香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2012.11.4 Asics 香港10公里挑戰賽2012

升級   30.2%

該用戶從未簽到

升級   30.2%

該用戶從未簽到

原帖由 wlau 於 2012-10-11 13:47 發表
將軍澳運動場?如果住天水圍, 元朗, 屯門果班諗住近近地去報名既師兄師姐.. 真係車費同時間都多得佢唔少..
本身係坑口落車都仲要行成十分鐘先到..
由新界西北過去.. 來回三, 四粒鐘都差不多.. 睇來佢地要搵 ...

原帖由 stephensuen 於 2012-10-11 17:12 發表
唔係掛,我就是住元朗,未試過咁遠拿PACK

我去年有玩, 但今年無報名, 去年都要o係灣仔運動場攞pack.
今年灣仔運動場到而家仲未整好, 我仲估以為你地會去馬鞍山運動場, 原來你地去將軍澳攞pack.

升級   30.2%

該用戶從未簽到

我今年因某些私人原因沒報名.

要做到即場取pack, 涉及場地及人手, 美津濃半馬可以做到係因為人數少(2300, )況且比賽地點不太影響交通, 仲有個直昇機坪可以攞衫. 另Xtep15k係1500人, 都可以即場取bib及衫, 因為取號碼布地點係條堀頭路.

但呢個比賽多好多人(上限6000人), 若可以選擇即場攞, 我相信大部份參賽者都會揀即場攞.
不過呢個比賽又唔係渣打, 未必搵到咁多義工願意晨咁早天未光走去天水圍.
沒錯係有個大空地, 但始終人太多, 港鐵限死最早6點開, 去到天水圍仲要轉輕鐵, 去到都可能7點幾, 取號碼布又會打蛇餅, 仲要熱身, 8點係咪可以開跑到都唔知, 跑完攞衫又排一次....
而且濕地公園路係大路, 又要限時限刻交場,
所以, 如可以揀即場取pack晨早做左.

以往多在摩頓台, 去年就係灣仔運動場,
其實如果唔係灣仔運動場仲未維修好, 我想都不至於要去將軍澳咁麻煩.
不過都可以考慮其他市區運動場的, 但要睇下有無同足球比賽撞期.

撇除地區偏遠因素, 將軍澳運動場本身其實距離港鐵站不太遠, 出閘後行十分鐘內一定到.
(我因為參加田徑賽, 去過幾次將軍澳運動場)

所以, 請大家寬容點, 再偏遠都係一次半次, 點嬲都好都唔好將你的怒火發洩在工作人員身上.
不如諗下將軍澳(或天水圍)住的朋友平時返工放工有幾痛苦.

Like: 5.0
Like: 5