香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

超級簡單的跑步減肥法

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

very good picture

升級   49.45%

該用戶從未簽到

十分同意瘋ching的意見. 不過我亦有點補充. 減肥並不是單單消耗卡路里, 飲食比例亦影響效果. 我看過一篇文章,我覺得幾logical. 現跟各位分享一下. 減肥時我們會避免選擇高脂肪的食物. 這是對的. 但我們不能完全不吸收脂肪. 原因是一旦身體缺失脂肪酸,我們的身體會減慢脂肪的新陳代謝, 以保留現有的脂肪, 不吃脂肪可能會事倍功半. 此外, 身體只會在胰島素不高的情況下才會轉化脂肪成能量. 如果我們常常於運動前後進食大量簡單澱粉質(如白飯或白麵包), 由於它們消化速度快, 立刻令血糖上升, 引致胰島素繼而上升, 影響脂肪的轉化, 這解釋了為甚麼運動後不可立刻進食. 如要補充, 可選水果或含高fibre的麥包. 我嘗試跟這原則來減肥, 效果較理想.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

我地每人每日都需要有足夠既卡路里維生
一般男士1800-2000卡左右,女士就1600-1800左右

各位長跑網師兄/姐兄每星期跑步二至三次,或者做有氧運動二至三次
其實唔駛點刻意節食已經唔會肥落去,刻意節食可能會缺少部份營養

我自己唔buy節食,因為根本無需要
其實大家3餐均衡就夠,什麼唔食lunch、唔食早餐,我個人覺得唔係咁健康
雖然食物金字塔有d白痴,仲可能有食物比例有錯,但都不失為一個飲食指引

我自己無刻意節食,不過keep到一個星期運動二至三次,
就算有時一兩餐暴飲暴食,都無問題,都可以3個月減廿磅

升級   40.15%

該用戶從未簽到

其實我都唔會限著自己食既份量,而且食到要飽先對得自己住,只要肯每日抽30min ,唔鬼理你跑得有幾慢幾快,只要跑得舒暢就ok.
所以有時常跑步既人士身上,可以話唔使理會 [ 肥 ]   尼個字 !

再者我覺得什麼雞皮,肥豬肉,m記炸彈等等會致肥既野,我都會吃,
呢d食物我當石油咁儲,然後當自己係一部 貨車 咁奔馳.....呵呵....

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ilove619 於 2008-6-30 18:43 發表
.............再者我覺得什麼雞皮,肥豬肉,m記炸彈等等會致肥既野,我都會吃,
呢d食物我當石油咁儲,然後當自己係一部 貨車 咁奔馳.....呵呵....

師兄, 小心膽固醇過高因而引至血管阻塞, 在跑步時因心跳加速而end up心臟病特發!  

登錄/註冊後可看大圖

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-30 20:30 發表

同意同意, 小心呀小心. 小弟依家連蛋黃都小食喇.

點止小食, 直情唔好食呀. 唔知HK又冇人做egg white and egg york賣? Fat free and only 20 calories for the equivalent of one real egg. It tastes the same!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

小弟食早餐時,隻煎蛋都不吃蛋黃
不知不覺中好處戒吃了蛋黃lu~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-30 20:40 發表

好似未聽過.

Take a look here running machine hing.   http://www.eggbeaters.com

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

我最近睇過一本書,其實同大家講有好大分別
我遲d再詳分享內容,其中有幾點一直係大家俾人講又講,以為係真
以下為一部正確觀點

1. 雞蛋可以食,最好係半生熟,即係蛋白熟,蛋黃唔好熟晒。
2. 最好最健康既油唔市面講既咩花生油、芥花子油,係椰油。
3. 最好多食天然紅肉

其實諗一樣就明,從農夫都係大魚大肉,無話介食咩介食乜,食既都係雞牛豬,雞蛋咩又係成隻食
佢地其實好多都好健康,唔肥
而家既人,反而仲多左病,又肥,分別就在大家食多左「人工加工」食物

升級   54.9%

該用戶從未簽到

嘩!is it high protien food ? 成日食又可以增加肌肉又低卡
但香港好像未見過~

原帖由 lvrunner 於 2008-7-1 12:47 發表
Take a look here running machine hing.   <A href="http://www.eggbeaters.com" target="_blank">http://www.eggbeaters.com

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-1 13:17 發表

小弟愚見, 請不要見怪, 哈哈 :
d農夫點解身體強壯冇生病, 因為多作體力勞動, 新陳代射頻密, 食咩野都唔駛介, 都市人從早到晚都少運動, 新陳代射慢, 有d毒素好容易store在身體內作亂, 好易病.

我遲分享完o個篇野,你再慢慢愚啦
大家俾大眾媒體「昆」左好多年啦

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-30 21:17 發表

小弟愚見, 請不要見怪, 哈哈 :
d農夫點解身體強壯冇生病, 因為多作體力勞動, 新陳代射頻密, 食咩野都唔駛介, 都市人從早到晚都少運動, 新陳代射慢, 有d毒素好容易store在身體內作亂, 好易病.

跑步機兄,

閣下的不是愚見!  It is true and it is a fact especially in North America.

升級   51%

開心
  • 簽到天數: 3 天

Excessive fat can easily be eliminated by means of doing more exercise but cholesterol can not.  A balanced diet and doing more exercise are important for our health.  That is “The longer you run, the more you have” —“長跑長有

升級   40.15%

該用戶從未簽到

大家唔使為呢d小事爭執既 ~.~

小弟會以農夫既[常暴飲暴食+唔介口+時常運動] 的生活方式黎測試自己身體,假若有什麼病變馬上做個 report 俾大家又點話 ....呵...呵....呵...