香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

tommyleung 挑戰2012渣打全馬430

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 tommyleung 於 2011-2-12 22:55 發表
    今日放工就去維園攞跑手包, 過程都順利, 不用十分鐘就完成了. 之後穿過渣打馬拉松嘉年華, 走了一圈快急急走了, 當中有個counter都吸引到我, 就是驗腳那個counter, 不過實在太多人了, 每人都要係果機上跑幾分鐘 ...

我都是希望能輕鬆完成比賽,始終渣打既半馬係唔講得少
    第一次跑渣打半馬都旨在吸收經驗,當然也希望成績不會太差啦?!

升級   100%

開心

如果天文台預測準確的話,
    渣馬比賽當日或者會係落細雨而且氣溫在12度左右,
    咁既天氣真係比去年渣馬為佳。

升級   100%

開心

恢復跑有甚麼作用?!
    其實我只是勁訓覺,咁樣是否都係休息有用?!

升級   100%

開心

回復 32# 的帖子

你外出飲熱檸茶,如果用代糖真係冇咁肥既呢?!

我都係經常出街食飯,但我成日都要熱奶茶,我都諗緊是否要"戒"左佢 ....

升級   100%

開心

謝謝你的餐單,或者我都要試下咁做先。

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-2-27 08:14 發表
    跑步接近一年, 好開心參加三次半馬比賽同一次十公里比賽, 原本減肥後的我只為了日後有個健康正常
    既運動, 才選擇了"跑步"這一個無時限無花費無地方限制的運動, 當時的我完全無想過會參加比賽或半
    馬拉松的比賽, 只 ...

咁我真係有點 ,我反而係跑左多年既渣打10K 之後,今年才挑戰渣打半馬的。
    以往我真係唔知香港有咁多大大小小的賽事,否則我應該係跑左兩三年10K 後就要"升呢"。
    同你一樣,我跑步的目的都只是為左減肥,身體健康之餘又可以減少病痛。
    只可惜的是,目前的我已經有高血壓這個問題,如果不及早運動,後果可大可小。

除左渣馬,我知道還有不同比賽舉行,但是否個個比賽都參加,真係要好睇時間同金錢。

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-2-27 21:58 發表

原來如此, 你高血壓, 跑步時要小心, 量力而為, 最好有個伴一齊跑喎......

渣打十公里, 可能係近幾年轉左去東區走廊, 除了尾段落斜之外, 差唔多全
    平既賽道, 而且真係人太多了, 好易有危險, 好似今年某場渣打十 ...

我有高血壓都有幾年的事了,目前要靠藥物來控制才會好些。
    以往我不想和別人提及這些事,是不想被人覺得我係"病君" ,事實上我都唔係。
    不過,自己並不想這麼年青就食藥食足一世,因此唯有練跑才能令自己更健康。
    我也同意自從去年頻密練跑後,人也精神了。(雖則都會有大病,哈)

不過我也同意,現在的渣打十公里真係好像一個"嘉年華"會咁,缺乏挑戰性。
    把十公里的quota 放在其他比賽裏,可能更為有效。

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-2-28 09:28 發表

連自己都看不起自己, 有誰會看得起你? 病不是咩大問題, 只要接受適當的治療, 總有一日會好番的.
    高血壓多為食得大咸, 或者是身體超重, 血脂高等等, 不過應該還有更多原因, 找個醫生對証下藥吧!
    至於長跑需要既體 ...

咁我既然今日講得出黎,就即係我會正面面對呢個問題。
    現在我要定期睇醫生,定期食藥,希望把血壓控制得好些。
    現在加埋練跑,希望可以令血壓降低啦?!

以前我都有去捐血,但自從要食藥後,我已經沒有辦法咁做了。
    始終人要健康些,精神才會好些。

升級   100%

開心

回復 44# 的帖子

K-Swiss城市之王如今連路線圖都未有
    我真懷疑佢地是否真係搞得成.....

升級   100%

開心

最近發現自己有點頭痛,而且大病之後耳仔又痛,都不知是甚麼原因.......

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-3-12 12:54 發表
    本身對賽事的安排都十分失望, 到現在取消, 已經無咩反應, 只是又要麻煩攪退錢,
    好消息是他會給今次的參賽者免費參加下一次K-Swiss城市之王, 但仲會唔會有
    人參加又是另一回事?!

如果你問我,我會慎重考慮。
    始終佢今次既做事方式,令我對佢打左折扣。

升級   100%

開心

睇黎你真係好勤力喎?!

現在我因為被工作的事情困擾,加上之前身體問題,已經停左一段時間冇再跑了........

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-4-3 09:49 發表

一般啦, 好懶就真, 就算唔係練長跑, 正常應該都最少一星期3-4日做番
    20~30mins運動啦, 呢的都係好基本的健康運動...

係呢, 阿聰ching, 你身體好一點嗎? 有無去睇下醫生, 對証下藥?

有心,我睇左醫生了,也食藥去對症下藥,希望可以令自己唔會變得更差。
    不過,由於之前停左成個月冇跑,相信我要儘快揀定日子再重新練跑。

升級   100%

開心

原帖由 tommyleung 於 2011-4-12 16:41 發表

登錄/註冊後可看大圖
    &width=130&height=173

昨日行過書局, 見到呢本書, 就買了, 我本來就不愛看書, 希望因為我仲對跑步有少少興 ...

我仲以為你係買左"村上春樹"寫個本添?!

升級   100%

開心

睇黎你也提醒我,要多練習上落斜。
    始終斜路同平路不同,步伐也要調整。

否則,渣馬我地會跑得好吃力。