香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有感而發

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2010-10-5 09:19 發表
TT 車吾一定要帶gwa?  吾夠人快就吾夠人快, 又或者帶頭果個是否肯留後gwa, 其實都吾關車事
我都由鋁rb 轉左carbon tri, 由鋁軨轉小炭刀. 兩部車比賽時都有帶都有勾.
勾一架慢車都會影響自己成績, 比賽都係 ...

我926嗰日都有試過勾同被勾, 頭嗰兩個半圈勾住前面兩位C兄, 全程保倒均速35, 但踩得好舒服, 好似唔洗用力; 之後尾嗰兩個半圈嘗試爬頭, 時速上到36, 偶然望吓後面, 原來已經被人勾緊, 因為少比人勾, 所以有d壓力, 不斷叫自己唔可以低過36, 最後我臨入轉項區, 啲C兄先至自己繼續去.

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 cb34 於 2010-10-5 23:21 發表
我反而想問下一D野。本來926 我都可以勾到一個外個人(35K 到啦),不過我又怕用晒D力,跑步會無力,所以跟咗一陣放棄咗。

其實我個問題係,如果係單車到用盡全力,咁係跑步到會影響到幾多呢?
...

e個都係我時常遇到嘅問題, 以前我踩車時會有幾多, 用幾多, 但到左跑步時至知死, 完全發唔倒力; 今次踩車只用8, 9乘力, 到左跑步就pick up得比較快, 好快已經可以用正常速度去跑