香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

號碼扣

升級   100%

該用戶從未簽到

我係灣仔"XX K" 買嘅, Made in Spain, 盛惠18蚊, 有綠/深藍/淺藍/黃, 未扣在衫時, 上下配件有D鬆,成日分體, 我驚5見是但一件都用唔到, 但扣係衫度又幾實淨.
見師兄在之前post 話淘寶有類似, 我又買返嚟睇睇得5得,未到我手, 下星期再匯報.

Like: 5.0
keithchan 提到的網址有寫邊度有得買. www.bibfixhk.com  詳情 回覆 發表於 2013-11-7 20:53
灣仔"XX K"即係? 可否 PM?  詳情 回覆 發表於 2013-11-7 13:45
Like: 5

升級   100%

該用戶從未簽到

ED 就係我從淘寶買的鈕, 尺寸15MM, 樹脂, 4粒為1組, 每組RMB1.6, 以便參考

Ching ! 兩種扣, 你覺得那種較好用?  詳情 回覆 發表於 2013-11-5 12:38

升級   100%

該用戶從未簽到

1) Price : HKD18 vs RMB1.6 / 1set
2) choice of color : 4 vs 16
3) country of origin : spain vs china
4) tightness : more or less the same
5) both no pin hole after use
6) outlook? hard to tell...
7) where to buy : HK vs China

我覺得呢... 正如keithchan ching 之前所講, 因BIBFIX要將號碼布及衣物夾在中間所以當它不扣在衫上時是分體的, 我不見其中一件的機會好大, 所以要小心袋好, 你要保存8粒膠件
而且因它的底件較大, 當扣上時,件衫在4角好似有點皺在一起, 要平放扣上弄好才穿衫較好
而樹脂扣, 本身不是預計要加衫所以不用時可以自己子母合體, 底件可容穿過號碼布, 不需把號碼布也夾著, 因樹脂較軟, 只要件衫不太厚即可扣上, 因價格較低要是不見也不太心痛
我會比其他CHING 試試, 讓他們給下意見

升級   100%

該用戶從未簽到

Yes Sir....
淘X searching key words "暗扣"

升級   100%

該用戶從未簽到

ritalau 發表於 2013-10-27 11:12
我係灣仔"XX K" 買嘅, Made in Spain, 盛惠18蚊, 有綠/深藍/淺藍/黃, 未扣在衫時, 上下配件有D鬆,成日分體, ...

keithchan 提到的網址有寫邊度有得買.
www.bibfixhk.com

升級   100%

該用戶從未簽到

根據bibfix website 顯示, 香港有2間店有售
1) 九龍西洋菜街 - "XX國"
2) 香港灣仔告士打道 - "XX K"
又或者online order 加多2蚊唔使特意去買
自己上網睇睇啦....