香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Garmin 910XT

升級   0%

該用戶從未簽到

問過代理,呢個價錢係唔包心跳帶,團購個價錢會平d,不過,優惠只限註冊會員。
會員想參加這次團購,請留意會員專區。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2011-11-18 13:12 發表
幾靚wor, 不過我已經買咗310xt啦~

有不同要求既人會買這個的,因為佢有改良,連游水都計到,不用學310XT游水既時候要放係頭上。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-11-18 08:22 發表
好快會到港, 售價為$3619
http://
www.dcrainmaker.com/2011/
10/
garmin-forerunner-910xt-in-
depth-review.html

麻煩 orce 師兄講下佢同310XT既分別,有甚麼地方改良了,謝謝!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2011-11-18 15:24 發表
可惜上次團購買左310了.....

我都係,已經有了310,不過睇上述網頁,又真係有好多改良,諗緊!
無論如何,團購都會照搞。

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝orce兄詳盡的比較資料,好吸引啊!
最鍾意佢測量高度方面既改良,加埋氣壓應該準好多!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 purepink 於 2011-11-23 00:14 發表
多谢 orce 兄。 关注团购中。

團購已開始並且很快會截止了,但只限會員,如果已是會員可以去以下結連報名。網友是看不到的。
https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=16243&extra=page%3D1

這次團購是310XT及910XT兩款錶一齊做。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Rhys 於 2011-11-23 20:36 發表
好靚啊,不過用緊Garmin 410,好想換

心動不如行動! 我都有310XT咯! 這次團購之後,可能要等半年以上才再搞,請有意既會員盡早訂購。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Rhys 於 2011-11-23 21:14 發表

我只係跑,用XT好似太多功能

我以前都係咁諗,我又唔鍾意騎單車,更唔鍾意游水,齋跑,咁多功能既錶有乜用?屣錢!
及後,操毅行就覺得無佢唔掂,買了garmin110,都幫到手,用下用下就唔夠用,一來,d電只可捱10-8個鐘(越用越短),加上佢既pace速是過去的lap既平均速,如果過去的那個lap過快,爆左了,之後再知道個速度過快也沒用,已經爆了就不能回頭了。
之後買了310XT後才發覺這才是真係幫我跑步的錶,有實時(現今的)速度,即時知道快左定慢左,好似最近我跑貴州超100K,很多上斜及落斜,上斜時,佢既實時速度(pacing)可以知道快慢及有機會給自己及時調節跑速,好幫得手。點都好,這是個人經驗談,請不要受我映響!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Rhys 於 2011-11-23 22:02 發表

噢,原來差咁遠,我都有依個問題,睇個d pace都過左去

係呀,d過去左唔岩既 pace,有時(多數)set左autolap 1K,1K後先知道過快過慢,真係幫唔到手囉!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 orce 於 2011-11-23 22:47 發表
之前既310XT我自己都無買, 今次都要自隊一隻
玩鐵人單車在先, 跑步pacing既感覺所剩無幾, 好容易因為慢左都唔知
如果台灣70.3一役有GPS, 可能就唔使飲恨兩分鐘!

我就慶幸有帶310XT,超100K第二日的賽道大部份是落斜,唔係有這錶都唔知自己跑得咁慢,跑落斜平時4分幾鐘1K,果日竟然7分幾8分,好彩及早發現,唔俾自己跌咁多,keep番住6'/K,個成績才不致太差。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2011-11-24 11:59 發表
小弟10Km 賽事都係睇住隻310跑......
亮哥, 大陸是否用不到310gps ?...

用到! 今次全靠佢,睇住佢個實時速度,知道自己跑快左定慢左,即時抖正,以均速完成,如果唔係,過左一段時間才知慢左,我會心急追番d時間,咁就可能中途爆左,完成唔到。但係310XT既缺點係高度唔係咁準,所以見910XT加埋氣壓來測高度,應該準好多,跑山會好岩用。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 柔詠 於 2011-11-24 13:00 發表
上海就睇住隻310來跑.....
亮哥都跑上海?310 又出動了?

我無錶用啊! 隻310拿了去修理還沒得取,先排貴州跑超100K的310是問人借來頂檔。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炒炒 於 2011-11-24 16:21 發表
我用緊 110,

聽大家咁講, 隻910XT 真係好好多Wor

好奇想問, 110 個時個條心跳帶用唔用得返呢?定要買條新款?

110果條是用得番的,不過佢d硬膠比較多,無咁舒服,Premium版既心跳帶全條都係橡根,戴起來舒服好多。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rexleung 於 2011-11-25 00:56 發表
真係睇到好心動,但我己經有隻410同310xt,真係唔好意思再買多隻。但話時話,garmin啲QC真係覺得麻麻地...

同意! 真的唔爭氣!

我打算隻310XT修理好之後(我知道其實是會換個隻新的),全套送給我囝囝,鼓勵佢減肥,回想四年前的今日,佢送了一個心跳錶給我(是puma接近$1000),鼓勵我跑步減肥,所以我才成功減了肥及愛上長跑,今次我會送番個310XT俾佢,鼓勵番佢。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Gunners 於 2011-11-25 02:00 發表
我隻110都差唔多用左一年喇,又唔發覺有乜特別問題,希望隻910XT都OK就好luhgj" />" />jufgu hgj" />" />jufgu

我果隻310XT也是差唔多一年才....入了水,估都估唔到! 三鐵錶,我又唔游水又唔騎車,只跑步,發現入水果日是風和日麗出猛太陽的北馬比賽,跑到24K個錶面濛晒睇唔到速度時間,跑到三十幾K佢又清番晒,激死! 回港後都係拿了去修理,因為是"差唔多一年",唔整就過期了。

升級   0%

該用戶從未簽到

好呀! 如果我拿了,麻煩你替我戴來潛下水,早d測試,費事到差唔多一年才發出來,年尾特別多賽事,戴慣左,無左佢真係唔識點keep pacing。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 merino 於 2011-11-26 01:05 發表
我都係想買910來計游泳時的stroke count,如果入水就大件事.

行貨有保用的,最好係買回來就試清楚,例如游下水,潛下水,兩星期內一換一,之後一年保修。
我唔會游水同潛水,咪請Vincent幫下手囉。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 merino 於 2011-11-26 11:22 發表
放心,幫手試防水的又多一個

妳是試游水定係潛水? 忽發奇想,我諗下可唔可以用條繩綁住個錶,垂落海底試,因為....我唔識潛水啊!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 merino 於 2011-11-26 22:12 發表
我是試游水(泳池)

咁既測試好似唔夠嚴峻喎? 會唔會潛落池底試?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 tonymfchun 於 2011-11-29 10:13 發表
各位師兄師姐,
請問910XT或310XT加Footpod可唔可以顯示"步頻"?  即一分鐘內其中一隻腳掌著地次數.  同時可唔可以一邊用GPS顯示Km, 另一邊顯示每分鐘"步頻?

可以的,剛剛試過,首先set左 foot pod present,然後按setting>Run setting> Data Fields>Run 4-ON> 4> enter> cadence> 咁樣第四頁既左上角就可顯示cadence,如果有foot pod及set左rescan,咁樣就應該顯示個步頻。如果是買了Speed/Cadence BikeSensor,佢就會顯示這個。我沒有試過兩樣一齊,所以唔好問我兩樣一齊會show邊個。
310XT可以有四頁顯示,每頁可以set顯示一欄至四欄,上述例子是set第四頁顯示四欄,左上角set左顯示cadence(步頻)其餘的三欄可以set顯示速度、pace、高度(elevation)等等,你喜歡顯示甚麼就甚麼。