香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

[求救!!!!!!!!!] 膝頭內側痛

升級   50.85%

該用戶從未簽到

roger兄, 我同你個問題一模一樣, 但3年前巳發生, 而家變左舊患
你要留意自己左腳有冇扁平足, 足外翻, 同埋有小小O字腳 (以上我全都有...........驗腳得知)
要改變跑姿(跑時要不時轉重心腳, 同埋左腳盡量同腳外側落地!(當然唔好斜得咁離譜 )
藥物方面, 可以試下服他輕 (試前一定要問醫生, 因為強力消炎藥有可能會令你腸胃不適, 好多時要連胃藥一齊食)
亦可試服他靈(有藥放成份貼布)

上次我嚴重過你, 幾乎行都行唔到, 停左1星期(藥都食左1星期, 直至屈腳唔痛我先再跑)

祝早日康復!

升級   50.85%

該用戶從未簽到

roger兄,
我第一次痛, 係0係山上, 跛住行多左成3個幾鐘先落到山, 跟住返左屋企, 第2日仲痛, 隻腳幾乎屈都屈唔到, 去左急症室
而家其實跑得好小心, 有時跑得快有"吉"我一下, 跟住我就會減速一排來就
舊患就係你圈住個個位, 有時同力按落去會痛
醫生所謂既韌帶發炎, 即係鬆左....其實如果可能應該即刻做 R.I.C.E 4個Step
鬆左係唔會回復彈力架............

而家凍左, 其實會易左受傷...take care