香港長跑網  - 長跑長友

樓主: hogay
打印 上一主題 下一主題

新世界維港泳 2012

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 5 天

差不多係最後一日郵寄報名, 已經收到收據.
    啱啱泳池自我水試, 游蛙式, 42分正 !   

想問吓舊年水試嘅師兄, 到時情況係點 ?
    會唔會係兩三個人一條線, 定係冇分線 ?
    會唔會游得好逼, 水試組別時間會唔會好緊張,
    唔知我游得咁慢會唔會阻住人......   

升級   0%

擦汗

原帖由 dexpakado 於 2012-8-1 17:06 發表
    如無記錯,舊年系4個人一組霸一條線,大會有叫大家左上右落甘,除左超前,一般吾會逼
    系中途對面突然間多左幾個人落水游左幾對,因為游緊,亦無深究...
    原帖由 ginnywong 於 2012-8-6 10:56 發表
    大家練成點呀? 記住唔好用死力, 諗下點冼多D水, 要好好同水大哥溝通呀

謝謝師兄解答.
    謝謝 ginny 師姐關心情況.

leo 師兄,

我也是試試而已, 看看有否偷雞有得玩 ?!
    如果不行, 便再練習, 下年或以後再來......   

升級   0%

擦汗

水試名單已出
    睇嚟, 都有千幾人喎.   

新世界維港泳2012水試名單現已公佈! 15-08-2012

參加者請按照水試名單的日期及時段到東涌游泳池觀眾席報到,並預時間輪候進行水試。
    地點: 東涌游泳池
    上午時段: 上午九時至下午二時; 截止報到時間: 下午一時*
    下午時段: 下午二時至下午九時; 截止報到時間: 下午七時三十分*
    *逾時者將不能進行水試。

http://www.hkharbourrace.com/wp-content/uploads/2012/06/Time-Trial-Participant-List-2012.pdf

升級   0%

擦汗

今早去了作水試, 約十時多到, 等候了約一小時.
    聽隔鄰師兄說, 去年沒太多人, 但要在池邊企著等, 比較混亂,
    今年改善了, 在看台坐著等, 慢慢坐著等著輪候坐隔離位推進, 等了一小時, 不過, 也算很快便過.

只可在等候時, 爭取時間拉筋伸展, 有人接落水池邊, 便差不多要落水便去了.
    我那時在五號線, 起初不多人, 後來有快者追過我, (不停追過我),
    期間偶有撞著觸碰, 應該不大礙吧.
    (因此, 不准戴手錶, 避免弄傷.)

自己游蛙式, 盡了力, 有驚喜是比自己試時, 快了兩分鐘.
    雖然應該都是不大有機會得到資格, 算是對自己有交代, 一次經驗了.   

明天水試的, 加油 !   
    (不用水試的師兄師姐, 多謝先前的資料和鼓勵 !)   

升級   0%

擦汗

原帖由 key 於 2012-9-27 09:57 發表
    仲未有o解           

中午嘞 !
    都仲未有......   

雖然應該冇份, 都想知道吓成績 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 hogay 於 2012-10-3 21:39 發表
    得得地ching ,成續如何?有無份玩呀?(八卦一問)

我游蛙式, 三十九分正 ! (冇份)

我有對返入圍名單, 我見到三十八分幾都有份.
    不過算啦. 今年仲未夠火喉, 下年再嚟.

hogay ching, 收尾有冇報呀 ?
    睇返舊 post, 你快過我喎 !
    我本來都係游四十二分, 嗰日已經算係[超水準]嘞.

下年一齊再玩 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 hogay 於 2012-10-4 21:33 發表

得得地ching,游蛙式三十九分都快過我啦,我重未敢報,改咗報二十八號吐露港
    渡海泳,現在積極練習,因賽道有2600m長,而家都要成一小時十三分才能完成(蛙式
    +自由式),你有無玩呢個賽事?希望下年一齊能 ...

我冇報呀... 見 2600m 咁多...
    我有諗緊... 12月2日... 2000m, 循序漸進.
    睇吓下年水上安全日 (應該5月1日), 就可以試 3000m.

不過, 我又驚12月, 個人攤凍晒, 而家已經冇乜游水... 都係要諗諗, 小心啲好.

但係, 我試過純游水賽, 可以試多啲比例游自由式, 又唔駛顧慮咁多時間, 其實都幾 free... (不過, 最後都係游包尾幾......)

努力呀 !
    雖然(我)幾廿歲人, 先再練/學游水, 但係我又覺得好有意思 !
    今年渡海泳唔得, 如果下年得, 就一定更加珍貴 !   

升級   0%

擦汗

原帖由 happyy 於 2012-10-22 10:09 發表
    點解唔去玩埋11月10號2200米
    人又少,安排都幾好
    易攞獎

11月10/11日 ??
    我11月10日晚, 要行盲俠行.

我維港渡海泳都冇資格玩, 點會攞獎 ?!
    師兄去玩啦... 攞獎返嚟分享吓.   

少量(場地)相
    https://www.longrun.hk/forum/viewthread.php?tid=18171&extra=page%3D1