香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

東京馬拉松2014 - 02.23

升級   13.8%

該用戶從未簽到

天氣冷倒是真的... 不過無阻跑人的熱情吧. 大家加油啦!

升級   13.8%

該用戶從未簽到

我今年跑,起步時有太陽,好天,大約 4 至 5 度。我無用膠雨衣保暖,上下身都穿了 2xu tight ,仲有件 2 xu 外套,帽同黑超。起跑前幾難頂(等了一小時),但起跑後都要除外奪縛在腰上。其實如果唔落雨/雪,我諗 tight 都夠頂。

升級   13.8%

該用戶從未簽到

如果只係要完成,依家仲有5個月,應該 ok

升級   13.8%

該用戶從未簽到

新宿站附近的酒店應該都 ok ,不過有一兩間最近。我舊年一個人去,貪平住到去東新宿站,步程約15至20分(凍到飛天,慢慢行。建議抽中的朋友快啲 book 咗先,反正 jalan 等好多唔駛俾訂金)

升級   13.8%

該用戶從未簽到

run4ever 發表於 2013-9-29 00:52
我用英文同中文網頁入去訂都話無房既!

日文唔知點填

呢句日文話,email 或電話號碼錯誤。
日本的電話同我地香港的長度有點不同,我都唔記得我係填曬 0 定係點 get thru 咗張 form (反正真係無人打過,哈哈)

唔該晒 搞咗成晚,左度右度,先BOOK晒大阪行程既住宿, 東京遲D再諗點BOOK  詳情 回覆 發表於 2013-9-29 06:57

升級   13.8%

該用戶從未簽到

達美好呀,我今年東馬都係飛達美
不過買完之後,見到  CX fanfare 有同期飛羽田的,平 delta 幾百,嗰下好 dum 心口 (不過大戰當前,早買早安心嘅又。鬼知會有 fanfare …)

升級   13.8%

該用戶從未簽到

舊年去跑,放晴都得4 至 5 度。如果今年落雨可能更凍,大家注意保暖呀!帽,手套,tight…… 唔少得~

升級   13.8%

該用戶從未簽到

路人……expo 在國際展示場,可在新橋站(jr 同地鐵都停的)轉百合海鷗線 (yurikamome。無人駕駛單軌車)去。

小心受傷……我話大家個荷包……舊年我坐 delta 落機即刻去 expo 旁的酒店 check in。4點入 expo ,感覺如同入咗拉斯維加斯賭場,目眩神迷,行同買咗4個鐘,最後真係太累太餓先出去食嘢同返酒店休息。

expo 那個區是人工島,大廈矮矮人唔多,特別凍的,大家要血拼到夜晚的話,要做足保暖措施!

升級   13.8%

該用戶從未簽到

阿鹿阿鹿 發表於 2014-2-12 10:36
CHING 上年買左D咩....例如?

T SHIRT (大會那件通常都... ... 唔太理想, 我另外再買左3件 ASCIS), 手套 (其實留念性質大過實用, 因為戴左都係凍, 建議大家戴勞工手套, 跌左都唔肉赤... 真的, 跑道上會一地都係手套架), CAP 帽 (呢個有用, 因為戴左帽真係保暖好多, 而且擋太陽) [另, 大家除了考慮穿便利雨衣或垃圾袋等起步, 可以試下貼暖包, 起跑就掉左佢, 因為等一粒架起碼... ... 我見D日本人都有咁做]

仲有當然就係喪拎免費野食野飲同埋紀念品, 殺龍巴斯, 仲有去影相 (例如東京地鐵同埋 SEIKO 的攤位, 一定有個時間牌俾你, 問埋你自己目標時間係幾多之類, 老年都要去影下)

總之一句, 唔買齋睇都花你半日時間, WAKAKA (唔建議賽事一日下午去, 因為會花很大氣力呀. 最好之前兩天去或者賽前一天上午去左佢啦)

升級   13.8%

該用戶從未簽到

expo 好似開10 點的,不過最好查一查官網。上午去也可避開放工人潮,因不少當地打工仔會收工後殺入拎選手包同喪買。

暖包在香港買定好啲啦,費事到時四圍搵啦。

一個無聊分享:我上次在入境跑神戶馬拉松時,填入境表的訪日目的,填咗:神戸マラソンに参加。關員看了叫我奸巴爹,也沒有再問我太多問題。所以大家也可考慮寫:東京マラソンに参加。哈哈。

升級   13.8%

該用戶從未簽到

dogdog54321 發表於 2014-2-16 23:53
起點位置,睇map都廳前站近d, 但handbook叫人新宿站。  新宿站行過去,唔知難唔難揾?  ...

ok 呀,其實唔會難搵,因為當天晚九幾人著住跑步人士裝束,想跟大隊行無死錯人的。
另,日本氣象廳預告,23/2 係 1 至 8度,先太陽後多雲,都算 ok 啦。
http://www.jma.go.jp/jp/week/

升級   13.8%

該用戶從未簽到

大家在 expo 放夠血未? 哈哈