香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

2013.4.21 Round the Island (RTI) 64K

升級   17%

奮鬥
  • 簽到天數: 15 天

今日寄信

從來未玩過,今次胆粗粗

玩到幾多玩幾多

me too!!  詳情 回覆 發表於 2013-3-23 19:40
    加油,我會跟D師兄試走 !  詳情 回覆 發表於 2013-3-22 17:18

升級   17%

奮鬥

跟著地下藍點走, 路口位都有三點前進指示的, 成條路不算太難找, 當然如果有時間試路會好好多!  詳情 回覆 發表於 2013-3-26 18:26

升級   17%

奮鬥

raccon_mama 發表於 2013-3-26 18:26
    跟著地下藍點走, 路口位都有三點前進指示的, 成條路不算太難找, 當然如果有時間試路會好好多! ...

raccon_mama, 如果真係跟唔到 d 藍點,唯有等後上既跑友到再跟住跑啦。我一早起步,相信大把人俾我跟

升級   17%

奮鬥

我都係預備 0600 起步希望唔好咁快散希望跟到人,因為我又唔識路,又無時間跟各位 ching ctse 先走番轉

升級   17%

奮鬥

raccon_mama 發表於 2013-4-5 19:13
    師兄, 不如差考下呢條link, (雖然是去年, 相反方向的, 起碼有d concept ar ma), 十分詳盡, 清楚, 如小路 ...

多謝 raccon mama, 睇左好 d

升級   17%

奮鬥

請問其實所謂反方向,是否即係話今年先跑 "東圈",並非由東圈 2012 出口 跑番入去

我真係路盲症明天走番其中一個圈試下啦

升級   17%

奮鬥

musicgod 發表於 2013-4-5 22:55
    Ok嘅師兄!大圈啲點都易認嘅,細圏就要考下眼力。

musicgod ching, 我睇左條 link 幾次,都重係知 d 唔知 d 已經放曬 d 相片響電話道,到時好似去旅行自由行咁 一路行、一路搵路啦

升級   17%

奮鬥

raccon_mama 發表於 2013-4-12 13:48
    是全條路真的成條倒轉來走 (不是只調轉兩個圈的次序), 所以單數年會有少少著數… (土地灣長命樓梯, 細圈 ...

raccon mama, 咁我睇完 2012 年條 link 又明少左 d

升級   17%

奮鬥

raccon_mama 發表於 2013-4-12 13:48
    是全條路真的成條倒轉來走 (不是只調轉兩個圈的次序), 所以單數年會有少少著數… (土地灣長命樓梯, 細圈 ...

我都幾乎印左出黎好彩想起 download 落電話道
    不過成條路倒轉行, d 相片越睇越亂

升級   17%

奮鬥

單騎怒走RTI 港島"東圈" (2013-04-13 Saturday) + 唔順氣之單騎儍走港島"西圈 " (2013-04-14 Sunday)

因為下星期日跑 RTI 64K!但係我未跑過,唔識路,唯有出發試路

Saturday 先試東圈,出發時一條龍 帶左屈臣士一公升水,有蘋果同梨及其他食物。

跑到約 14 k 雙腳開始有反應!叫我慢慢黎,唔好急! 到 20k d 腳趾開始拍拖!一時左腳,一時右腳,成日都唔捨得分開! 原來一公升水真係唔多!到28 k 時候只得番一啖水好彩已經去到大潭篤村。不過今次唔止腳趾拍拖,小腿又開始了下了下見到有個燒烤場,即刻衝入去問佢有無汽水賣!好彩 ..... 可口可樂真可愛

休息完再起步 (其實中途休息左 n 咁多次), 行左10 分鐘,竟然有的士, haha.... 橫掂東圈重有未試果10k.... 我大約都知 回家去 番到屋企先知右腳已經起左一個水泡 雙腳好似唔係我既咁 ....

Sunday 瞓醒,對腳又好似 ok 左 d 咁播!咁牙,不如試埋西圈 lor今次驚唔夠水,唯有出水袋!打爆佢2.5 litre!! 唔敢帶生果,因為佢好似石頭咁重 只帶麵包同能量食品 真係跑得輕鬆左

跑到 14k, 個人都係散散地,唉.... 征戰連場... 咦!點解人地行山會快過我跑既 都知道係咁大 14k之後已經係全程行,跑唔郁 !

行到18k .... 嘩.... 寶雲道呀 車.... 之後既路我識啦唔洗再試喇

見到小巴、快快回家!

今次學到 : 跑山同跑平路係兩種完全唔同野!唔好以為自己可以跑馬拉松就當跑山都得!

唔行過都唔知,有8成既路我完全未到過!重以為自己都算係一个行山既人.... 唉,side 曬!人生有几多个十年 !!

跑完兩日少左 7 磅!!通常一個價值$5,000 既減肥計劃可以減 20 磅,我厘兩日賺左約 $1,600

升級   17%

奮鬥

musicgod n raccon mama : all add oil sunday la :-)

btw, is there water refill at every CP so thay I can carry less water ?

升級   17%

奮鬥

musicgod 發表於 2013-4-17 07:50
    You too CHing! There will be so no worries!

Mucicgod, 多謝資料 咁我可以帶少 d 水!

升級   17%

奮鬥

賽後報告 :

因為上星期單拖試路,只係跑一個圈都跑唔完,重要兩日都老抽歸航 今日比賽,唯有選擇最早果個時段出發,0600 出發,俾夠自己最多可以用 10 個鐘去跑 ...... 重唔敢寄存行李,以防自己中途 drop out, 可以直接番屋企....

天宮做美,幾乎全日陰天,又有涼風加飄雨!大陽只見過 3 面!除左大爛地之外,無得頂

開步後如師傅所教,先慢慢跑!睇定 D, 一有斜路立即改變策略,只行、 唔跑。

東圈 約36k+, 跑到上次老抽到放棄之 28k時,双腳已經要拖住黎跑!但係唔可以咁早放棄,唯有頂硬上。
    東圈後段,重要上紫蘿山...上山條路爛到好似上滑梯咁,上兩步,滑番落一步,然後重要上 200+ 級樓梯 ....

回到起點係,已經死下死下!重要轉戰西圈,當時好羨慕果 D 玩接力既跑友,可以交俾下一個!!

西圈約 24k. 双腳已經唔係好聽話!好在西圈早段多數係引水道,拖住双腳慢跑都重可以支持。之後要上山,只可以一級一級慢慢行,驚一用力就老抽.... 跑到 42K 時,已經用左 5:50, 當時真係感受到點解會人地話佩服跑馬拉用 5-6 個鐘 既人 ...

上完山開始跑平路,林蔭山路,小橋流水,如果只係行山就頂呱呱 點知又中左用水袋既計 .... 再次無水 下個 check point 重要 5-6K .... 唯有用細個時候既方法 .... 飲山溪水 .... 真係清甜 .... 無左厘個方法,都唔駛再跑 lor ....

頂頂下又去到克頓道,重有 10 幾 K! 攰到双腳都沃唔到,兩隻小腿又開始了了下!!好在 check point 有 homemade ginger cake, 超好味!食完重有個妙齡跑友一齊出發,互相鼓勵,互相支持,跑跑下又到左寶雲道

到左寶雲道,得番果幾 K, 無得跑唔曬喇卦 雖然已經要行行跑跑,但今日好鐘意佢 .... 因為只係由頭跑到尾,唔駛好似平時咁來來回回

捱到寶雲道尾,只係重有 1K 去到木球會就掂!終點在望,竟然重有能力跑下跑下上斜路。

卒之 8 小時 45 分完成 隻表話 60.76K 成績喜出望外.... 重要係平路中有九成幾都係跑既,真係行只不過係 尾段間中、間中 ...

完成創舉

多謝 ching ctse 之前既資料 / 消息 / 鼓勵

升級   17%

奮鬥

musicgod 發表於 2013-4-22 13:33
    well done CHing! Proud of you!!

music god,

thank you. how is your run

升級   17%

奮鬥

musicgod 發表於 2013-4-22 14:53
    just managed to finish 9H01M but I am more than happy ready given this is the first time I tried RTI ...

well done la

升級   17%

奮鬥

raccon_mama 發表於 2013-4-22 17:54
    恭喜各位完成的師兄, 師姐, 你地好叻ar!!! 我就慘喇!! 剛剛過了幾分鐘, 用左10:04完成, 真係覺得自已好唔爭 ...

racca mama,

跑得完已經好難得出年再玩過
    大家出年都多左經驗,希望做好 D

升級   17%

奮鬥

今年係我第一次玩,真係唔夠經驗
    又操得少
    下年一於再黎過