香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-4 23:37 發表
ching今天有無去斧山道呀, 唔見你ge?? 我都8.30pm左右先走, 你偷懶呀

明天應該會跑港島, 因為有飯局在銅鑼灣. 除了維園都想不到哪兒有運動場, 但覺得維園痳痳地, 幾年前跑過, 有無好介紹????

如果銅鑼灣想係運動場,可以cheap cheap地高士威,係中央圖書館旁邊,不過得一個400圈
又或者你可以跑跑馬地,有外圍石地(1400一圈)或裏面紅地毯地(1000一圈)都可以

兩道都有更衣室同可以沖涼,兩個都建議自備鎖頭

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-7-31 21:55 發表
每次跑時頭3-4km一定跑得很差, 用錯小腿力, 又彈得高, 都唔知點解   但這樣很花時間... 是不是每個人的warm up時間也不同??? 我需要特別長warm up時間??

nc師姐,
1. 跑長跑其實不需要用小腿,同不應彈高,呢個你個班應該會教跑姿,慢慢可以改到

2. 其實跑步既熱身起碼成30分鐘,包括warm up jog,拉筋,跑步基本步練習。好多時好多師兄師姐以為跑步只需要跑就問題,會skip熱身呢一part,或者只係拉少少筋,一開波就跑,咁會影響左個performance同增加受傷機會

3. 我個班既教練有講過warm up既問題:除左正常既拉筋,其實做唔同既program,做warm up既strategy都有少少唔同,如果閣下練既program係一d快跑類項目,如interval,咁warm up時就建議做多d腿密度較高既項目,如小步跑、高抬腿等;如果係長跑類,就做一d提高腿步幅既warm up,如後登腿
(跑步基本步:小步跑、高抬腿、後登腿、車輪跑,我相信師姐既班應該會教)

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-1 21:48 發表
1/8/2008 - 運動場 - 4k
2'32"54/2'35"27/2'29"95/2'29"99/2'32"01/2'26"60/2'32"33/2'39"21/2'34"41/2'23"44
共: 25'15"75

今天試了ching及星期三上課時所講的跑完數個圈才做拉筋, 然後正式跑.

原來這樣真係 ...

warm up無話幾多圈既,總之跑個人開始出汗就ok,同唔駛跑好快
師姐勤力還勤力,要有時間休息啊
一般跑完一課長,第二日最好休息或者輕鬆跑

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-6 16:35 發表

現在已瘋瘋地, 再瘋驚嚇親人  fhjfrt" />  雖然自己很多朋友也是瘋的   , 有部份仍是 "正常"人

其實大家都唔係好瘋狂o者,大家都係珍惜時間o者

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-6 16:44 發表

又不是半夜三、四點去跑  

講得好"珍惜時間"

就算真係三、四點跑都唔係大問題
有d公公婆婆都開始起身晨運啦

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-6 16:58 發表

同意.

努力加油啊, stanley兄 fvhfgj" />

咁nc師姐今日係咪都係做蟲蟲?

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-20 13:13 發表

7兄,

話就話好似係長課, 但實際很多時頭10個是超級蝸牛-warm up, 之後才順d, 所以後段很少圈才是主菜

沒有特別去練基本功, 只是跑時留意番上課時所學的理論, 怎樣跑才好d, feel good d gj ...

個人覺得基本功練習都係熱身一部份,
加上基本功練習係跑姿既分解動作,一部部做好容易過一開始就想成個動作做好

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-8-20 14:13 發表

stanley 兄 明白練野 同 改野分別喎,,

7兄唔好笑我,我資質差
我跟班成兩個幾三個月,先開始掌握d動作要領
同d基本步我都未做到好

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-26 14:05 發表
每次跑步小妹真係跑到 hj" />  時間都係咁差, 看見d高手ching及ctse在場內, 跑姿很美, 跑得又輕鬆, 好似唔駛用力, 真羨慕

nc師姐,跑步要時間浸淫既
不過師姐咁勤力,假以時日就可以「跑姿很美, 跑得又輕鬆, 好似唔駛用力」

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-28 00:15 發表
ctse 記錄得好清楚,以小弟記憶應該100%正確
小弟e個懶鬼又可以寫少次筆記
不過實戰方面不習慣90度提起前腿,感覺走100米已經無力了~

後蹬腿其實要做好真係唔容易
慢慢練啦,我都未做到好

升級   78.75%

該用戶從未簽到

回復 235# 的帖子

obaanc師姐:
我地之前呢條路約過長跑....你可以睇睇下面條link
https://www.longrun.hk/forum/vie ... &extra=page%3D1

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-8-31 12:38 發表
平日夜晚如果一個女仔跑, 就不好跑去科學園呢邊了, 比較靜又人少, 星期六, 日就多人踩單車, 熱鬧些,
其實有三段路我認為最靚的
1.馬場呢段, 依家封左果段, 條單車徑好貼住條河,  夜晚好靚的,相反對面碧濤花園呢邊就爭d
2.吐露港沿海去科學園杲段, 夜晚望馬鞍山區的點點燈火好靚
3.晨早or日頭的梅子林路, 青蔥樹木, 很幽美
沙田區風景是唔錯的, 你多d過來跑....
話時話, 沙田運動埸是真的舊左d, 但好熱鬧, 多跑會人響處練習, 成日可見d猛人....
前幾個月就成日見黃_萍, 佢好nice的, 會同你點頭打招呼的
我好鐘意睇佢跑, 跑姿好靚
細細聲話你知, 佢是我偶像來的

黃小萍係冠軍級人馬喎....咁師姐搵次請教跑步心法嘛

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-3 12:59 發表

多謝大ching鼓勵, 真係玩吓架咋, 唔坐艇返已好好囉, 不過一定會盡力而為

呢個係咪師姐第一個比賽?

呢round比賽多斜路(加10%時間),但路程5k (快5%時間)
訂個合理時間啦,將你平時1k時間 x 5 x 0.95 x 1.1
咁樣差唔多

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-3 13:29 發表

史丹尼ching請問1.1是什麼 另外, 斜路佔全程幾多%呢

p.s: 這個是小妹出山(跑)後第一個"比賽"

1.1咪上面講加10%時間
我未正式跑過條路,答唔到你,blurmax兄會知

升級   78.75%

該用戶從未簽到

恭喜完成今年第一個比賽

顏色牛一般都係跑完先有,好少跑前有
我地上次東區、泰基杯都有,跑完飲一野都可以既
但跑前一野就唔係咁好啦,個味少少酸又有氣

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-9-8 20:48 發表
8/9/2008 - 4.45k

今天完全沒有狀態 (0), 本來打算昨天休息了一天, 今天應該會幾好, 便可以做下interval, 已計劃做10個3分鐘的. 但warm up3個圈時, 心知不妙, 之後拉完筋, 便跑下試試, 點知很吃力 最後都是以極 ...

其實比賽/tough training過後一日,一般都建議休息一日,或者極其量慢跑
勤力是好,但質素還是很重要,不要心急噢

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2008-10-7 21:08 發表

X 10+1 …

X12

客套說話唔多講.....
其實長距離跑.....先重完成.....時間還是次要
第一次完成到.....先有信心下次可以快一d...或者跑長一d

升級   78.75%

該用戶從未簽到

好啦...nc師姐...
回到現實啦......大家仲要努力

下次努力跑個「獎」返黎!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-10-12 00:16 發表

hj" />ghj" />   

唔...緊...要...啦....   

thank you, sonia.

sonia,nc....張「8折咭」無用架...唔係所有野8折
佢地寫明:買A記(9折)、美記(85折)、like或其他野(先至8折)係唔同折

講真的.....間野唔係你地想像咁「抵」

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-12 00:54 發表
謝謝你的消息呀Stanley,  
其實我果兩張咭都成兩年幾無用過了, 無寫有效日期, 應該仲有效掛
我只響果度買過美記, 舊年都仲係自動比八折我, 無show過張咭,今年無響果度買了   
nike出面大把款式...., 未試過響 ...

sonia師姐....你張咭無問題既.....佢地都係認咭唔認人
不過如果佢地記得你.....咪唔駛show咭囉...

for美記.........佢地話2008年開始.....美記個agent唔俾佢地俾8折d客......最多85折
(佢地係最早唔俾8折既鞋店)