香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

轉載:「香港5大最佳跑步路線」by CNNGO.com

升級   100%

該用戶從未簽到

1. 堅尼地城與薄扶林道之間的域多利道
2. 馬鞍山﹣沙田 海濱長廊
3. 盧吉道至施勳道的「8」字形跑步路線
4. 港島徑1-4段
5. 寶雲道

這網頁以最令人享受的跑步體驗,莫過於到風景優美、交通方便、卻不會人車爭路的地方跑步而介紹香港最佳跑步路線「入門篇」。
詳細可到http://www.cnngo.com/zh-hant/hong-kong/play/best-5-hong-kong-running-routes-821121遊覽。

+1 0
上一篇︰轉載:「赤腳跑有助減少足部受傷?」by 文匯報下一篇︰轉載:「路跑奇景!馬拉松選手隧道列隊噓噓」by ETtoday 台灣

升級   100%

該用戶從未簽到

係呀,我認同你!可能作者有佢自己嘅準則,唔代表所有人嘅睇法!
個人意見,除左作者嘅介紹外,仲有:

1. 荃灣海濱公園、青山公路至青龍頭
2. 港島南區由深水灣、淺水灣、中灣至南灣
3. 迪欣湖活動中心、翔東路至東涌
4. 鰂魚涌公園
5. ....

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 固體蛇 於 2012-3-6 11:18 發表 我自己住馬鞍山區反而唔太鐘意呢條 route,嫌其全段只有平路, 沒有上落斜,難以鍛鍊肌肉耐力

梅子林是沙田區嘅寶物,可以練到上落斜!