香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

西貢新手報到^^

升級   46.33%

該用戶從未簽到

既然平日有運動,我估你所謂極慢速都唔係太慢。真係試下用可以談話的速度開始,如果你平日有行山同玩獨本舟,應該好快就可以Pick up速度的。可以計時的話,試下7 min/km 或更慢。

姿勢可以搵本書參考下,但實際是要放鬆,如果你平日行路唔會感到膝頭壓力大,慢速跑都應該唔會有咁感覺。我始終覺得你係跑得太快。

升級   46.33%

該用戶從未簽到

如果你有時間,留意下長跑網的約跑,我相信好多師兄師姐都可以比到中肯的意見你改善跑姿。

我自己以為,開始時慢跑為主,姿勢分別不大,大可不必太在意,但到你要求速度時,就真係要有好的跑姿。一般簡單咁講,身體傾向垂直多於傾前,腳步宜細密多於大步幅﹝要求高速時自然要大步幅了﹞,雙肩平直放鬆,手臂與前臂盡量成直角並下垂,前後而非左右擺動,幅度也不用太大,用作平衡為主,當然講求速度時手臂的擺動也可以發揮作用的。但不要刻意,要自然,很多名家的跑姿未必是運動科學中認為最理想的但他們仍可以跑得比很多人出色。

你想想你玩獨木舟時,身體是如何放鬆隨著艇身移動才不翻艇你就該知道放鬆身體的重要了。