香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

用心跳錶來避免過度訓練, 有用嗎?準確否?

升級   96.8%

該用戶從未簽到

我用嘅係polar的rs800cx,對於佢嘅功能真是無可置疑,但假如係希望作爲過度訓練的提示,我想不太有用。雖然佢好科學咁測量靜止同站立時嘅心跳變化,從而推算訓練的有效性,但個人覺得跑步練習唔單止睇呢個功能就可推斷是否過多,反而多留意自己身體的變化更有用,當然亦包括量度及檢討跑步運動時嘅心跳率。

我選擇呢隻表嘅理由好簡單,假如不計較價錢佢係最切合我嘅需要,縱使我唔覺得佢物有所值(賣得太貴喇)。下列係我認為佢除咗測度心跳以外最可取的功能,但假如你唔需要呢啲功能,市面上有好多其他選擇:

1. 較細和防水footpad,如買呢隻表作跑步用,這footpod係必選的配件,可量度步幅同步頻,對改善跑速有幫助。

2. 包埋唔使另外買嘅紅外線接收器,好方便咁就可以下載所有資料到自己嘅電腦內,亦可以再將資料上轉到其他地方,例如runkeeper。

3. 內置式高度計,雖然我覺得不及sunnto準確,但作為參考尤其是作登山,一表多用的設計係最值得嘅考慮。

4. 外置式的GPS,使用AA電池(包括充電池)可連續用好多小時,不算太笨重而且防水,靈敏度遠較iphone強。雖然有其他人認為外置式GPS的polar較germin麻煩,但我反而認為係佢嘅最大優點,平常跑步我會好似用call機咁夾響條褲頭連埋個footpod一齊用,行山就放響背包外邊。而家我試緊用隻表去控制登山時嘅心跳去減少出現高山反應,如果有玩埋其他戶外活動,個GPS十分方便有用。

升級   96.8%

該用戶從未簽到

關於訓練量的量度polar叫OwnOptimizer,資料方面芬蘭嘅英文網站較香港中文網站為多,購買前值得去詳細研究吓,畢竟隻表唔少錢,有心買就要預咗之前之後睇好多資料。

http://www.polar.fi/en/support/p ... 38b02e?OpenDocument

升級   96.8%

該用戶從未簽到

原帖由 hk_1389 於 2011-2-11 19:46 發表 非常感謝師兄提供意見。如果只長跑(21km, 42km) 使用 ,400和800是不是有相同的長跑功能? 是不是800額外的功能(和更高的成本)是沒有長跑用的額外有用功能?300比400少,長跑用的功能,是嗎?

我覺得三隻表都適合長跑用,視乎你有乜嘢要求。我唔揀RS400係因為隻表唔支持GPS,而我想用GPS嚟响跑步同行山時作記錄用。至於RS300X就因為唔容許下載跑步同坐標資料落自己部電腦度,同時呢兩隻表只可以用較大嘅footpod。其實我覺得polar好xx,只將最好同最有用嘅功能放響最高階嘅表,然後將個價錢賣到好貴,而低階嘅又唔可以用較好嘅配件。所以買之前應該諗清楚有乜嘢要求,無謂浪費金錢買咗啲無用嘅功能,又或者之後又後悔買咗隻唔啱自己用嘅心跳表,除咗買個隻外又upgrade唔到。