香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步+徒潛=......

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

比小小意見 : 晚上落水會唔人會危險呀! 中午 or 17:00pm唔係會好玩d咩 ?

升級   100%

慵懶

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-5-3 23:41 發表
    你吾介意既我負責捉你負責食lo

我唔介意呀!

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-5-4 00:39 發表
    呢度得1/4炸其它的送了給在碼頭的鈎魚人仕同我d friend

D蟹好大隻喎! 正正正
    下次你地攪釣魚釣蟹跑+食, 我一定來.

升級   100%

慵懶

原帖由 kf 於 2011-5-12 00:56 發表
    咁我都要早d去打獵

你地想食野豬定馬嬲

你地咁殘忍架~~

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-6-15 01:26 發表
    現在決定了16/6落水,誰有興趣請自來馬料水碼頭時間是2030-2200

星期6,日就話可以離啫 ! 明天一早又要返工, 唔離得, 下次先來了.

升級   100%

慵懶

豬兜仔, 下次係咪搞星期5晚呀? 如果就到時間我都來呀!

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-6-17 22:16 發表
    好野mill 姐著3點式.hgjD115" />" />" />" />hj

我話離咋...無話著3點架! 唔好嚇人啦!" />" />

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-6-19 09:59 發表
    雖然吾著三點式,但係都好歡迎你的,到時仲可能有野麻煩你添.

我離緊的(星期5)唔得閒....星期6得閒, 你地今次會搞幾時呀?

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-6-21 23:04 發表
    mill姐個風可能打到黎呀,星期5,6都吾知乜野環境,睇定d先啦.

啊..又唔一定要今個星期的, 下個星期都可以架.

升級   100%

慵懶

原帖由 denis3885 於 2011-6-23 23:31 發表

我都想落水,但成日浮上水,洗唔洗縛舊石頭係身?

你識唔識游水架 ? 無奶油成日浮上水架...
    請問 : 天晚9:30就完 ? 咁之前約唔約跑嫁 ?

升級   100%

慵懶

原帖由 runrun 於 2011-6-24 13:46 發表

MillMill, 你可以約埋大佬金,波哥,人仔,NN 跑完過黎睇架!
    我就沙田做完gym 先過來

係喎....又係你提醒我的. run run ctse真好
    咁你未跑得嗎? 你唔跑ga ?

升級   100%

慵懶

25.6.2011 星期六晚馬料水夜賞徒潛樂25.6.2011 星期六晚馬料水夜賞徒潛樂

活動日期:25-6-2011 (星期六)
    集合地點:馬料水碼頭
    集合時間:19:30
    參加人數:不設上限

注意 : 請參閱善於徒潛之豬兜師兄對徒潛活動的介紹,參加者可以參觀此次活動作
    為對徒潛活動的初步認識

徒手潛水就是只吸一口氣然後向下潛,能潛多久就要靠自己的心肺功能了,當然還要借助一些工具的,如1.潛鏡 (不是到泳池用的那一種, 而是連口和鼻也cover的)大約$150-200也可. 2.呼吸管(snorkels)大約$150-200 3.手套(可用勞工手套不過要載2層) 4.潛水電筒,舊式的烏線膽,價格較便宜大約$400-500,光度也沒led或hid那樣光,耗電量一般,而led的光度屬中間,比hid差小小大約$700-1400,但論怪慳電就一定是led.小弟也剛買了一枝新的led.Ikelite 的3膽C8光度有510LUX.  5.蛙鞋,徒潛的要用軟fins大約$300-500.安全一點的話可以買多件簿身潛水衣大約$150-300.6.潛水刀要連套的.大約$250-500. 7.網袋(綠色
    有索繩那種).以上價格只是中位數,要平的或是要貴的還有很多選擇,一分錢一分貨.
    其實還有2手的,上網也可找到,不過質數參次,本人不太建議買2手的,因為我有個friend 中左招,買完返黎要再買過.
    以下有幾點是小弟的心得.
    1.切勿單獨下水
    2.下水後一定要2人一組不要獨自遊得太遠
    3.不要胡亂触摸一些自己不認知的生物或死物
    4.雷暴警告,一號風球以上,黃雨以上切勿下水
    5.香港水質普片較能見度低,下潛時以手放前避免撞到頭部
    6.切勿在水流急或暗湧大的水域下潛
    7.患有特殊疾病的要請示醫生
    8.最重要是泳術一定要好(包括識踏水最小達5分鐘或以上)

以上的簡介只適合在水溫27度以上香港水域,如要查詢海水,大家吾好以為睇完呢做簡介或者買齊裝備就可以自己衝落水,一定要搵個師兄陪住落呀.

1.本網站並不涉及此項聚會的一切安排,敬請參加者自行負責個人的財物及人身安全。如有不幸事故,而導致參加者受傷或死亡,或涉及第三者的意外,本網站及聚會發起人慨不負任何責任。

2.會員一切留言之言論和買賣交易和舉行活動只代表其個人行為,香港長跑網沒有對他們的言論、行為及討論區管理操作事先加以審查。他們的言論、行為及討論區管理操作不代表本網站之立場,一切有關損失本網站不會負責。

3. 活動不排除將於酷熱或寒冷的情況下舉行,參加者需要在參加活動前有足夠的訓練及休息,並留意個人的身體狀況,如身體覺有不適,建議馬上終止活動。

4. 若活動當天懸掛三號或以上颱風、黄色暴雨訊號或非人力可控制之情況,活動將會改期或取消。

5.參加者的個人保險須自行負責。

6.參加者務必遵守香港法例,以及不能在活動中進行競賽。

7.活動所有參與者不得在未經同意下,把第三者的個人資料以"任何方式"提供任何人仕或向外發放
    人工智能報名:
    1. 豬兜1 (徒潛示範)
    2. runrun (觀賞者)
    3.金金(要食糕蟹、蒜蓉蝦、東昇班)
    4. NN (咁我簡單d要蒜蓉粉絲蒸帶子和鼓椒炒聖子)
    5. KF
    6.  大圍
    7.  HKYen
    8. mill (我同波哥由馬鞍山跑過來join大家)
    9. 波波
    10.

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-6-25 13:19 發表
    咁多人我今晚一定要努力狂捉先掂." />" />" />

豬兜仔, 我19:30係大學火車站坐埋你車呀! (我同波哥今晚都係唔跑了)記得等埋我, 到時見.
    我都著埋泳衣先, 睇吓有無機會落水玩吓!

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-6-25 14:04 發表
    [quote]原帖由 mill 於 2011-6-25 13:54 發表

登錄/註冊後可看大圖

豬兜仔, 我19:30係大學火車站坐埋你車呀! (我同波哥今晚都係唔跑了)記得等埋我, 到時見.
    我都著埋泳衣先, 睇 ...

升級   100%

慵懶

原帖由 ~NN~ 於 2011-6-25 17:23 發表

晚餐食乜就靠晒你la, 唔該唔該   

我都留定肚來食海鮮,辛苦晒你喇豬弟弟

升級   100%

慵懶

出發lu!一陣間火車站見啦各位!

升級   100%

慵懶

尋晚好多謝豬兜兄送我去搭車, 好險呀我, 兩班車都係搭最尾2果班, 多謝金金陪我等車,
    再遲d走, 我諗連車都搭唔倒了....
    唔好意思呀豬兜兄, 我唔識"湯"蟹, 要你再去放生, sorry !

升級   100%

慵懶

原帖由 豬兜1 於 2011-6-26 22:16 發表
    如果真係冇車搭我唸住車你返去嫁,D蟹我都係倒返落城門河,
    佢地要去石門搭馬鐵到大圍再轉東鐵到大學先至打橫咁行返去碼頭LO" />" />" />" />

好彩仲有尾班車搭... 謝謝你!
    放生係好事.. .留番下次佢地養肥d再捉佢都未遲...
    下次我再來大開眼界, 等食你的肥蟹~~

升級   100%

慵懶

原帖由 Daniel 於 2011-6-25 18:17 發表

嘩, 拉埋Mill 姐落水, 禾都跑過黎湊熱鬧先 " />" />

啊..原來係咁, 所以lee晚見到Daniel, 咁不如下次一齊落水玩啦!