香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

有冇ching用過newton前掌鞋?

升級   30%

該用戶從未簽到

newton mv2好嗎?newton跑鞋係唔係比其他牌子跑鞋有好大分別?thanks
+1 0
上一篇︰2012/08/26 The 12th Annual Chung Hing Cup (6 pics)下一篇︰The Andy Naylor Memorial Run

升級   16.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

聽講好多人都著依對鞋搞到筋腱傷左, 依家得返一堆死貨. 有無師兄有傷痛經歷?

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

我家裡有兩對!
    起初不太習慣, 因它迫你用前掌落腳, 但其實的細個跑中長跑都用開前掌, 練多D就習慣了~
    之後有好多次路賽用, 感覺都幾好, 包括年頭渣馬著住跑全隻達標328, 也包括上年鑽一里6'12!
    結論是, 呢對鞋路賽用, 長短途都OK, 我覺得佢幫我跑姿做得更完善, 但前提係你知道正確跑姿啦~ 但如果有腳底痛/筋膜炎不建議用, 因用前掌小腿都幾扯, 我認為可能會更傷...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 4 天

原帖由 小叻 於 2012-12-5 00:10 發表 我家裡有兩對!起初不太習慣, 因它迫你用前掌落腳, 但其實的細個跑中長跑都用開前掌, 練多D就習慣了~之後有好多次路賽用, 感覺都幾好, 包括年頭渣馬著住跑全隻達標328, 也包括上年鑽一里6'12!結論是, 呢對鞋路 ...
    喺邊度買呢?我都想睇下對鞋係點。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jefflam77 於 2012-12-5 07:20 發表
    喺邊度買呢?我都想睇下對鞋係點。

沙田三鐵有賣Newton鞋,長跑網會員憑會員証有特價。
    中環Sportsworld也有賣,但憑証只有九折。

升級   14.3%

該用戶從未簽到

同意小叻ctse.  MV2 以外既newton 其實已經無其它推崇前掌著地牌子款式咁extreme, 後㬹位有相當的保護, 落斜已經相對安全好多, 前掌更係舒服.  但我自己就覺得佢前掌果幾粒lugs 亦相對無咁咬地, 若果跑多沙石或跣的路面有更好選擇

升級   52.3%

該用戶從未簽到

我用左Newton幾年, 現在每次跑步或三鐵比賽都一定會著Newton, 有相為證
    佢最"突別"既設計就係前面既lug
    面積比前掌小, 落地相對唔穩定, 但與此同時提醒你做好每一下落地
    落點有誤差, 你會feel到左右不平衡
    落得好, 向前滾動既動作更流暢, 也更快速敏捷
    呢幾年佢可以話係我bare foot running技術提昇既教練!

Lugs唔咬地, 是它的優點, 也是缺點
    多沙石既地, 佢既加速力會減弱, 因為接觸面少左
    但係平路長跑, 用bare foot既方法, 重點在於重心轉移, 落腳在身體下面, 反而唔使抓地

Newton有不同型號
    mv2為最advance, 亦較費力, 但係快! 半馬或以下我會用, half ironman我都頂唔順
    distance racer會中傭少少, 我會用佢玩halft ironman或全馬
    Trainer同sir issac合初階人仕