香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

「強風正勁�強風吹拂」

升級   100%

該用戶從未簽到

師兄/師姐:

唔知道大家有冇睇過講跑步嘅小說「強風吹拂」、漫畫「強風吹拂」、電影「強風正勁」呢?

因為我曾經睇過呢套日本電影,但唔知道香港邊處有得買小說、漫畫或電影DVD呢?
最近朋友提及有關跑步書籍,亦使我好想尋找它們,謝謝!

電影曾帶出「跑步是為了甚麼?」,以及「對跑手最好的稱讚,你認為是什麼?」答案當時令我一生受用!

「強風正勁」電影是根據日本作家三浦紫苑嘅小說「強風吹拂」改編,講述10位大學田徑隊成員為了參加大學馬拉松接力賽而奮鬥的故事。

「強風正勁」電影http://www.youtube.com/watch?v=1Q9jPJqA6Bs
「強風吹拂」小說http://www.anobii.com/books/強風吹拂/9789866823619/0173bf84ab36a9694b/
「強風吹拂」漫畫http://lingocandy.pixnet.net/blog/post/32424130

(英文:Feel the wind,日文:風が強く吹いている)

+1 0
上一篇︰將軍澳新人報到^^下一篇︰比利時男子創紀錄:365天每天跑一個馬拉松

升級   100%

該用戶從未簽到

今日,
去過旺角信和,間間漫畫店都話冇入到呢本漫畫。
去過旺角樓上書店,間間書店都話聽都未聽過呢本小說,有間話三年前入過但唔會再入....

唔通連個天都唔鍾意我???

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 15:25 發表 阿火 ching ~~ 今日去過 Wanchai "雲起"漫畫店, 都話冇, Show 你 post 個 link「強風吹拂」漫畫, Check database 話倉庫裡有 (遲d有可能送回 Taiwan), 已預訂了 book 1 - 3, $40 each. 旺角信和好似有雲起,你再去 ...

師兄,原來係你,怪唔得啦!
今日下午五點幾我又去左灣仔”雲起”漫畫店問,個店舖哥哥仔對我講點解今日之前又係有人問埋同一本漫畫?
我笑了一吓答佢因為有人尋日posted左上網介紹呢本漫畫囉!(咪係自己囉!)

我都係同你一樣訂左,又係一樣價錢,嘻嘻!

除左漫畫,小說都被評論好正,因為好多細節被電影版cut左!

阿火

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 18:02 發表 Yeah!!!! 叫我 MT la. 小說我們又搜尋下, 發現互相通知!!!                                              MT 上

MT師兄:
好開心我所講嘅野有人睇同重視!
目前我已去過幾間旺角樓上書店及灣仔書店搵過都冇!

至於漫畫,希望你閱後會令你更加熱愛跑步,”feel the wind!”

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-7 21:01 發表 火師兄可能己经和我一樣,收到漫画到,明天可取啦!

MT:

唔好意思,之前用手機睇漏左你最一句關於訂小說,如果你真係搵到小說「唔洗」幫我訂,你只要回報俾大家知就得架喇,因為我唔想勞煩你又要約出黎交收,哈哈!
至於漫畫,我就冇你咁好彩,個店舖哥哥仔預先講左我訂就要兩至三個禮拜先有,佢亦都講左我對上個位顧客會好彩過我佢會早啲收到!

聽你咁講,你都對跑步充滿熱血!我黎緊會到朋友跑3月20日K-Swiss 10K、3月27日禁毒10K 同埋4月17日Panasonic 10K賽,志在玩吓,睇吓到時會唔會撞到你啦!旗

阿火

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-3-8 10:56 發表 10k 賽還沒有跑過, 下季會試試. 預祝你順利跑個滿意時間。

MT:

咁收到漫畫後睇完再回報好睇定唔好睇啦!

阿火

升級   100%

該用戶從未簽到

這條URL都有少少介紹漫畫,等我又引死大家先....
http://blackburrowes.blog124.fc2.com/blog-entry-144.html

升級   100%

該用戶從未簽到

睇電影時睇到我喊左出黎,點解?
因為套戲描繪到跑手嘅心情同埋隊友間肝膽相照!

升級   100%

該用戶從未簽到

呢個係其中一段電影拍攝花絮,起初以為跑幾吓步拍攝有幾難吖?但其實拍攝一班人靚同埋齊嘅跑步姿勢係唔容易! 片尾一幕似遊戲多過練習,演員們都好開心。不過我都會嘗試呢種鍛鍊方法!

http://tieba.baidu.com/%C1%D6%C7%B2%B6%BC/shipin/play/f6ef1abfcb07c85fe1c9f86e

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 喪Ken 於 2011-3-9 13:49 發表 尋晚去咗荃灣圖書館還書,好唔覺意地見到有兩本「強風吹拂」小說,即刻借咗本...

巧合!我今個中午從洛克道圖書館借到小說!
全書共四佰七十幾頁都算厚....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 斯卡 於 2011-3-10 10:05 發表 MT兄,都係唔好借啦,借完唔知幾時還....我真係好少出省的。村上啲書只睇過關於跑步個本......反而強風吹拂個本好有興趣睇。細個果陣睇過一本好厚,有關跑步的故事書,內容記得唔多,因為個陣係五年級,但印象 ...
斯卡兄:好多間市政圖書館都可以借閱「強風吹拂」小說!http://www.hkpl.gov.hk/tc_chi/catalogues/catalogues_srlm/catalogues_srlm.html

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 於 2011-3-19 13:39 發表 請問漫畫版好唔好睇?我心思思又想入番套?

力兄:

我建議你睇左電影版先,事關漫畫版較多少少描述每個角色....
雖然漫畫情節有啲同電影唔同,但我都覺得漫畫好睇!

阿火

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 LMF 於 2011-4-12 23:36 發表 請問DVD邊度有得買,我行過好多鋪頭都唔見有

LMF:

我已PM左你!

阿火