香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

nc 跑步blog

升級   0%

該用戶從未簽到

4/7/2008 - 斧山道運動場 9.8 km (連沖圈 - 第二次沖圈)

先來4個圈warm up (約11分幾)

3分沖10個圈 - 頭幾個由於忘記了按錶/按慢了錶, 所以不太準, 也要2.2x, 第五個開始漸入佳境: 2.12/2.12/2.12/2.18/2.13/2.16 (覺得都唔錯 " />" />" />" />hk , 但辛苦到想死)

慢行了1個圈休息 (約5分鐘)

跟著再來多10個圈: 2'39"31/2'37"73/2'43"61/2'46"09/2'43"04/2'46"87/2'42"58/3'03"62/2'58"05/3'11"33  
Total: 28'12"23 (4km)  (好慢好慢)
收工
希望下次可以沖到15個 uihji" />" />" />" />" />hj" />hj" />hj" />

+1 0
上一篇︰我想建議績分如有500分就 invite 他們做版主下一篇︰心跳問題

升級   0%

該用戶從未簽到

redred 姐, 因為妳昨天勤力, 所以我先勤力d咋.

有了隻跑圈計時錶會好好多, 有個目標和時間觀念給自己.

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝ching, 我都係試下學人玩咋, 希望沖圈可幫助自己跑快d.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-4 23:07 發表
我都知呀
所以遲下會去買個隻
咁我到時又會為左show新錶同買左唔好曬既理念
而去跑多d

nc 姐, 我遲下都會試下沖圈, 大家一齊努力, 比心機練

無錯喇, 買左隻錶就會有另一種玩發 - 與時間競賽

各位姊妹努力, 加油呀!!

升級   0%

該用戶從未簽到

ching今天有無去斧山道呀, 唔見你ge?? 我都8.30pm左右先走, 你偷懶呀

明天應該會跑港島, 因為有飯局在銅鑼灣. 除了維園都想不到哪兒有運動場, 但覺得維園痳痳地, 幾年前跑過, 有無好介紹????

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-5 01:05 發表

如果銅鑼灣想係運動場,可以cheap cheap地高士威,係中央圖書館旁邊,不過得一個400圈
又或者你可以跑跑馬地,有外圍石地(1400一圈)或裏面紅地毯地(1000一圈)都可以

兩道都有更衣室同可以沖涼,兩個都建議自 ...

Thank you soooooooo much stanley 兄, 都有想過馬場, 但覺得下午時分那兒特別曬, 試過去到都無跑呀 , 我都記得中央圖書館旁有個唔知什麼場 - 草地滾球場???? 但唔多記得有沒有跑圈, 太好喇, 有ching指點, 希望有開啦   去八下先 ...

記得維園緩跑徑有大樹好遮蔭, 但其實個圈有幾多m呢? 好耐無去喇, 可能4年後唔同晒...

升級   0%

該用戶從未簽到

係呀, 今次玩3分喇, 唔係3分半呀, 好開心

成績好過第一次, 但第9, 10個已經無喇, 我會keep住一星期沖一次架喇, 多多指教呀, 屈教練 "

大家努力呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-5 10:13 發表

一個好開始 ...加油..nc...ctse

多謝你呀7兄, 我會努力架喇, 大家努力呀!!
希望遲d沖圈沖到好似e個icon咁輕型就好喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-7-5 01:05 發表

如果銅鑼灣想係運動場,可以cheap cheap地高士威,係中央圖書館旁邊,不過得一個400圈
又或者你可以跑跑馬地,有外圍石地(1400一圈)或裏面紅地毯地(1000一圈)都可以

兩道都有更衣室同可以沖涼,兩個都建議自 ...

今天巡視了銅鑼灣運動場, 都ok喎, 一望個場時, "椅"點解個圈細左ge, 原來平時跑開斧山真係大過400少少, 咁計計下條數, 平時賺左唔少   唔怪得10k係24個圈, 而唔係25, 今天又上了一課喇

個場比斧山少蚊, 個圈細d好自然個彎要轉得sharp d, 有一段路旁邊有坑渠, 我地e d喜歡靠邊走就要小心"差"錯腳. 個locker好先進, 用密碼鎖, 我都係第一次見, 超級方便.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-5 10:35 發表
遲d  搵日相約各C Tse    C Hing    一齊沖圈就好玩囉....

陣容咁鼎盛, 場面一定好壯觀

升級   0%

該用戶從未簽到

5/7/2008 - 銅鑼灣運動場 4km

第1個圈warm up唔算數, 因為唔記得按錶
10個: 2'35"82/2'31"39/2'23"94/2'25"18/2'22"50/2'23"42/2'27"01/2'32"53/2'32"87/2'38"80
Total: 24'53"46

原來平時跑開400多d, 今天第一次跑真係400, 所以時間比平時1 圈快左.
頭幾個圈和前面路人甲keep住差不多步伐, 第5個過了他, 但第10個已比他過返

升級   0%

該用戶從未簽到

waiwai ching, 小女子n年前在港島返工時間中也在那兒跑, 外圈石路, 暗斜, 望住個距離牌都幾好, 知道仲有幾多路剩返, 去到近酒樓個段路有時仲有好香的美食, 即刻醒神晒. 個過場真係好有運動feel, 除了有很多勁人跑之外, 仲有足球 , 美式足球, 有人玩什麼skating..., 晚上打埋燈, 馬場在燈光襯托下, 又有靚樓在旁包圍住, 真係好靚. 但現在甚少去了, 不就腳

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-7-6 09:52 發表

ctse,唔止酒樓個段路有好香的味道,近跑馬地電車總站嗰邊重有馬屎加草青味tim。

照敢睇, Alfred兄都索了唔少馬屎加草青味, 唔怪得跑得咁快啦.

話時話青草味幾好索

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝白頭老師

預祝白老師在7.13賽中事事順利, 見步如飛

升級   0%

該用戶從未簽到

唔緊要啦, 有時間就跑, 無時間就追多幾次巴士

今天本來打算做個10-12k, 但因為下大雨要打到回府

升級   0%

該用戶從未簽到

7/7/2008 - gym room
跑步機慢跑1 小時 (7.5-8km/hr), space machine 20 mins + 其他

8/7/2008 - 斧山道運動場 - 5.6km

2'59"22/2'53"03/2'51"21/2'57"75/2'54"69/2'55"84/2'53"79/2'49"12/2'48"71/2'43"81/2'39"49/2'42"89/2'43"10/2'39"63

14 x 400, 跑得好差   - 好攰 , 跑唔起, 特別是頭8個

跑到第14個一半時又下雨了, 所以今次又咁寧丁5.6k, 不是6k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-9 00:43 發表
NC   ctse  好勤力喎.....fvhfgj" /> ....加油    不過搵多d人練會好d

7兄, 我係將勤補拙咋 仲有看見e到d ching咁勤力, 我都要急起直追

運動場都有好多人同我一起練   , 不過我唔識佢地咋痳

升級   0%

該用戶從未簽到

10/7/2008 - 運動場 - 8k

2'36"17/2'41"37/2'43"81/2'44"47/2'46"96/2'47"51/2'41"41/2'36"95/2'42"10/2'41"20/2'46"82/2'50"80/2'41"10/2'47"40/2'47"91/2'53"00/2'57"99/2'50"35/2'50"68/2'49"98/

Total: 55'17"98

今早滂沱大雨, 黃雨, 雷暴, 山泥傾瀉警告, 通通有齊, 但到下午天氣慢慢好轉, 想不到黃昏時分還有放晴, 有彩霞, 真係好感謝

今天例牌好慢, 本想10個之後, 加快d 但無能為力

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 redred 於 2008-7-11 09:17 發表
不過,我到時會睇埋其他款, 未必買同一隻
等我星期日去完再告知各位

7兄, nc 姐, 真係想請教你地
其實好似你地衝圈咁, 真係每次都放盡咁衝
定係快少少每個圈都均速便可以 ?

其實放盡都無咩幾多, 係比平時快d, 大步d, 特別是最後個100-150左右.

我都係知d唔知d, 沖了兩次咋

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2008-7-10 23:54 發表

NC  姐  真係好勤力喎,, 重快左添.....
下次過呢同你一齊操,,,

係慢o左呀, 不過現在我知道7線係447.12m時, 都無咁驚    

地獄式???? 三十幾度下跑幾十k, 定係衝2468 4321呀...??

唔好嚇我啦, 7兄