香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2011.3.27 Hysan Healthy Run

關閉 [複製鏈接]

升級   28.33%

該用戶從未簽到

enrolled already....

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-3-25 01:32 發表

上星期日跟人試過路,上落山路都幾多下,石屎路比較少, 果日仲要好大霧好潮濕,D路都幾跣~
來緊星期日都會幾濕同埋可能會落雨,真係要諗下著咩鞋,不過我諗住都係著反普通跑鞋~

我跑13k, 吳介意慢,最重要不受傷。  那麼著行山鞋(例如 Columbia ) 比跑步(mizuno rider) 好呢?  

謝謝

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-3-25 14:28 發表

erim兄,
如果你有著開既行山鞋都係一個比較適合既選擇,好好享受個比賽~hgj091" />" />hj

yes, i have 2 pairs.. 通常著來去街   仍很好的。。。

謝謝意見啊。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-3-27 16:44 發表
21km, 估唔到咁 [金] !   
我仲以為自己玩緊 action sprint 要帶頭盔嗰啲......   

賽前睇, 去到最高點大約係 10km,
點知就係行行吓, 迷路.   
賽前聽唔到, 原來 [danger] [危險]  ...

我是新跑手,跑13k, 也是第一次跑超過10k(平常練都是10k)。。好甘啊,d樓梯很多,就是平路都很多石頭,樹技。

最“慶”系跑到有一平路,有一個跑手從後推開我爬頭,明明我都在左邊,讓我氣憤跟了他1k, 最後過了他,不過因為甘謝了。

好彩毛受傷,不過也見到倆個跑手在我前面“扑”底,好恐怖。。。

最後1km,衝不到,因對頭有30人的行山團。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-3-27 20:44 發表

師兄, 你認得我架咩 ?   

我跑長途斜路, 都會差啲.
尤其係我好怕死, 所以今次真係包尾咁滯 !   (玩吓啫!)

我臨尾都跌咗一次, 扶都扶唔實, 好彩冇損, chok 親吓 ...

好彩沒事,我回來也看到有倆個師兄給人家療傷啊。。

我也想參加5月的 discovery bay 賽事,看到照片都幾激啊,跟這個hysan 比較,辛苦/危險很多嗎?

還有,大鄉理問問。。我看到不少人背住個背包,有一個呼氣喉,是oxygen bar 嗎?好勵害啊,不過有沒有用? 還有,鞋(尤其是discovery bay 那類賽事),其實是否要穿跑山鞋的? Solomon, Columbia? 謝謝。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2011-3-28 10:45 發表

ching, 係水袋黎架

好彩說了我是大鄉哩。。。 好盈啊,點解跑平路的ching,ctse 不用的?

不知道為什麼想起是oxygen bar ,可能見到他們在”級“時都面露難色啊。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2011-3-28 11:01 發表

其中一個係咪我呢....

背囊內裡是水袋...
走長途山方便飲水...
著山鞋咬地D..安全D...
著跑鞋輕身D..易仆街D...

大會出左成績...

http://www.actionasiaevents.com/attachments/122_Result% ...

13k (其實13.6k)
http://www.actionasiaevents.com/attachments/122_Result%2013K-Hysan%20Healthy%202011%20Hike%20Run_Ranking.pdf

噢,原來其中一個是ching, 你的表情好像還很享受喔。。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-3-28 11:33 發表

Discovery Bay 嗰個係咁......   http://www.youtube.com/watch?v=YhcNsmgom_M&feature=related
Tung Chung 唔知係咪要落水先......   

其實擒日有啲大上斜, 行錯路落咗少少大落斜, 我都覺得有少少激.
不過, 我都想試一次 action sprint 嗰啲.
我住東涌, 本身又有單車頭盔, 咪試試囉.
我諗我會著返擒日對鞋, 應該都夠.

我對只係普通 Nike 跑步練習鞋,
唔係輕, 但係都厚, 唔係好滑, 應該頂得住.
同埋跑咗畢拿山同大棠, 如果真係要落水, 就當埋洗鞋囉.

我估, 擒日著跑山鞋都應該適合,
但係玩 action sprint, 如果著 goretex 跑山鞋, 但係要落水嘅話, 就好似...... 唔係咁好 ?!   (唔係好知... 所以我著返嗰對.)

Apr 3 - Tung Chung, Lantau, HK - 12km - 8am registration 9am start
Trail, Rock Srambling, River Rock Srambling

Apr 17 - Sai Kung, NT, HK - 13km - 8am registration 9am start
Big Hill, Big Gorge

May 8 - Discovery Bay, Lantau, HK - 12km - 8am registration 9am start
Min Stairs, River and Big Min Trail, Coasteerin

謝謝detailed 回复啊。。。

DB 個賽事好激啊,要下水!  

作天下山時有不少ching衝下山,我不敢啊,一來怕PK, 二來怕受傷。。。。

我 mizuno 跑步練習鞋,看來應該不錯啊,我比較我這對跟一對columbia 行山鞋底比較,差不多啊。。。。

還15.16。。。好像挺辛苦的,而且有d危險,怕knee舊患頂不住,不過作天跑完又好像沒有事啊。。。" />" />" />" />h

還有不太清楚。。。。
Min Stairs.。。 樓梯?  Min.是 minimum?
River 。應該是遊水。
and Big Min Trail。。是什麼?就是如作天的trail?
, Coasteering  應該是跑沙灘吧。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2011-3-28 13:11 發表

我是走21K呀...
回到終點約11:30...
我飲埋佳得樂先去找靚女醫療...

查實陳日好多人排住隊等包札...
21K鏟林個段、落山個段都比較高危...  

其實有毛人是沒受傷但又要醫療的?

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 AlexCat 於 2011-3-28 14:32 發表

搵到成績:1:32:15,Thank You!

你比我快4分鐘啊。。

平常吳多練,不然希望可以快點,不過沒受傷都偷笑了。。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 ericlam 於 2011-3-28 23:13 發表

你比我快4分鐘啊。。" />" />

平常吳多練,不然希望可以快點,不過沒受傷都偷笑了。。。。" />" />hk

膽粗粗,報了名 Bonaqua Action Sprint Discovery Bay, Lantau, May 8

。。 死啦,都吳知點預備., 要上山,下海。。

有ching,ctse 參加過嗎?

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-3-29 17:09 發表

先下海, 後上山,所有參賽者於跑步比賽中必須戴上頭盔(單車頭盔或攀石頭盔),因為參賽者需經過石灘、山澗等。此外,還需要一對良好的跑步鞋或行山鞋;水樽或水袋。
GOOG LUCK https://www.longrun.hk/forum/im ...

謝謝啊,比我想像的難啊,不理啦,唯有勇敢直前啦。。

看來要開始濕身跑,練下遊水,練下跑山多一點啦。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 paulwywong 於 2011-3-29 18:06 發表
我參加過 mui wo

好玩嗎? 是否很激啊?

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-3-29 17:09 發表

先下海, 後上山,所有參賽者於跑步比賽中必須戴上頭盔(單車頭盔或攀石頭盔),因為參賽者需經過石灘、山澗等。此外,還需要一對良好的跑步鞋或行山鞋;水樽或水袋。
GOOG LUCK https://www.longrun.hk/forum/im ...

謝謝你的提示啊。

也再看了多些youtube 啊,actionasia 上的video 啊, 大概知道什麼,也看到不少ching/ctse 跌親,好疼啊。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 paulwywong 於 2011-3-29 21:41 發表
好玩.....好激....

好啊,去馬!  最多包尾,完成沒受傷是目標。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 believew 於 2011-4-8 06:31 發表
大家好, 我本身跑得好雞, Bonaqua Action Sprint Bottom ten 果D.
果次我都有玩13K, 我個ANDROID GPS都係mark到13.5K 左右. 果日天氣真係OK, 上年就太陽勁, 有車接, 正...haha
不過photo好似只有影5K D 人(綠色數字)....haha
Discovery Bay, 09我有玩. 只是分享有乜野.
無記錯, 開始跑沙灘. 跟住上山(如果要超前就最好沙灘時上, 因為上梯級, 好塞人下(有玩上星期都知啦)....跑山....跟住落山到水塘仔, 要游好少好少. 只是比你涼一涼. 飲下水塘水.....痾下尿XD.
跟住跑小小馬路, 村路.  然後到海邊. 呢度真係要注意. 要澗海行, 水裡面多尖石大石, 睇唔到. 所以唔可以快, 如果唔係就中招, 仲有好多玻璃. 係好多玻璃.  
跟住上水跑回終點.

believe ching
謝謝你的description 啊,很清楚,像現場一樣。。

因為上梯級, 好塞人下
很同意啊,不過都好,給自己透透氣

要游好少好少. 只是比你涼一涼. 飲下水塘水
我最怕這裡,因為我遊水中雞,幸好現在明白只是輕輕到此一遊。。

要澗海行, 水裡面多尖石大石
好彩ching提醒,通常我hea 了大部分路,到最後都會有點力跑最後一段,現在要小心了。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-4-8 10:12 發表

你好 !
講開又講... 我都有玩啱啱 東涌 Bonaqua Action Sprint.
哩次正呀 ! 真係包尾 !   

登錄/註冊後可看大圖
    但係三個鐘多啲完成到, 都好開心 !
(我仲喺落水游 20m 之後, 上水嗰陣界親手指, 已經差唔多好返.)

Action Asia Events 啲相出得好慢.
唔知再等吓仲有冇 Hysan Healthy Hike & Run 嘅相哩.....

ching
現在好了吧,我看過 wayne 和其他 ching 說,要帶手套,我都買了一對行山那種手套,45元,又買了那種背包連水壺,清貨(陳列品),140元,新的要買5-600,太貴了。會在比賽前試試,希望不要給人家笑。

系啊,d相真的很慢,不過好像有600多張(hysan)那個,不過依然看不到自己(唉,可能不是

Bonaqua Action Sprint TUNG CHUNG, Lantau

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-4-10 11:32 發表

手指好了. 膝(舊患)也沒大問題. 謝謝 !
我買 Jusco $10 店那些, 因為用完可以不要.   
沒有報其他幾場, 遲些下年再算了.   

Hysan 行跑得好後, 四個半鐘, 臨尾外藉大會指揮叫我哋影 ...

再看了半小時,還是看不到自己。唯有得賽後自拍一張記念。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 得得地 於 2011-4-12 12:51 發表

師兄, 如果冇睇錯, 好似係出咗另一批相.

A ~ 530
B ~ 391

但係好似都係咁上下位置, 仲未完.
我哩啲慢腳包尾, 可能, 要再等多一兩個星期, 先再等到......

得得地 ching

謝謝啊。在 B 度 找到自己,還是5張,還有一張大特寫,原來我都幾上鏡喔。。。

其中3張是四個跑手在緊逼地跑,好認真地 啊。。。

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 believew 於 2011-4-12 15:48 發表
樣衰.....我睇錯日期, skip 左東涌......
上次玩西貢, 太大雨, 所以玩一半放棄, 希望今星期可以ok....仲多1k, 有d驚...haha

ching 應該都有練,而且多一k少一k,不及多一個山頭辛苦啊。。

你一定