香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

天水圍初學者報到

升級   76.8%

該用戶從未簽到

我也住TSW, 多在運動場跑, 間中會在河邊跑, 小弟是慢腳一名.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

屈兄, 係你地裡面我只是慢腳一名, 仲係愈來愈慢.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

呢度都好多TSW人, 我只會晚上在球場走幾圈, 因為唔郁會周身痛.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-10-27 09:24 發表

咁跑法即喺跑幾k呀?之後又點呢?由元朗搭車番黎天水圍嗎?
TSW球場跑去元朗大球場應接近2K半.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-10-28 08:30 發表

赤腳師兄...早晨,

咁早呀,Thanks, 乜原來有跑步錶呢樣嘢架...我呢D初哥真喺唔識嘢
& 我想問吓...有時跑時有D盲腸痛,有乜辦法避免?
早晨呀ykchow師兄, 我上年在元朗NB特買場買了一隻99元有60圈計時的跑步錶, 都幾好用, Casio都有多款跑步錶在$250-$500之間. 元朗新益附近的錶店會有百零蚊離牌計圈跑步錶賣. 你若要check心跳, 便要買心跳錶, 約二千元左右, 你去呢度既用品分頁看, 其他網友有介紹性能. 我唔係次次都跑幾圈, 昨晚胃痛無法. 今晚我會跑長一些. 精壯組只是這裡冠用, 無法, 其實我是老人組才是

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-10-28 08:30 發表

赤腳師兄...早晨,

咁早呀,Thanks, 乜原來有跑步錶呢樣嘢架...我呢D初哥真喺唔識嘢
& 我想問吓...有時跑時有D盲腸痛,有乜辦法避免?
肓腸痛?  可能你剛吃了東西未消化. 正常快跑時吸氣量大會橫隔膜會伸縮, 會有扯傷及痛的感覺, 此時你應慢下來, 深呼吸, 待不痛才恢復慢跑. 正常應在用餐後過半小時才作跑步運動.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-10-28 10:26 發表
老人組...jsmleung02

你做乜叫我師兄呀 ,我未有資格.
好多謝你比咁多意見我呀,因為我正想出門去買Nike SportBand, 不過而家聽你講完意見後,我要諗清楚.
其實我每次跑前兩小時都唔會食嘢,但有時心急跑 ...
我昨晚掉低飯碗不夠半小時便跑, 所以胃痛, 今晚我會唔食野便跑, 若早放工會八點前到球場.  P5C會早好多, 因為佢唔駛番工.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

我禽晚都無除風褸, 因為跑唔夠5圈便胃痛死.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-10-28 19:42 發表
岩岩自己跑左個10k,39'39= ='',仲未去到盡~下次努力再pb^^
我剛剛同大joe走了一個10k tempo, 49.5min, 好輕鬆完成.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-10-29 08:12 發表

今日喺咪未食飯就跑呀?所以冇胃痛.
有伴一齊跑...好羡慕 我都想有一日跑到咁既成績.
你願意的話, 我們好樂意陪你一起跑. 一般我們在球場都會是慢跑(2'30-3')一個圈, 只會在做TEMPO時才會用1'50-2'0跑一個圈. 我們一星期只會一天跑TEMPO. 今晚8點左右都會落球場, 我會在男更衣室附近拉筋/吹水, 看看有無機會踫上師兄. 我是四眼老人一名.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ykchow 於 2010-10-29 11:57 發表

師兄,
你真喺好好人,不過我今晚黎跑既時間唔多,可能7:45到,8:15左右便要離去(要趕去接女),時間無多.
不過我試吓留意男更衣室外的四眼哥哥先...可能有好多個 (感覺好神秘)
今日成朝喺度睇 ...
所以我用了相片真身, 哈哈. 除了P5C, 我同大JOE外, 戴眼鏡而我有識而又在天水圍球場跑夜晚的跑友係無幾多個.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-10-29 17:20 發表

我唔係好勁架炸,相比起同年紀既,我只係屬於中中
今日唸住跑6-7k輕鬆

冇比賽呀,一年最多4-5個比賽
來緊有灣仔既分齡田徑賽,asics 10km
你都要TARGET一些專項比賽.  呢兩個賽事對手多, 你攞獎有難度.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 P5C27 於 2010-10-29 17:26 發表
大賽的人水平高,有得跟下,做時間

其他比賽便便地都會玩下,
但唔會報太多,因為每次比賽都會用1-2個月時間準備
已且到果個星期訓練量要降,所以都有小小影響
貴精不貴多.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 CHMINGX 於 2010-10-30 11:14 發表
我都係天水圍臭河出沒架>
天水圍街坊你好.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 Aery 於 2010-10-30 22:23 發表
平係舒服~~但有上落斜先似渣打...

我係夏天會跑平路~~秋冬跑返出青公...
師兄轉入輞井村跑深灣路尖鼻咀啦, 都有不少2級程度既斜路. (假設5級是最強)

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 toatoawu 於 2010-10-31 20:26 發表
師兄請問輞井村至深灣路尖鼻咀有無狗.
在輞井村口停車場有幾隻狗, 牠們見慣了跑友, 不用理牠們直跑便可以, 在5K位置和6K位置有時在馬路旁都會有狗, 但你也可以不用理牠們, 牠們不會吠你, 照跑可也, 在尖鼻咀警署旁的狗, 入黑才會吠人, 平時不用理牠. 真正要小心的是在邊境路10K至11K位罝, 以前有好多高過人既狗, 都會幾惡, 呢年未見過牠們出現, 但唔敢肯定是否搬走了.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 Aery 於 2010-10-31 22:46 發表

未試過跑元朗天水圍果邊~~同埋深灣路好似好靜...
深灣路有綠VAN行, 唔算靜, 邊境路就真係靜, 唔建議你一個人跑. (果度無HK電話訊號)

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 艾云云 於 2010-11-4 15:06 發表
新手報到, 跑河邊多. 跑得好慢, 努力練習中.
小弟天水圍慢腳, 跑球場多, 雖然努力, 奈何資質差, 尚無寸進.

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-4 15:44 發表

大梁又响樹欺騙別人...." />" />
唔係呀, 屈兄, 我真係慢架, 好多遲我起跑既街坊都超越我, 我呢家似華哥, 老婆都跑唔羸

升級   76.8%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2010-11-4 16:13 發表

我冇諗過可以跑羸...華哥...老婆囉" />" />
蓮姐我發夢次次都羸佢