香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

Garmin Forerunner 910XT vs Polar RCX5

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我有RCX5, 好處以下
    1. 隻錶較SLIM, 帶上手無咁阻手阻腳
    2. 因為錶只有計時功能, 電量跟普通錶差不多, 唔似910XT要成日叉電
    3. 無其他接口, 理論上防水性能會好D
    4. UPLOAD DATA好方便, 只要插左USB接收器落電腦, 隻錶會自動UPLOAD

缺點
    1. 要用GPS時要拎多舊野
    2. POLAR自已個SOFTWARE幾弱下, 好多人都唔多滿意; GARMIN個上網軟件正好多, 起碼有個REPLAY功能, 作用唔大, 但又幾好玩
    3. 三鐵唔方便, 因為要拎多粒GPS, 910XT一体成型係方便D!
    4. 無氣壓計.

但有氣壓計都唔多準, 不過有梗係會完美D, 但多隻香爐多隻鬼, 我成日覺得會易壞D!

如果各位係終極多項運動員, 應該RS800CX會好多. 如果係普通多項運動, 兩隻其實差唔多, 我覺得幾難分高下.

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天