香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

轉載: Hold水唔推水 游泳四式靠腰力 by 蘋果日報

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 10# 的帖子

師兄,
我睇到孫揚冇用S手,係咪我睇錯?

升級   18.42%

該用戶從未簽到

師兄,

我相求証1500M 冠軍孫楊係用直手定s手, 我睇到佢用直手, 唔知係咪我唔識睇....?

http://www.youtube.com/watch?v=wvLO0wM7RSE&feature=related

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 18# 的帖子

唔該師兄,只係想攪清楚佢係用直手定s手.

升級   18.42%

該用戶從未簽到

原帖由 靜水 於 2011-8-13 18:58 發表
關於hold水,之前有個教練用咗一個幾好的比喻,我覺得幾好可以比各位ching参考。
佢話" Hold水就好似係前面抱起扎花(唔係一束係一扎)拉近身邊一睇都謝晒,於是拿拿林就往後面一掉唔要啦。"
唔知夠唔夠傳 ...

都唔係好明, 可以再講多d嗎? 唔該晒

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 21# 的帖子

師兄,我游水都係最差,而家努力操緊.
你用左依種游法,感覺如何 ? 有冇慳力左?游得耐左?

升級   18.42%

該用戶從未簽到

回復 24# 的帖子

其實係咪真係 做到淨hold水, 冇推水?
我覺得點到有少少推水動作做左, 可能係好少..., 因為要Arm Recovery, 所以帶翻隻手上水果時, 多少都有推水.
有冇師兄可以講吓 係唔係 ?