香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

九龍灣街跑路線請教

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

我都係住九龍灣, 都未試過出街跑.
    我估計應該可以沿路, 經麗晶花園, 慢慢出到九龍城, 然後應該可以土瓜灣紅磡甚至尖沙咀...... (只係理論, 聽過諗過未試過)
    如果跑山, 應該淘大嗰邊, 好似唔錯.

我下個賽季, 想跑半馬, 到時要探路試吓.

(最近哩個九龍灣或另一個九龍跑步路線, 都好正.) 謝謝 !   

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

Ching  你好,

某程度上, 我見到哩個 post 同九龍斜路 post, 提醒咗我要跑街.
    我星期五晚試過, 九龍灣跑咗出去, 一路行一路揀路, 睇吓燈位啱唔啱而睇吓去邊.

最後, 結果去到油麻地, 一個鐘 (包燈位等車) 跑咗 8km.

其實沿途可以有些少選擇, 譬如上埋斧山鑽石山, 可以跑少少斜.
    九龍城之後, 可以揀去紅磡尖沙咀, 定係出油麻地或旺角, 甚至跑去西九龍都應該得.

下次得閒再跑吓, 應該跑多啲都唔會悶.   

不過, 哩次係單程, 搭尾班地鐵返屋企.
    我估要少少留意吓, 唔好太夜, (感覺上都好安全),
    同埋小心搭車著涼, (如果秋冬天, 我諗應該要來回程跑).
    仲有, 速度未必會快, 但係如果你想慢慢增加里數長度, (或者來回練半馬), 就應該唔錯.