香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜恭喜   

開blog意味著叮叮噹有決心去達到自己定下的目標

成功在望, 努力加油

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 19:53 發表
18/10(六) 偷懶,取消晨操.

19/10(日) 黃昏補課

是日非常疲倦 ,短短地跑一轉來回湖山8km.
慢慢跑,肚餓兼腳軟軟 ,花了55mins.

是日見到幾個赤膊的跑手,跑步幅度大而輕巧好似跳舞 ...

係呀, 很多時也會向跑緊步的chingctse偷師, 看看他/她們的跑姿, 但很多時也不知怎樣學番在自己身上.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 19:53 發表
18/10(六) 偷懶,取消晨操.

19/10(日) 黃昏補課

是日非常疲倦 ,短短地跑一轉來回湖山8km.
慢慢跑,肚餓兼腳軟軟 ,花了55mins.

是日見到幾個赤膊的跑手,跑步幅度大而輕巧好似跳舞 ...

叮叮噹, 現在跑8k也自稱"短短地" 相信已開始+k數了, 努力加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-19 22:05 發表

屈教練叫小妹加里數,小妹乖乖地加吓啦!
不知不覺短課也長了,心理的包袱也輕了,越跑越輕鬆.

NC真係精明,係喎!
五月前8km對小妹真是長,
今天竟然話"短短地",明顯心理質素提升了.

恭喜恭喜, 叮叮噹 其實是會不自覺的提升了, 有時自己也唔察覺到, 訓練班阿sir講過, 是有需要把練習慢慢提升, 身體會好像記憶體記住及習慣了那個步速, 否則唔keep住或隔太耐的話, 一切也要從0做起

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-20 21:25 發表

短課8km唔夠嗎?
每星期有一天,小妹會跑長一些,本週三會跑14km.

短課8k很夠了, 嘩... 叮叮噹姐 已經加到上14k喇, 恭喜恭喜

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-20 23:30 發表
20/10(一) 練行石級+跑引水道

是日試新路線,熱身拉筋起跑即見七兄迎面而來,師兄問nm" /> 小妹跑那裡,一時反應不來,o嘴!
西鐵站旁上落綠色斜路到對面單車徑過橋>彩暉花園>怡樂花園後面上屯門徑第二段 ...

叮叮噹姐, 很勁呀 是否已報了30/11半馬   很勤力及很有恆心呀 還上落了千級樓級 努力加油呀

都話屯門區多監察員, 你們好像一出街跑步便會撞到咁   屯門區真係有很多地方跑步, 要善用吧

另外, 以恐防明天搬家時可能或者會沒有了叮叮噹姐辛苦打的那編post, 小妹建議叮叮噹姐copy一份以策安全

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-22 23:30 發表

屯門真是練跑勝地,又有監察員監視,包妳唔敢偷懶
妳放假的星期一可以入來跑,一起行石級 ,賞日落.

很好的提議, 不過3/11可能去行山, 因為有個朋友放假, 自從跑了步後也很久沒有行山了   , 如果真係行山會聯絡妳, 我估妳也有興趣   否則, 過屯門跑步+看白泥的日落very good la, 如仲有氣力可以沿車路跑出流浮山回旋處 遲d計吓幾多d先!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-24 00:50 發表

我明天去行大埔梧桐寨~

sonia是講星期六嗎 梧桐寨 - 正.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-24 00:07 發表

小妹因為少了行山(班行山友結婚生仔,工作忙...越來越難約),才開始跑步,比較容易安排時間地點及不用約腳.行山可以聯絡小妹

如果跑步看日落,麥十引水道是不錯的選擇.如果想跑入流浮山, ...

o岩晒啦   到時再聯絡睇吓玩咩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-10-24 09:35 發表
猶記得06年1月1日同班朋友去梧桐寨,結果上演了一場悲慘的飛天狗,一位狗主無用狗帶,結果....... 所以如果你地諗住帶埋心愛的竉物,記住要挷實,同睇實!

oscar ching親眼目睹飛天狗   很得人驚喎...    狗主是閣下朋友??? 一定很傷心了.

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 69# 的帖子

謝謝sonia的分享, 我明早也會去行山, 金山公園/九龍水塘那邊, 很久也沒有行山了, 期待中

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-26 01:27 發表

同自己的朋友行寫意d嘛, 又輕鬆d
我不喜歡看到山上都是人的, 所以我同朋友都會在平日行, 清靜好多
好似昨天咁, 在山上只撞到四個外籍人及兩個叔叔
有時只撞到一, 兩個行山友而己

x 2, 很怕山上人多到好似旺角咁, 以前也跟過行山隊, 但因為太多人了, 幾十人, 不太喜歡, 現在喜歡幾個朋友看地圖找路, 喜歡行一d小徑, 更加能享受大自然的感覺.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-10-26 10:40 發表

嗯 ~ 當我自己一個人行山,都會好怕 d II 伏我 ~

咁就盡量不要一個人行山了, 雖然我都有時會...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-26 22:49 發表

好感動 !大圍兄真細心,明白小妹的心 ,相信小妹有動力練跑.
第一個post已經表明心跡, 支持鼓勵 .
明天去索14-15k ,以表誠意.

以報答ching ne  

下次約叮叮噹行山先...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2008-10-27 20:23 發表

唉 !!! 咁辛苦先至等到秋天,一開始仲諗住可以成日去行山。
點知而家成日都要補課同溫書,冇得去 ~~~
而家好想好想去行山呀 ~~~

總之各位 ching ctse 要珍惜行山的機會 ~~ ...

抄神兄, 要珍惜有書讀的機會  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-10-27 22:07 發表

無啦啦叫我ge ?" />" />
好彩入來睇下姐.....
其實chairman 兄總算好過我 起碼老師肯照顧你地 多補課
我地就........自求多福了@@
中七仲hea 過中五果陣..........點算?

p.s. 我唔只鍾意行山 更想跑多d  ...

真係對不起, 原來睇錯名, 叫錯人   (其實有時候我分不開chairman & charson, 個名字太相似了), 咁先試到這一版原來都有人睇吓

抄神兄, 咁就要靠自己了

想跑山, 屯門區很方便呢

升級   0%

該用戶從未簽到

叮叮噹, 星期一行山有無興趣, 現有3-4人, 預行1天吧, 時間地點未定, 很有可能是KOTH semi-marathon route其中一條線.
    http://www.seyonasia.com/competitions.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-10-30 14:59 發表

最衰星期一要返工,唔係都好想參加,行吓山輕鬆吓幾好。

大圍ching見路就跑, 點會輕鬆到ga

幾時呀沙田 - 西貢 試o左路未呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-31 14:49 發表

考慮十二月第一個星期一,約小妹&NC姐姐行山. hgj091" />" />hj

叮叮噹姐真好記性

升級   0%

該用戶從未簽到

o岩了一半啦, 大圍ching