香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

心思思想買asics跑鞋

升級   63.68%

該用戶從未簽到

今日去左灣仔10k見到有asics....搞到心思思想買返對~

小妹著緊 Rider 12~

做資料搜集, 爬了一堆文章, 但都一頭霧水...
之前買美記, 爬了很多文, 有齊圖表分析, 咩腳著咩鞋...但asics呢方面的資料唔多(有日文but唔識睇)

個人認為Rider樣樣都好正, 但唯獨有點重(尤其跑得耐, 更加要用力拎起隻腳 )~
所以想物色返對同rider一樣咁舒服, 但輕身d既跑鞋~
但又唔想買美記, 想試下新野~

腳正常(沒扁平、過度的內外翻), 155cm, 110lb, 平時跑3-10k, 最多都係跑半馬, 預算一千元以下~
但跑over 8k 其中一隻腳甲會瘀, 有ching話著美記都試過, 但換了asics就冇事~(當然不是必然, 但都想博個機會)

曾經試過美記aero/ultima, 但覺得都係偏硬, 唔夠rider舒服~

P.S. 著太軟...會唔會對腳唔好?

+1 0
上一篇︰請問點解我跑步會出冷汗..有冇人試過?下一篇︰轉載:居屋業主最開心 by 新浪網香港

升級   63.68%

該用戶從未簽到

升級   63.68%

該用戶從未簽到

多謝各位的意見~~

頭先去左運x家睇左一轉....問左sale, 暫時鎖定 nimbus & gt2160~(唔覺有skysensor)

白痴問題: 係咪所有tarther系列都係石墨底?
多唔多ching著tarther練? 咁個石墨底蝕左, 對鞋咪好快就拜拜?

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2011-8-4 01:06 發表
nimbus & 2160(it is for pronator!!)are both too heavy for u, try DS Trainer or lower cost--> gel feather la~~~
btw, skysensor neo 1(female) now is on sale @$6XX wu~~

OH~原來係咁~謝謝ching的報料
請問在那裡有特價? 呢個價錢平到
唔買對唔住自己~~

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2011-8-4 13:11 發表
Gel Feather

請問ching對此鞋有什麼comment?
軟硬,輕重,耐用...etc~~~

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 tyler 於 2011-8-4 20:16 發表
荃灣中兄價客都有折

價客=街客?

頭先問個frd, 佢話響朵"XX會"就有8折...
但其他frd講, 就算你walk-in都係8折~

其實....係咪地球人都會有8折?

依家諗緊gel feather, DS Trainer...
好心急呀~~~星期日即去買!!!

升級   63.68%

該用戶從未簽到

有個問題...我右腳的足弓位, 會高過左腳~

著rider 跑, 有時右腳足弓位會有d扯住痛....
係咪rider唔夠承托?

因為我feel到足弓位唔夠貼~~
對鞋係咪要貼住足弓位先好?

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 SantoriniIsland 於 2011-8-6 23:17 發表
I have more than 20 pairs of Asics running shoes and most of them are either Skysenor Japan or Tarthar Japan.  I used to have Mizuno, NB and Nike but found that Asics is the best in quality, design an ...

Tarthar are石墨底, is it ok for normal training on street?

升級   63.68%

該用戶從未簽到

原帖由 100100100 於 2011-8-4 01:06 發表
nimbus & 2160(it is for pronator!!)are both too heavy for u, try DS Trainer or lower cost--> gel feather la~~~
btw, skysensor neo 1(female) now is on sale @$6XX wu~~

sogo半價, 買左對ds drainer~~~
不過唔知係咪舊得滯...我用手指禁落去gel度, 面層硬左, 裂左
哈哈哈~~~希望冇野啦~~

升級   63.68%

該用戶從未簽到

ds drainer 15: 翻起鞋墊, 印起鞋底的號碼是 22100408
不知道是否代表生產日期~?

升級   63.68%

該用戶從未簽到

你幾時買架?
我CHECK左係2009/2010年出, 冇理由08年出掛?!