香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

叮叮噹之跑步日誌-請多多指教

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜叮叮噹ctse開blog大吉,心想事成。

升級   0%

該用戶從未簽到

ram兄講得啱呀,叮叮噹 ctse 如果下次上山跑步或者行山最好都係搵個伴,多個照應會安全d。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 43# 的帖子

叮叮噹ctse唔止跑得,仲寫得一篇非常吸引既blog。
開始用上記敘方式記錄練跑路線及過程,用唔同顏色字代表唔同路段更見有心思。
尾段就用上描寫方式來形容當時山上美麗黃昏景色及愉快既心情,令到睇既我都能夠像置身現場既感受一樣。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2008-10-26 19:56 發表
我參加比賽, 都係set個短期目標比自己,令自己有動力去跑去練,唔知岩唔岩呢?

di692 ching:
我相信叮叮噹ctse唔需要參加比賽都會有動力去練跑o架,而且動力仲好大,你睇返佢第一個post就會知。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-10-30 13:27 發表
叮叮噹, 星期一行山有無興趣, 現有3-4人, 預行1天吧, 時間地點未定, 很有可能是KOTH semi-marathon route其中一條線.
    http://www.seyonasia.com/competitions.html

最衰星期一要返工,唔係都好想參加,行吓山輕鬆吓幾好。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-10-30 15:06 發表

大圍ching見路就跑, 點會輕鬆到ga

幾時呀沙田 - 西貢 試o左路未呀

問咗幾個ching,果條路應該跑唔到,因為一來多車二來有d地方好似連行人路都冇。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Sonia 於 2008-10-31 02:29 發表

由沙田經馬鞍山郊野公園去西貢埋得囉, 你地咁跑得兩個零鐘都可以去到西貢市了
1. 由恆安跑上馬鞍山村, 呢段全車路來的, 斜度比梅子林路細, 都有2-3km長, 去到昂平, 再落大水井去西貢市
2. 由富安花園上梅子林村 ...

Sonia ctse唔該使呀,睇落真係幾吸引,一於搵日去探探路先,想問多ctse一樣野就係沿途有冇補給?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-30 23:42 發表

放大假,去行山,放大假,去行山.

真係好想呀,有山行又唔使返工。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-10-31 14:49 發表

考慮十二月第一個星期一,約小妹&NC姐姐行山. hgj091" />" />hj

點解又係星期一,兩位ctse馮星期一都放假?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 艾莉絲•韋 於 2008-10-31 22:27 發表
E..講行山..我又搭訕先!
其實一年四季都可以行山架,只要搵對路線就得啦!
仲有記得塗防曬, 帶足夠水 ; 小妹經驗係冇防曬曬傷,冇帶帽曬傷頭頂;水預多好過預少以防中暑;

如果冇記錯,富安花園上梅子林村 - 茅 ...

多謝 ctse提供咁多資料。仲想問如果諗住跑山,應該著咩鞋好?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-11-10 23:00 發表
星期六,陪毅行者行了兩段,在大帽山食飽" />" />hjghk 冷風,回家很疲倦,洗濕頭後在梳化睡著了......結果中招.
" />" />發高燒" />" /> " />" />發冷 " />" />
      ...

叮叮噹 ctse,休息多d,好快會好返,到時又可以跑步同行山。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 197# 的帖子

叮叮噹ctse好返就好啦,又可以跑步同行山。
星期六我同wayne兄踩咗轉尖鼻咀探路,本來以為妳都會一齊來,睇吓幾時有機會再踩過啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 209# 的帖子

叮叮噹ctse:
我地都估到妳應該未好返所以來唔到啦,果日我同wayne兄分別由屯門同埋元朗各自踩單車到天水圍運動場再一齊出發呀,淨係踩約跑條路線全程28K都踩咗成2'15(我地都唔係踩得慢同埋冇咩點停),如果計埋屯門<--->天水圍起碼成3個鐘,其實一d都唔輕鬆。
我係由屯門沿青山公路條單車徑踩,過咗洪水橋站就轉入去洪天路入天水圍,如果妳想約埋一齊踩既,來緊星期六都ok呀,睇吓有冇其他ching ctse有興趣join埋一齊踩啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-15 00:50 發表
" />" /> 好消息!好消息!

減磅報告:
07年10月  57kg
08年6月    53kg
08年9月    51kg
08年12月14日  50kg
這1kg足足等了3個多月,即使跑量多了,體重仍然停滯.
終於突破停滯期,希望可以減至47kg. ...

叮叮噹ctse:
呢個果然係好消息,keep going唔好比佢停,一於"日日跑、日日fit"。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-24 00:04 發表
又有好消息!

減肥報告:
今日量度腰圍, 又創新低, 合共減了三吋.
重新穿上以前的半腰西裙, 非常合身 .   

叮叮噹ctse犀利呀,咁係時候換換個頭象啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 龜速行 於 2008-12-24 12:01 發表
叮叮噹 c tse

試試換這個新的頭象
" />" />

呢個啱wor~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-12-27 00:36 發表
26/12 Boxing Day網友約跑- 15男, 11女

一個特別難忘,十分愉快的聖誕翌日- Boxing Day果然滿載而歸.

女子組路線:
湖山公園 -- 經兩條天橋 -- 上落特訓斜路 -- 哥爾夫球場 -- 歷奇公園 -- 沿龍門路 --晨光學 ...

叮叮噹ctse:
今日見妳幾段路都唔多夠力跑,聽wong sir話要學識"休息都係訓練既一部份"呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-1-20 19:33 發表
19/1(一) 鄧記, 新發現

約了屈教練鄧記交收網衫, 好不容易入鄧記, 順道輕鬆跑Recovery run.
4 + 12 + 4 =20圈8線, 9k
hgj091" />" />hj 行入鄧記時, 冇意中發現自己步姿有問題, "叮"一聲, 醒覺近日右腳膝後內側條筋 ...

叮叮噹ctse好勁呀,食完20K梅子第二日咁快可以再跑,渣打半馬一定信心大增。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-1 23:38 發表
The last week: 11K

年卅行完花市, 半夜開始痰上頸, 個肺好多痰, 好辛苦才入睡三小時, 大年初一約了朋友.

26/1(一) 年初一踏單車: 沙田大尾督過水霸
有少少唔舒服, 踩單車唔會辛苦, 來回踩了5小時. 大尾督燒 ...

叮叮嚀ctse, 琴日我同小華佢地幾個人跑完馬鞍山8K都去咗踩單呀, 真係幾好玩又冇跑步咁辛苦, 有機會下次一齊踩過.
來緊呢個星期就係休息休息再休息啦, 要以最佳狀態迎接渣打呀....加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-2 23:03 發表

好呀! 好喜歡踩單車.
星期三跑一轉10K, 星期五慢jog下, 會休息再休息迎接渣打.
加油!  努力!

叮叮噹CTSE, 妳都係啱啱病好唔好咁粗努啦, 星期三果轉10K都SKIP埋佢~