香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大圍新跑手
打印 上一主題 下一主題

大圍長跑長友Blog (賽季又到,唔止要勤力d操,仲要勤力d寫Blog。)

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-2-7 23:14 發表

Matthew兄,
我呢排都唔多操得,辛苦極有限啦,不過來緊都唔會再點谷,會聽你話多d休息,渣馬到時盡力而為啦~
反而我睇見你d訓練真係好佩服,係度先預祝你渣馬跑到好成績,加油~

嘩~~大圍又搶左我句對白啊!我們盡力而為 ~~ 渣馬加油!  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-7 18:55 發表
大圍又完成一週咁辛苦訓練,可以多D休息,恢复狀態。

Matthew兄,
我呢排都唔多操得,辛苦極有限啦,不過來緊都唔會再點谷,會聽你話多d休息,渣馬到時盡力而為啦~
反而我睇見你d訓練真係好佩服,係度先預祝你渣馬跑到好成績,加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍又完成一週咁辛苦訓練,可以多D休息,恢复狀態。

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.01.30 - 2011.02.05 渣打馬拉松倒數第3周

2011.01.30 馬鞍山運動場 5K Tempo耐速訓練
呢日plan好渣打前最後一課Tempo耐速訓練,終極版 6 x 5K。但係早排病咗一輪仲未好返使,原全不在狀態。
諗住走慢d希望盡量可以食得使6隻5K:
4'33"94  4'37"42  4'39"65  4'29"52  4'27"13 (22'47"66)
4'28"50  4'29"34  4'31"72  4'29"40  4'25"51 (22'24"47)
4'28"69  4'37"29  4'43"61  4'48"32  4'51"60 (23'29"51)
走第3隻果陣已經有d頂唔順,第4隻走咗一圈開始有d頭暈暈既感覺,唯有放棄...
跟住jog返幾圈同其他戰友打打氣,之後走先早d返屋企休息下~

2011.02.01 沙田運動場 Interval Run 2K x 4
呢日仲有少少唔舒服,放工冇去灣仔跟跑會操,連同大家一齊食團年飯都食唔到真係可惜。
放工返到屋企又想跑下,換好衫近近地jog去運動場當熱身,跟住一路踢下腿拉下筋,一路諗下點跑,最後簡簡單單走2K試下,每個之間休3':
8'22"07  8'22"31  8'18"17  8'17"91
走完4個感覺都跑得返多少已經好滿意,抖一陣再jog返屋企當cool down~

2011.02.03 屯門 <---> 天水圍 10K 初一開年跑
年30晚入咗屯門過年,大年初一咁好天,一於跑返10K 8K開年,希望來緊一年身體健康,長跑長有~由建生經兆康,再沿輕鐵單車徑去到天影路折返,全程啱啱10K~時間:25'17  24'54 (50'11)

2011.02.05 兔年美津濃發財跑 7K
玩呢個比賽純粹因為好意頭,時間唔重要最緊要跑得開心,今年天氣冇之前兩年咁凍,不過自己因為啱啱病好,穩陣d都係著長袖衫再加件網衣。講返比賽過程,因為自己都當呢個比賽係渣馬前既一課速度課,雖然冇搏命但係都唔會hea跑,感覺速度都係唔夠,過終點唔記得按停表,估計大約32'左右,病完一輪跑得返呢個速度自己都好滿意~

<本周里數:48K>

升級   0%

該用戶從未簽到

祝大圍新春快樂,萬事勝意。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-1-29 22:22 發表
6隻5k?強度都好大喎,癲癩地!

係呀~ 所以今日我都冇同佢地癲~

升級   0%

該用戶從未簽到

6隻5k?強度都好大喎,癲癩地!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-29 20:50 發表
大圍持熟吾叫兄啦。

身體不適發燒就休息一下,人提我,我提人,身體疲勞下進行大運動量的訓練,受傷的機會相對較大。即使沒有受傷,訓練亦不能收到預期效果,白白浪費了練習的時間,實在得不償失 ar。hjkuhk ...

多謝Matthew兄提點,不過真係跑癮難耐,明知練唔野都係想跑下,我自己其實都怕傷已經就住就住~

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍持熟吾叫兄啦。

身體不適發燒就休息一下,人提我,我提人,身體疲勞下進行大運動量的訓練,受傷的機會相對較大。即使沒有受傷,訓練亦不能收到預期效果,白白浪費了練習的時間,實在得不償失 ar。

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.01.23 - 2011.01.29 渣打馬拉松倒數第4周

2011.01.23 沙田運動場 ---> 梅子林 ---> 元洲仔 38K LSD
呢日約埋幾個跑友一齊操終極長課,但係因為身體不適,又喉嚨痛又咳之前一日仲發燒。自己又唔想停操,所以諗諗慢慢跑都想完成呢課長課,最後總算龜速都走使38K,時間3:50超慢~

2011.01.25 灣仔運動場衝圈練習 (1200m + 800m) x 3 sets
先中速走2K熱身,時間 8'53,跟住3組主菜1200m連休8'、800m連休6':
1) 4'55"84  3'12"58
2) 5'04"88  3'17"88
3) 5'06"07  3'19"28
仲係唔舒服唔敢點用力衝,跑完想早d返屋企休息,cool down都唔想做就沖涼換衫走人,第二朝去咗睇醫生~

2011.01.28 極速飄移 沙田運動場 <---> 科學園 16K
星期三睇完醫生,停跑兩日呢日復操,雖然啱啱停藥仲未好返使,D咳都仲未清,不過都希望可以操返課快d既試下腳。
去程都唔敢太快,走順咗都係大約keep住5'/K咁走,沿途Simon都係數個身位後吊住我一跑,一路幫我報步速。跑到8K位折返,仲大大聲同後面Simon講我走先唔等佢,點知佢原來仲大把在手,我加佢又加一路吊住我後面仲好似越跑越輕鬆,仲係濾水廠果度過埋我,初時我仲想死追諗住搵機會過返佢,但係我點用力追距離都係冇拉近,追多兩追仲搞到自己氣咳頂唔順,冇辦法都係要收慢跑返順條氣先得,最後順住跑返去算啦~
時間:39'20  36'46 (全程1:16'05)

<本周里數:64K>
P.S. 呢個星期病跑得3日,對來緊操練一定有少少影響,不過要練既應該都差唔多,希望來緊快d好返可以用最佳狀態迎接渣馬~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-24 14:22 發表
大圍兄 ~~ 因花墟差不多做花市,可能要找地方衝圈!灣仔運動場沙田運動場應該是11:00 pm 關門和跟公眾假日休息?

.

Matthew兄,
灣仔運動場開放時間我都唔太清潔, 不過呢個場唔開放比公眾人士使用, 要有田總註冊證先可以~
沙田運動場我就知開到10:30pm, 去之前可以上網check下有冇比人訂場, 以免白行~
http://www.lcsd.gov.hk/lsb/b5/facilities.php?ftid=38&did=10

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄 ~~ 因花墟差不多做花市,可能要找地方衝圈!灣仔運動場沙田運動場應該是11:00 pm 關門和跟公眾假日休息?

.

升級   0%

該用戶從未簽到

嘩!5k x 6 点跑呀!咦!我都得,不過係25分5k,30連休....當長課!哈!

好彩米大夫吾駛我食4隻5k,開心到笑左出来!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-22 23:15 發表
大圍兄保重,知你想做100k好耐,恭喜先,但渣馬前吾好再加啦。

另外跑5k x 4 sub22 真是超辛苦,諗起都驚。

Matthew兄,
多謝你意見, 連跑3日今朝個長課已經冇咩力跑, 只可以龜速完成, 來緊都唔會再加里數~
下星期日個5K x 6先係最辛苦, 真係諗起都驚~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-1-22 22:49 發表
圍哥,想問下點解要跑600+1000m,而唔係用同一距離?

大B哥,
你真係考起我啦,個program都係泰基既ching set,我都係跟住來操咋~
如果你問我意見,有可能係貪得意呱...

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍兄保重,知你想做100k好耐,恭喜先,但渣馬前吾好再加啦。

另外跑5k x 4 sub22 真是超辛苦,諗起都驚。

升級   13.33%

該用戶從未簽到

圍哥,想問下點解要跑600+1000m,而唔係用同一距離?

升級   0%

該用戶從未簽到

2011.01.16 - 2011.01.22 渣打馬拉松倒數第5周

2011.01.16 大圍顯田 ---> 大埔元洲仔 ---> 梅子林引水道 ---> 大圍顯田 LSD 36K
呢排天寒地凍朝早真係唔多願起身跑,等到下晝出太陽先出發。呢個長課仲有個目的想試鞋,因為買唔到新鞋(其實唔使得買咁貴)來緊渣打都未決定著咩鞋跑,諗住要做時間既話著太厚既訓練鞋又怕會影響速度,於是著對未走過over 20K既舊鞋adiZero LT試下,跑完對腳又冇咩不良反應,試多課長課如果OK應該都會著呢款鞋比賽,分段時間::
大圍顯田    ---> 城門河雙橋                           6.5K (33'53)
城門河雙橋 ---> 大埔元洲仔                           7.5K (40'53)
大埔元洲仔 ---> 城門河雙橋                           7.5K (44'18)
城門河雙橋 ---> 梅子林引水道 ---> 城門河雙橋  8.0K (47'18)
城門河雙橋 ---> 大圍顯田                              6.5K (37'45)
Total 36K (3:24'07)

2011.01.18 灣仔運動場衝圈練習 (600m + 1K) x 5 sets先中速走2K熱身,時間 8'43,跟住5組主菜600m連休4'30、1K連休6'30':
1) 2'05"35  3'49"52
2) 2'11"43  3'52"07
3) 2'15"94  3'57"59
4) 2'14"40  3'56"16
5) 2'13"63  3'53"17

2011.01.20 沙田運動場耐速特訓 Tempo Run 5K x 4
星期四因為要OT無跑,呢晚唯冇自己跑補返數,今次目標明確無論點都要完成4個5K:
4'23"14  4'30"07  4'22"39  4'20"99  4'16"88 (Total 21'53"47) 休5'11
4'23"94  4'12"41  4'16"28  4'20"80  4'19"53 (Total 21'32"96) 休5'50
4'16"65  4'16"11  4'21"68  4'20"45  4'14"15 (Total 21'29"04) 休7'07
4'20"18  4'27"33  4'23"18  4'27"28  4'21"37 (Total 21'59"34)
今次d時間都跑得幾亂,可能係因為星期二果課都幾甘回唔切,追時間追咗3組第4組散使啦,好辛苦死頂返來都係啱啱唔使穿22分。

2011.01.21 慢速飄移 沙田運動場 <---> 梅子林 12K Recovery Run
星期二、四走完兩課強度,呢晚都係來慢跑鬆腳,一路跑一路同d ching吹下水,輕鬆跑都唔係太輕鬆,時間 37'11  33'22 (1'10'33),跑完食飯又吹過水。

2011.01.22 荃灣公園 <---> 大欖迴旋處 Easy Run 22K
正常跑完星期五埋單已經走咗80K,星期六應該要休息留力星期日長課,但係比100K呢個魔鬼指標里數引誘,決定今日執返20K完成100K呢個指標里數。自己跑又冇咩動力於是Join埋長跑網班跑友一齊跑,跑完可以一齊食飯聚下舊。起步唔記得計時不過跑得咁慢都冇咩所謂,點都叫做破咗自己一星期總里數既記錄。仲有今日因為去程經過7仔唔記得買水,回程天氣凍跑得慢冇咩出汗都費時飲水,就係咁又破埋自己最長跑步距離冇飲水既記錄。

<本周里數:102K>
P.S. 本來今日跑完都好地地,點知食飯果陣老細打來.....唉!唔知係咪比激親返到屋企有d發燒,訓咗個晏覺而家個頭都仲興興地,聽日個長課唔知點死,不過緊張關頭點都要堅持埋佢!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大B 於 2011-1-19 00:11 發表

圍哥, 我唔後生架喇, 仔都有個, 就黎跑唔到MO組別架喇..." />" />

你叫我圍哥.....咁我即係唔認老都唔得啦~