香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

hello, 大家好.沙田新腳報到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 1# 的帖子

歡迎ching, 祝早日達成目標.

遲d著埋網衫一起影張大合照

升級   0%

該用戶從未簽到

ctse由沙田跑去西貢絕對不是問題, 又可以慳番車費, 又可以當練全馬, 況且ctse都慣  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-8-6 11:33 發表
我而家回歸基本法...唔掂的啦...
同咪落西貢可能超出42km, 又成條公路, 人都唔知可唔可以跑呢
我都係搭299去穩陣啊nc tse

ctse考慮下跑山路過, 避開條公路時, 又可以經梅子林, 去大金鐘看埋別人飛, 再落西貢吃糖水

升級   0%

該用戶從未簽到

其實由沙田小瀝源上, 不需經馬鞍山上梅子林那段長命斜, 芧坪, 昂平, 大水井, 過西貢, 沒有大上大落, 很近, 很好走

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-6 12:53 發表

ctse全程幾長?來回一轉幾耐度?

roughly 5k 一轉掛, 小妹沒有跑過, 行山約1.5-2小時慢行, 唔係太記得

原來42.195網站, 沒有山路地圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-8-6 17:47 發表
ar ~~ 呢排我就係搵緊呢條路呀 ~~~ 估唔到都有 Ching Ctse 討論緊 ~~

我好想在考高考前跑一次長課,當係完成心願 ,所以一直希望可以試下由將軍澳跑到大埔 ~~ 我 plan 好個路線就係由將軍澳坑口出發,經西 ...

如果在假日, 這條路線都ok多人行的, 因為有一小段是連接麥徑, 並且近兩邊市區, 路程短, 是半日遊的好路線. 但由於ching不熟山路, 小妹建議都係找多個人陪及帶備地圖, 遲d看看可否download地圖路線上來

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 38# 的帖子

chairman兄都是打算由北港去, 所以sonia資料很詳盡, 又附設地圖, 正

如果行山落西貢市, 小妹會prefer走大水井經村屋, 一路去到"滿x"糖水店鄰旁之小路,  這樣便可以避免走馬路, 又不需在北港乘小巴回西貢市了 西貢很多好野吃

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tomcat 於 2008-8-7 00:11 發表

請問沙田小瀝源那裡上?
我是住第一城的.

起點處叫"花心坑", 在廣源村最頂那個細小的巴士站, 一路上 (旁邊有新建之3層高美麗村屋), 上到去見馬路向左走, 一路沿山徑走, 大約行30mins 左右 (估計, 不太記得) 到梅子林.

沿路到西貢有少少暗斜.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gills 於 2008-8-8 10:55 發表

叫黃泥頭否? 86巴士總站?  

對, 是黃泥頭, 下些少才是廣源村   86??? 不太清楚了 ....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 mode 於 2008-10-14 12:36 發表
大家好 !!
小弟係沙田區跑開,有次見到你們成班穿長跑長有的戰衣,好奇下入來See See,原來個Forum咁多人來,多多指教!

歡迎歡迎 不要只是see see, 要talk talk, and run run 喇