香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

馬拉松的意義與價值 Sport Soho.十二月號

升級   95.6%

該用戶從未簽到

原帖由 KKLAI 於 2011-1-11 09:56 發表
參與長跑活動拾年,可算亦迷上了馬拉松,至今走了53個馬拉松,絕對唔算多,希望在此分享一下對"渣馬"嘅睇法。
多年來我對渣馬嘅安排(主要當然是統籌嘅HKAAA為首,其次一定係永遠負最後責任࢚ ...

非常同意ching 看法, 有時除了主辦單位, 重要的也是當地人民質素, 文化

話說上次珠海半馬小弟無參加, 但有去到觀賽幫朋友影相
有一幕就我見到有個老粗 (我諗佢都有d 錢) 係十字路口對d 公安大罵「 X你娘! 你們這裏有封路那兒又封路, 叫我什去!」
公安很平和跟他解釋後, 那老粗依然唔肯走, 差D 想撞攔衝過去。
試問係一個人民質素咁既城市, 你可以點樣辦好一個馬拉松呢?

再回望香港市民, 我們又好得過珠海市民多少?

我的英語外藉老師問我, 香港人是否很喜歡跑步? SCM 她想報名一下子便滿額了
我說其實跑步只是我們一小部份人。 我們常去比賽的撞口撞面都是各位CHING CTSE,
去得多見都見到熟, 大部份的香港人還是不熱愛跑步, 也不愛運動的

各位就做一個簡單統計, 大家訪問下身邊的同事, 十個人入面有沒有三個是每星期都保特做適量運動呢? 我預計連三成都沒有
在這個運動 "不普及" 的城市, 要怎樣去辦好一些大型運動賽事, 真的很難

SCM 每年那麼多人參加, 我也有朋友參加10K 及半馬, 我陪他跑步, 叫他練習, 結果還不是跑過一兩次而已
現在都一月中, 都不知他有沒有跑過一次7K 以上.....

沒錯, SCM 辦得差, 唔爭氣!
香港人自己都唔爭氣! 自己都唔爭氣, 點要求人爭氣呢?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

爭取係要爭取的, 有要求社會先會有進步
其實我只想說的是

爭取 =/= 埋怨

有時唔可以要人地一兩年內有好大進步, 我地亦好難同外國比較, 始終文化背景不同

就好似我地唔可以好似人地d 油王國家咁, 叫我地正苦樣起晒我地, 因為大家國家資源都唔同, 邊有得比