議會出錢。我依個諗法可能太naive,不過在沒有資料下,惟有如此想了。

最後
>>回複師兄個問題:如果你有途徑,讓我們出力…
>>我答案好簡單:跑個好成績出黎,乜都有得deal,你信唔信?
>>(下刪三百字,小弟自己都覺得唔太適合)

依種精英心態,真係好難接受。唔係個個都可以做霍公子。師兄請見諒。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

各位贊成或反對都必定有原因,唔會明知自己錯都當對。不過,要講加價是否合理,最好有客觀數據,可惜我真係搵唔到內幕資料,知道筆錢點使。

搵左一輪,只係在HKRUNNERS的討論中,見到2007年HKAAA換主席時有些討論涉及渣馬及田總的財政,節錄少少:

"A source close to the HKAAA disclosed yesterday that the organisation had accumulated more than HK$20 million, mainly from revenue from the Hong Kong international marathon. The association charged each participant HK$270 to take part in this year's races (10km, half marathon and marathon). With 43,000 entrants for last Sunday's races, the HKAAA's bank balance would have been boosted by up to HK$11.6 million. Of that amount, it is understood the HKAAA is expected to make a profit of about HK$1.5 million after expenses, including paying 29 per cent of the entry fee to a company - owned by the chairman of the marathon's organising committee, "
( http://www.hkrunners.com/?q=node/750 )

大概是
  • 田總由渣馬累積了一些儲備﹝香港渣馬是1999年舉辦第一屆的國際賽事﹞,不過田總的取向是把錢投資在股票市場而非在推廣香港田徑運動上。
  • 2007年渣馬報名費收入1千1百六十萬元,撥入儲備約會有1百50萬,而當年報名費的29%要支付一所負責主辦的公司﹝由主席擁有﹞

實際上好多賽事都唔係由主辦單位直接主辦,外判一間公司做,而這間接辦的公司當然盆滿砵滿。所以你今年交300元報名,如果以為可以資助本地田徑發展,就最多有30元左右會入左落田總戶口﹝未必攞出泥用﹞,其他都是支出。唔係想計,因為計完要玩就都係要比錢玩﹝老實講,我2001年玩過,唔會再玩﹞,只係大家都義正詞嚴咁批評有人話貴,如果唔知D錢的去向,講野就冇乜ground。

其實連慈善活動如TW都係唔見一大截,所以我唔會好熱衷咁用做善事的心情去參加。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2010-10-4 16:39 發表

正如你所說, 因為缺乏資料, 田總內部的管理是否妥當, 我地外人是很難評估, 不過我地又唔應該用陰謀論去推測, 呢次加費係為左增加佢地自己人架利潤!

從反應看來, 大眾對加費似乎沒有太大的意見, 如果真係貴, 應 ...

對呀,正正因為唔想估,所以先要找資料,我引述的一段討論其實都已廣為人知,所以我先會引出來讓大家多點認知。

外人不宜評論的講法,好多極權國家都好鍾意引用。其實只要光明正大,任何事都可以接受陽光測試,沒有內外之別。當然,純靠估就可免則免。

至於加價是多是少,不是由參加人數有沒有大幅減少來論斷的,我未讀過經濟學,對所謂物價的彈性的理論其實不太清楚。但我知道若果我每天要坐的黃石碼頭到西貢市的94號巴士要由5.8加到10.8我都要搭,最多去抗議下咁。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

smith >> 香港渣馬如斯不濟,咁,點解年復年,人數都不斷增加?點解仲有60,000個傻人義無反顧咁去跑?

今年會有65000
其實大家點解要咁 Too simple, sometimes naive 去睇這件事? 要有時少一份固執,嘗試去接受,欣賞,堅持,包容是做人的大方向,唔會有人反對,不過若沒有愛之深,就不會恨之切,其實改不改善香港渣馬都唔會死,要破十萬大關也不難,對跑手而言,可能有得跑青馬大橋比起跑其他日常可以練跑的地方更有吸引力,可能比600元甚至1千元去跑都唔會唔跑,但如果香港渣馬再辦得更人性化無異對推廣香港的跑步文化會更具影響力,畢竟,要推廣香港跑步文化,HKAAA是義無反顧的吧。

另外,香港渣馬並不是什麼慈善活動,就如我搭紅色小巴,他要加價,我還能支付,還是會搭,縱使心裡不舒服。所以我明白樓主反對加價的想法,也理解這裡有許多人不反對加價甚至欣賞加價的言論。至於引伸到如何辦好渣馬、T恤設計及收費的去向是另外的問題,都是有意思的討論,唔知HKAAA會否有人在長跑網收料的呢?

升級   46.33%

該用戶從未簽到

原帖由 小叻 於 2010-10-5 17:13 發表
年年跑渣打前後, 都有人投訴大會做得不夠好... 但論宣傳, 水站, 設備資源, 封路, 效率, 渣打係做得唔錯!
個人認為, 十多年前的澳門馬拉松, 跟現在相比是每況愈下; 但香港渣打馬拉松則愈攪愈好!
參加了渣打13年, 對 ...

好同意內中的講法,畢竟煮飯果個唔係我地,我地食飯姐,煮到泥又想食就食。

不過,最尾幾句 既然仲有好多人撐渣打, 唔滿意香港渣打嘅, 就留番個位比有心跑的人啦! 如果改下為咁會較為叫人接受:
既然仲有好多人撐渣打, 就應該有好多人多謝唔滿意香港渣打嘅比咁多意見, 無論撐或有意見的人都一齊跑啦!