香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

跑步真的可以減壓?

升級   48.95%

開心
  • 簽到天數: 4 天

有人話跑步可以減壓,因為跑步的時候,精神集中於調節吸呼和身體動作,正好把一天的煩惱抛諸腦後,而且帶氧運動有助腦部分泌安多芬,能够使人心情愉快等等..........
    小妹近日工作上遇到挫折,連帶影響到跑步時提不起勁,越跑越差,以往每星期都能抱住享受的心情跑倒20-30K,但過去嗰幾日發覺跑果陣心不在心弦,甚至感到冇晒意志,點解會噉架,又話跑步可以減壓嘅.....
    +1 0
    上一篇︰長跑短說下一篇︰北京馬拉松2012

升級   48.95%

開心

好多謝上面咁多位師兄師姐嘅建議同埋分享,近排工作上的壓力實在壓到有點吃不消,本來希望透過跑步將壓力息放,好使腦袋能夠清醒一點,但係反而發覺自己完全集中唔倒。或者約跑係其中一個好好的方法,但係小妹又唔想將負面情緒擴散比其他朋友,所以又未必過倒自己...........不過無論點都好,响哩個平台得到各位的回覆及鼓勵,感覺有人願意聆聽和分憂,閱讀時總算嘗到苦中一點甜的滋味,真的衷心感謝你們!

升級   48.95%

開心

近哩個星期因為工作而日日都做到有氣無掟抖,更因錯敗感而失去對跑步的意志,幸得到各位嘅鼓勵,今晚收工終於的起心肝, 換衫落街,咩都唔諗就一直向前跑,沿西貢公路一路跑到北潭涌迴旋處,足足跑咗個幾鐘,沿途曾不斷提醒自己唔好去諗工作上嘅野,可惜煩惱依然係陰魂不散,壓住個腦之餘更壓住對腳,中途曾出現多次放棄的諗頭...........勉強用意志keep住一路跑,總算唔駛停而跑畢全程,當回程差唔多到終點時突然有一滴眼淚不自覺噉流出,跟住就哇一聲喊咗出嚟,當時真係好樣衰,但好彩時值半夜,無咩人睇倒。雖然問題依舊未解決,不過總算有一刻息放咗啲情緒
    希望今晚唔好再失眠,可以一覺瞓到天光喇,小妹再次誠意並衷心感謝你們呀 !