香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

轉載: Hold水唔推水 游泳四式靠腰力 by 蘋果日報

升級   14.33%

該用戶從未簽到

不過個s手都仲係好重要,

升級   14.33%

該用戶從未簽到

蔡曉慧講的是比較高級的技術,不過同水感是沒有太大關係的。
所謂的水感,其實只是統稱來的。
一般人是可以用到身體帶住手腳游的,只要有適當的練習就可以了。
腰腹的力量是很重的。一個腳沉的人可以用加強腰腹力量來改善身體位置。
其實游長途的話,游完應該唔會只係隻手無晒力。
就算隻手無力,都係可以用身體的力量游下去的。
我看total immersion swimming都係用一些技巧,教你用身體來游的。

升級   14.33%

該用戶從未簽到

http://www.youtube.com/watch?v=w ... ure=player_embedded
GINNY CTSE講得好,不過水仍是會推的,只是動作做得好,你係推咗水都唔會咁覺,因為D力唔係全部集中咗係隻手到。如果你只係集中推水的話,個水阻的感覺會好大。只要一隻手推,一隻手向前伸,配合轉腰,就算唔係好踢腳都可以好去。

升級   14.33%

該用戶從未簽到

我應該睇一睇先POST上來,佢係用直手,你無睇錯,係我以為佢用S手,SORRY。
估唔到一個S手可以引到咁多平時唔出現的人出來改正我,真是唔好意思。