香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

粉嶺有咩跑道可跑長課

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我是粉嶺友, 但我從未試過呢間Le Fontaine. 每次都比另外一間福井日本料理吸引左去. 這西餐廳的外表唔錯. 食物亦好似幾好, 我決定今晚同老婆去探聽一下, 然後再報告. 此外, 聯和墟亦有出名的爵士拉麵. 它出名是它休息的日子甚多, 一個月只開不超過兩星期. 休息日子由他定. 另外老板娘十分麻煩, 我識好多人因她的原故而不再光顧. 不過, 拉麵的味道跟北海道一樣, 十分好味.

粉嶺事實上有很多路線供長課之用. 以下是一些例子:

1. 粉嶺 - 鹿頸 - 粉嶺 (來回約20km)
2. 粉嶺 - 鹿頸 - 大尾督 - 大埔 - 粉嶺 (約 35km)
3. 粉嶺 - 大埔 - 吐露港 - 水警基地 (單程 14.5km; 來回約29km)
4. 粉嶺 - 大埔 - 吐露港 - 大水坑 (約22km)
5. 粉嶺 - 大埔 - 吐露港 - 水警基地 - 沙田大會堂 (單程 19km; 來回約38km)

第一條路線較危險, 而且經常做人肉吸塵機. 不過, 完成後可到聯和墟食爵士拉麵.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

大埔至粉嶺可從吐露港跑至大埔中心外的林村河, 沿林村河至太和火車站附近的大埔花園, 再轉入水圍, 跑至康樂園, 過馬路, 然後向粉嶺方向再跑. 路線如下:

Alfred ching 的補給路線:
路線1. 自己帶一枝水, 另鹿頸路口及鹿頸村口有士多補給.
路線2. 自己帶一枝水, 鹿頸路口及鹿頸村口有士多補給, 烏蛟騰附近巴士站有汽水機, 大尾督至江庫花園有士多, 大埔有7仔.
路線3-5. 自己帶一枝水, 另大學站附近有補給.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

我今晚同老婆試左Le Fontaine. 環境唔錯, 待應服務都幾好. 我地叫左一客肉眼扒及一客angus 西冷. 另加一凱撒沙拉, 我們原本叫tomato with mozarella的, 但無芝士. 另外加一杯house wine, 只$33, 但有成1/4枝的份量, 認真足秤. 味道亦不錯. 我問過如果自己帶酒去開, 要否開瓶費?? 他說視情況而定, 不過我覺得他們是視消費而定. 我們要medium rare, 但牛扒有點過熟, 但仍OK!! 最後加了個雪糕才走, 埋單HKD450, 連貼士. 我覺得都幾低. 附上食物圖片: