香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

懷疑給毒蚊咬了

升級   0%

該用戶從未簽到

話說唔知是星期日/一給蚊針到, 這兩天"蚊蘭"很大, 很紅、腫, 碰它是熱烘烘的, 中央有明顯白色類似水泡物體, 想請教ching/ctse有什麼藥膏好 - 消炎, 去腫...

唔知係咪蚊患令小妹今天跑得特別慢
+1 0
上一篇︰炎熱夏季訓練注意事項下一篇︰Snap shots in Bangkok

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-29 22:08 發表
Nc ctse,最好都係睇醫生。。

"蚊蘭"都要看醫生, 唔係掛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-7-29 22:12 發表
obaanc c tse

你可以試一試

"mijex" mosquito and midge repellent

不過都是看醫生好

這藥膏好嗎?? 是否萬0或屈人寺有得賣? 貴嗎??

另外, 瘋兄, 有得claim但唔係claim晒, 要比幾十個大洋, 不過自己出外買藥都要

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-7-29 22:24 發表
小弟女兒經常給蚊子咬到腳仔又紅又腫
有朋友教先用藥房買的消毒用鹽水先洗傷口消毒
然後再塗藥膏 ,一日做幾次就好快好,可以一試~

記低去先 ...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-7-29 22:33 發表

小弟另一絕招, 忍住唔"歐", 或在蚊蘭上用指甲介個十字止痕。

真係好絕, 指甲有機會有細菌, 咁樣可能會導致發炎, 雖然我覺得現在個蚊蘭已經發緊炎

ching緊係想講以毒供毒

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2008-7-30 09:24 發表
如果你的蚊"蘭"沒有消退跡象, 你最好去看看醫生. 近日, 香港有些毒蚊的口水帶有些細菌, 會令皮膚出現甚麼"蜂巢炎". 患處會腫到豬蹄般, 文章內的醫生說嚴重時, 甚至需要作截肢手術, 不可看輕. 文章好像說過沙田是這種 ...

ching講到好得人驚喎, 其實現在那患處都有d腫到豬蹄般, 今早搽了從同事借來的萬金油, "球其"搵d野搽住先, 打算中午去屈人寺看看

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 24# 的帖子

thank you all ching.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-7-30 10:28 發表

nc tse, you definitely need some antibiotic ointment.  Just curious, any West Nile disease in HK?

升級   0%

該用戶從未簽到

剛才去了屈人寺, 靚女藥劑師看了我的"蚊"患處, 瞪大對眼說"好腫喎" , 我也給她的反應嚇一嚇, 差點想問她有無得救.

她介紹我用一隻叫 "soov bite"的藥膏 - "pain and itch relief gel with antiseptic for stings and insect bites",  lignocaine hydrochloride 3% w/w, cetrimide 0.5% w/w, 她說antibiotic 藥膏要看醫生才可以買到. 她說我這樣腫都要一個星期才會痊癒, 如果再無效便要看醫生