香港長跑網  - 長跑長友

樓主: core2quad
打印 上一主題 下一主題

大阪馬拉松2013 (27-Oct-2013)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

各師兄師姐, 介唔介意同大家share 下你行程?
    我會25號晏坐ANA去, 30號朝返.
    住Via Inn 心斎橋。
    28-29晚住アパヴィラホテル<淀屋橋>
    30號朝返香港。

師兄, 你25號晏机ANA去係幾點起飛的?機票幾錢? 我留左機位26號早機坐India Air出發,29號中午機返香港,會住難波日本橋附近,但係驚26號班機有延誤,咁就好趕下了,所以都睇緊其他航空公司。  詳情 回覆 發表於 2013-7-13 11:13

升級   100%

開心

28號留大阪休息下, 29號買張JR日票過京都走馬看花燈。
    アパヴィラホテル<淀屋橋>2日都只係14000 yen, 連早餐, 有大浴場同溫泉。大阪市內。好似好ok。
    全程酒店自理, 我只係需要買機票。

升級   100%

開心

run4ever 發表於 2013-7-12 17:14
    我想問D住宿去到先walk-in,係咪會貴過晌網上訂房先?留耐D我預計唔到行程會去咗邊,Thx ...

好難講。如果唔係weekend 就相差唔遠。但最好都係訂咗先。

升級   100%

開心

chrislo1668 發表於 2013-7-13 11:13
    師兄,
    你25號晏机ANA去係幾點起飛的?機票幾錢?
    我留左機位26號早機坐India Air出發,29號中午機返香港,會 ...

25號下午三點10分(冇記錯既話), 總之到大阪係當地差不多8點。機票連埋稅4100左右。

你都係一個人去?

一個人去選擇唔多。package 只有ANA Skyholiday 可以選。但計過條數, package同飛加酒店分開訂差唔多, 所以訂飛only, 酒店自己上樂天訂。依家仲諗緊尾果2日住大阪定京都好。訂就先訂咗大阪。

升級   100%

開心

chrislo1668 發表於 2013-7-13 11:13
    師兄,
    你25號晏机ANA去係幾點起飛的?機票幾錢?
    我留左機位26號早機坐India Air出發,29號中午機返香港,會 ...

而且只係訂飛個booking class 同package 唔同, packjage個class 要waitlist, 但只係買飛既class 就可以confirm, 不過都要快。因為我星期五check 過依家個情況, 國泰要賣到五千幾隻class先有位。當然, 機票呢家野就好海鮮。好多野都會發生。如果唔係跑馬拉松, 我肯定唔會早幾個月就secure定張飛。

我同老婆兩人去啊,所以選擇india air嘅兩人同行優惠  詳情 回覆 發表於 2013-7-14 20:06

升級   100%

開心

有冇人會跑完大阪都打算玩返一至二日先返香港? 有冇興趣不如一起組個group 去玩?
    我雖然成日去日本,但大阪欲係第一次。

升級   100%

開心

我就30號ANA早機(1010 大阪起飛)返香港。暫時28-30號訂咗大阪市區啲溫泉酒店。

升級   100%

開心

10月6日有倨10公里, 可以要黎做行前熱身。

主辦機構 :飛達田徑會
    比賽距離 :成人組:10公里(10km), 少年組:3公里(3km)
    日期 :2013年10月6日(星期日)
    起步時間 :  10公里 :早上8時正
    3公里 :早上8時10分

升級   100%

開心

chrislo1668 發表於 2013-7-14 20:06
    我同老婆兩人去啊,所以選擇india air嘅兩人同行優惠

你26號先去, 會唔會太趕?

升級   100%

開心

chrislo1668 發表於 2013-7-14 20:06

期實坐咩機我都諗咗好耐。Peach零晨去, 一定唔諗, 因為怕頂唔順。國泰, 有過好差既experience, 如無選擇先會諗。日航, 同國泰code share, 班機係國泰, 唔搭。ANA, 雖然下午機, 但同一時間左右, 有型去成田同Haneda, touch wood, 如果大阪班機有事跪低, 我仲有機會叫ANA轉我去東京再駁去大阪。同埋差唔多時間仲有班國泰可以幫ANA食客, 所以如1真係有事都好大機會可以保證我25號號晚可以到大阪。26號到會場。因為如果26號到唔到會場就唔駛玩。

升級   100%

開心

轉機我都有諗。長榮,中華東航,國航都可以選。但唔放心件行李要停中轉站。所以首選都係直航。
    我6月搭過東航, 佢地啲服務依家好得。日後旅行我唔會抗拒坐大陸機。不過過境大陸, 即使唔會入境都要帶回鄉證。

升級   100%

開心

pp3824 發表於 2013-7-15 11:25
    hiuchcung406 ching, 我都係book ANA 24號出發, 因大阪未去過所早d熟習場地, 但如有ching作伴可group 去玩 ...

我25號晚先到。你住邊?

洒店未book, 機票book咗24, 可改25號出發可以同一班機, 我都想到京都住一两晚.  詳情 回覆 發表於 2013-7-15 16:19

升級   100%

開心

原來10月尾我地跑完馬拉松係紅葉季節。咁我28-30 會改住京都。

京都紅葉季節應該係11月中旬~下旬 http://www.rurubu.com/season/autumn/koyo/list.aspx?KenCD=26  詳情 回覆 發表於 2013-7-15 20:50

升級   100%

開心

我今晚會出一個行程sample, 睇下大家有冇興趣。京都紅葉季節係超high season, 未訂酒店既好匈啲上網訂啦。最好搵啲係去到先比錢既網站訂。有咩改動都唔會有損失先。

升級   100%

開心

教埋大家去到機場要買咩車票最抵同最方便。

Like: 5.0
    Like: 5

升級   100%

開心

如果想一起坐同一班機就叫你agent 幫你book NH 176 / 25 Oct
    departure time : 1520 arrival Osaka Kansai: 2005 日本時間。

做緊  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 10:35

升級   100%

開心

core2quad 發表於 2013-7-15 20:50
    京都紅葉季節應該係11月中旬~下旬
    http://www.rurubu.com/season/autumn/koyo/list.aspx?KenCD=26 ...

印象中係11月中先有。但係京都同大阪做野既朋友同我講, 依家天氣反常, 有時旱,有時遲。但佢地就講佢地覺得最靚係紅葉同未完全變做紅葉果時既mixture 係最正, 10月尾應該會有, 既然都已經到大阪, 咪去睇睇。而且以下呢個地方12年10月尾以經有紅葉, 就算真係冇, 就當去多個地方。反正我未去過。

http://www.rurubu.com/season/aut ... aspx?SozaiNo=260209

升級   100%

開心

跑過2次東京, 今次第一次跑大阪, 諗起都興奮。

我會25號出發, 坐ANA全日空, 航班NH176, 飛下午3點20分, 到大阪係當地時間晚上8點零5分。走會係30號NH175, 飛早上10時10分, 到香港係下午1點半。仲可以去銀行放埋啲Yen, 休息半日第2日返工。

係大阪, 25至28號, 我住Via Inn 心斎橋, 地鐵御堂筋線心斎橋站徒步5分鐘。3晚連早餐20700 yen。1人價錢。

到步後會早啲休息。26號早啲去會場攞選手包。跟住試下去一去起跑點, 盡量睇睇邊條路最快去到屬於自己既行李寄存區。未跑完個賽事前都要注意飲食。

原本打算去Universal Studio, 但原來係好激既機動遊戲多, 啱跑完全馬, 都係唔啱。

升級   100%

開心

28號 會過京都住2晚, 訂咗天然温泉 花蛍の湯 ドーミーインPREMIUM京都駅前 Premium Stay plan, 下午1時可以check in。冇早餐, 不過夜晚9時至11時半有免費消夜提供 (soba)。早餐都只係千幾yen。呢個集團既溫泉酒店我係稚內同Asahigawa住過。絕對超值。我會比5星佢。
    到京都2個must go 既地方如下:

【清水寺】
    ・JR京都駅から市バスで「五条坂」下車、徒歩約10分
    【嵐山、嵯峨野】
    ・JR京都駅からバスで「嵐山天竜寺」または「京福嵐山駅前」下車、 徒歩約2分
    ・JR京都駅から嵯峨野・山陰線「嵯峨嵐山駅」下車、徒歩約10分

由於京都好多attraction 都係巴士到地鐵唔到, 如有需要可買巴士day pass. 500 一日。搭到3程回本。但要再check下2個地方可唔可以一日行晒。因為都想一日市區自由活動, 一日去attraction。

如果打算好似我咁走, 可以到關西機場買ICOCA& HARUKA 來回。4000 Yen。單程3000 Yen。來回同單程係指HARUKA票。

http://www.westjr.co.jp/global/t ... /pass/icoca-haruka/

ICOCA即係好似八達通, HARUKA係關西機場票, 可以直去京都或從京都直去關空。套票ICOCA值2000 Yen, 當中有500yen 係按金, 即係有1500 yen 可以用。用晒耍去地鐵站增值, 一次最少增值一千Yen。今年開始如果你有東京張Suica 一樣用到, 已經全國打通。如果有未用完既餘額, 可以係大阪用。

除非你諗住留係大阪而又會去奈良,京都…一帶關西地區,如果唔係Kansai Area Pass就唔太啱。Kansai Area pass 可以由關西地區去埋機場。一日2000 yen, 2日4000 yen, 3日5000 yen, 4日6000yen. 因為大阪至京都都只係五百幾yen.

http://www.westjr.co.jp/global/tc/travel-information/pass/kansai/

如果買咗ICOCA& HARUKA 來回, 我有八達通用既同時, 又已經買埋京都去關空既票, 又幾方便。

大致上係咁, 等我搵多啲料後再同大家share, 睇下有冇跑友都一起join 啦。

Like: 5.0 Unlike: 5.0
    唉呀,按錯了 unlike,sorry!! 點先可以改返?  發表於 2013-7-21 00:56
    Unlike: 5
    Very helpful!! Thank you!!  發表於 2013-7-21 00:54
    hiuchung406 ching, 行程很詳細, 睇吓改唔改到機票booking, 另再book ching 所說酒店, 到時再同ching聯絡.  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 10:03
    hiuchung406 ching, 行程很詳細, 睇吓改唔改到機票booking, 另再book ching 所說酒店, 到時再同ching聯絡.  詳情 回覆 發表於 2013-7-16 10:01
    Like: 5
    好詳盡wo,ching。  發表於 2013-7-16 09:58

升級   100%

開心

yyy55 發表於 2013-7-15 19:41
    我28號會去京都一日遊, 晚上係關西機場過夜, 29/10 14:00 機返,跑前約出來一齊去起點? ...

好呀。